مهیار علویمقدم دبیر همایش با بیان این خبر گفت: صبح روز اول آبان پس از به صدا درآمدن «زنگ بیهقی» به صورت نمادین در مدارس منتخب سبزوار، همایش در تالار بین المللی بیهقی دانشگاه حکیم سبزواری، به دلیل همهگیری کرونا به صورت محدود و با حضور شماری از مسئولین کشوری افتتاح میشود.
وی ادامه داد: در این مراسم از «دیبای روشنایی» (مجموعه چکیده مقالات یازدهمین همایش ملی بزرگداشت بیهقی) و تارنمای علمی - پژوهشی تاریخ بیهقی، رونمایی خواهد شد.
علویمقدم افزود: در فضای مجازی در ماه بیهقی، در شباهنگام شنبهها و چهارشنبههای آبان 1400، 10 نشست علمی - پژوهشی با عنوانهایی مانند «تاریخ بیهقی در فراسوی مرزها»، «اندیشههای سیاسی در تاریخ بیهقی»، «جنبههای زیباشناسی و ظرفیتهای هنری تاریخ بیهقی»، «کارکردهای تاریخ بیهقی و متون کهن در جهان معاصر»، «مطالعات حقوقی تاریخ بیهقی»، «تاریخ بیهقی در دیگر سرزمینها»، «رویکردهای نوین در تحلیل تاریخ بیهقی»، «تاریخ و تاریخ نگاری در تاریخ بیهقی»، «مطالعات نقد ادبی و میانرشتهای تاریخ بیهقی» و گزارش محافل و انجمنهای بیهقیخوانی برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در این نشستها، بیهقیپژوهانی از ایران، افغانستان، پاکستان و اقلیم کردستان عراق سخنرانی خواهند کرد، افزود: «بیهقیخوانی» یکی از برنامههایی است که در تمام این 10 نشست، ارائه خواهد شد و در نشست پایانی نیز شماری از دستاندرکاران انجمنها و محفلهای بیهقیخوانی از سراسر کشور به معرفی انجمن بیهقی خود خواهند پرداخت.
اضافه میشود، ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی متولد سال 385 قمری در حارثآباد، مورخ و نویسنده ایرانی در دربار غزنوی بود. شهرت او بیشتر بهخاطر نگارش کتاب معروف به «تاریخ بیهقی» است که مهمترین منبع تاریخی در مورد دوران غزنوی است. او اوایل عمر را در نیشابور به تحصیل دانش اشتغال داشت، سپس به سمت دبیری وارد دیوان محمود غزنوی و حکمرانان بعد از او شد.
در روزگار غزنوی، بیهقی به بالاترین مقام در دیوان، صاحب دیوان رسالت رسید. در همین دوران گرفتار تهمت و کین بداندیشان شد. امیر بدگمان او را از کار برکنار کرد و به زندان انداخت. وی پس از آزادی از زندان شروع به نوشتن کتاب معروف خود، تاریخ بیهقی، کرد و در سال 470 قمری در غزنین درگذشت.
نظر شما