هفته کتاب يکبار ديگر آمد و گذشت و الحمدلله به خير گذشت. همه چيز به خوبي و خوشي برگزار شد. گاهي پشت صحنه آنقدر شلوغ بود و آنقدر عجله داشتيم که بعضا دست و پايمان را گم ميکرديم و به دست و پاي هم ميپيچيديم... .
شهردار تهران با ناشران وارد مذاکره شد و به آنها قول داد به مشکلاتشان رسيدگي کند. وزير ارشاد صراحتا اعلام کرد اعطاي مجوز نشر کتابهاي حوزه دين را به قم انتقال ميدهد و اين اميد را پديد آورد که از اين پس شاهد انتشار آثار غيرعلمي در حوزه دين نباشيم و کتابهاي سطحينگر و گاه موهن به ارزشها و مقدسات به بازار نشر راهي پيدا نکنند.
احمد مسجدجامعي آخر هفتهاي خاطرهانگيز را براي بسياري از کتابفروشيهاي کهنهکار تهران و بعضي از شهرستانها رقم زد. هيچکدام از مسئولان، وعدههاي خارج از قاعده ندادند، هيچکدام آمارهاي عجيب و غريب و غيرعلمي اعلام نکردند، هيچکس ادعا نکرد حال کتاب خوب است و هيچ ملالي در اين حوزه نداريم. خدا را شکر که همه در يک اصل به اتفاق رسيدهايم و آن اينکه بازار کتاب ما دچار بحران است و نه حتي رکود.
و اين خودش خيلي است، اين يعني نصف راه را رفتهايم و ديگر نگران اين نيستيم که با اعلام آمارهاي واقعي درباره سرانه مطالعه و تيراژ و قلّت کتابفروشي ويترينمان خراب شود. حالا ميماند اينکه سر رشته را رها نکنيم و يادمان نرود که هفته کتاب يک مناسبت تقويمي نيست، بلکه اتفاقي است که اختتاميه آن در ميانه پاييز برگزار ميشود تا گزارش آنچه در يکسال براي کتاب و به خاطر کتاب انجام دادهايم اعلام شود.
اگر قرار باشد باز هم همه چيز را فراموش کنيم و صبر کنيم تا سال ديگر باز افتتاح کنيم و تجليل کنيم و دست بزنيم و هورا بکشيم کاري از پيش نخواهد رفت.
همه اين اتفاقات خوب افتاده اما حال اهالي کتاب و آنها که عمر بر سر اين کار نهادهاند چندان خوب نيست؛ چون نگرانند، نگران از اينکه همه اين اتفاقات خوب، نمايشي يکهفتهاي بوده باشد که به زودي دکورش از روي صحنه جمع ميشود تا جا باز کند براي هفتهاي و مناسبتي ديگر. براي دوستداران کتاب و آنها که نگران فرهنگ اين سرزمينند، هفته کتاب و تمام فعاليتهاي مثبتي که در طول آن صورت گرفت يادآور اين بيت شيخ اجلّ است:
خبرت خرابتر کرد جراحت جدايي
چو خيال آب روشن که به تشنگان نمايي
همه اميدواريم که بحران کتاب در سرزمينمان حل شود. و وقتي حرف ارائه راهکار براي برونرفت از بحران و رکود کتاب به ميان ميآيد، حال تشنگاني را پيدا ميکنيم که سعدي در اين بيت وصف کرده.
اميد که در دولت تدبير و اميد، اين تشنگيها و ترسها و نگرانيها به پايان برسند، و با همسويي و همگرايي نهادها و وزارتخانهها و سازمانهاي مختلف، و البته به همت عالي جامعه کتابخوان، براي مشکلات عرصه چاپ و نشر ايران چارهانديشي شود. اميد که در زماني نهچندان دور، به جاي «خيال آب روشن»، به حقيقت و واقعيت آن دست پيدا کنيم.
منبع: ویژهنامه هفته کتاب/شماره 6/ شنبه اول آذر 1393
نظر شما