«جامعه آرمانی، جامعه بحرانی» منتشر شد
نظرات جامعهشناسان درباره مسائل مبتلا به جامعه ایران در یک کتاب
«نادیده گرفتن» یکی از مهمترین دلایل گسترش انواع آسیبهای اجتماعی در ایران بوده است. جامعهشناسان و متخصصان علوم اجتماعی در سلسله نشستهایی که از سوی موسسه رحمان برگزار شده، گفتارها و یافتههای خود را درباره چند مسئله مبتلا به جامعه ایران، اعم از کاهش سلامت، حاشیهنشینی، اسکان غیر رسمی و اسیدپاشی ارائه کردهاند که کتاب «جامعه آرمانی، جامعه بحرانی» حاصل در کنار هم قرار گرفتن مقالات این نشستهاست.
در بخشی از مقدمه این اثر میخوانیم: «جوامع در حال توسعه به دلیل تغییرات بنیادین در حوزههای گوناگون ـ از سیاست و اقتصاد گرفته تا فرهنگ و اخلاق ـ ناگزیر با مسائل اجتماعی متعددی روبهرو میشوند. در این میان آنچه اهمیت دارد، کاهش تعارضها و مسائلی است که عموم جامعه به دلیل تجربه دوران گذار با آنها درگیر میشوند و مسئولیت بهبود این وضعیت، بر دوش نهادهای مختلف جامعه است؛ چه نهادهای دولتی و چه نهادهای مدنی. همانگونه که مستحضرید طی سالهای گذشته توجهی به پژوهشهای متخصصان مسائل اجتماعی و هشدارهای پیاپی صاحبنظران این حوزه نشده است و گاه حتی انکار مسائل اجتماعی به پیشگیری و درمان آنها ترجیح داده شده است؛ با وجود این ناملایمات کم و بیش همواره پیش روی نهادهای مدنی کشور وجود داشته، روشن است که از حیث اخلاقی، شرعی و اجتماعی، نهادهای مزبور نباید خود را فارغ از مسئولیت و تعهد بدانند بلکه باید تلاش کنند تا علامه بر حفظ انگیزه و دغدغههای اجتماعی خویش، مخاطبان خود را نیز اعم از مردم، سیاستگذاران، روشنفکران، دانشگاهیان و ... نسبت به مسائل گوناگون جامعه حساس نموده و به ارائه راهکار بیاندیشند.
موسسه رحمان نیز در راستای انجام ماموریتهای خویش، از بدو تاسیس(1386) هر ساله به برگزاری سخنرانیهای ماهانه اقدام کرده و تلاش کرده محفلی باشد برای همافزایی متخصصان و صاحبنظران مسائل اجتماعی. جامعهشناسان از مساله اجتماعی، تعاریف مختلفی ارائه دادهاند که همه آنها دست کم یک وجه اشتراک دارند و آن نامطلوب شمردن یک روند، رویداد یا طرز تفکر است که اغلب مقامات رسمی، روشنفکران، پژوهشگران و تعداد قابل توجهی از مردم درباره آن احساس خطر میکنند و کاهش یا رفع شدنش را لازم میدانند.
در موسسه رحمان تلاش شده است موضوع سخنرانیهای ماهانه، با توجه به مسائل اجتماعی روز تعیین شود و پس از برگزاری حدود هفت سال نشستهای منظم ماهانه از سال 1393 تلاش شد نشستهای ماهانه به صورت موضوعی برگزار شود تا یک مبحث تا حد ممکن از وجوه گوناگون مورد بررسی قرار گیرد.
مجموعه نشست با عناوین «سلامت و معنویت» و «اسکان غیر رسمی و سیاستهای اجتماعی در ایران» نشستهای موضوعی برگزار شده در سال 1393 بودند. در کنار نشستهای ماهانه، برگزاری نشستهای تحلیلی مسائل روز نیز از دیگر شهرهای مختلف، میزگرد «اسیدپاشی: واکنشها و راهکارها» با همکاری انجمن علمی دانشجویی جامعهشناسی دانشگاه تهران، در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. کتاب حاضر حاصل در کنار یکدیگر قرار گرفتن مقالات این نشستها و هشتمین جلد از مجموعه سخنرانیهای موسسه رحمان است که به صورت کتاب منتشر شده است.»
کتاب حاضر مشتمل بر گفتارهایی از زهرا اسکندری، سپیده امیدواری، حسین ایمانی جاجرمی، جعفر بوالهری، ندا شمس، محمود شهابی، اسماعیل شیعه، فیروزه صابر، غلامرضا غفاری، محمد فاضلی، محمد فرجیها، حسن محدثی گیلوایی، جسیم مصطفوی، سعید معیدفر، اردشیر منصویری و میرطاهر موسوی است.
کتاب «جامعه آرمانی، جامعه بحرانی» که شامل مجموعه مقالاتی درباره مسائل و آسیبهای اجتماعی ایران به قلم جمعی از نویسندگان با شمارگان 800 نسخه در 272 صفحه به بهای 295 هزار ریال از سوی بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده است.
نظر شما