رستم جرجانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گرگان، گفت: عید قربان، از اعیاد مهم اسلامی و یادآور اخلاص و بندگی حضرت ابراهیم (ع) در برابر پروردگار خویش است و مسلمانانی که برای حج به زیارتخانه خدا میروند، طبق شروطی وظیفهدارند در منا قربانی کنند.
وی افزود: عید قربان، بیانگر نهایت عشق و ایمان مخلوق به خالق است و حضرت ابراهیم (ع) بهعنوان مخلوق خداوند مهربان با فداکاری و گذشت از بهترین داراییهای زندگی خویش نشان داد که انسان شایسته اشرف مخلوقات بودن است.
جرجانی ادامه داد: عید قربان، روز ثبوت و اثبات عشق و تسلیم است. روزی که انسان در برابر معشوق، هیچ بودن همهچیز را میپذیرد و خود و همهچیز را فدای او میکند و «تعبد» را که نتیجه عرفان، شهود و دیدن یار است، به معرض دید میگذارد.
رستم جرجانی گفت: عید قربان یکی از بزرگترین اعیاد مسلمان بوده و در میان ترکمنها باکیفیت و آداب خاصی برگزار میشود، اما آنچه که در بین تمامی اقوام مشترک است، قربانی کردن در صبح روز دهم ذیالحجه و شرکت در نماز عید قربان است.
«قربان بایرامی» و «قربان لق»
وی افزود: ترکمنها دو اصطلاح «قربان بایرامی» و «قربان لق» را برای عید قربان به کار میبرند که «قربان بایرامی» از هشتم ذیالحجه تا ۱۲ ذیالحجه و «قربان لق» نیز از ۱۰ ذیالحجه تا ۱۲ ذیالحجه ادامه دارد.
جرجانی ادامه داد: تمام فلسفه عید قربان را میتوان در دو واژه «تسلیم و رضا» خلاصه کرد. هدف این است که انسان در برابر اوامر خداوند تسلیم و بندگی داشته باشد و نسبت به عواقب آن نیز خشنود و راضی باشد. بهبیاندیگر رسیدن به مقام رضا مستلزم قدم گذاشتن بر خواستههای خود و گذشتن از خواستههای ناتمام و سرکش نفس اماره است.
وی گفت: ترکمنها عید قربان را در کنار اعیاد دیگر بزرگترین عید خود میدانند و از چندین روز جلوتر خود را برای این عید آماده میکنند.
رستم جرجانی افزود: در ایام عید قربان، همه آنچه دارند با اخلاص کامل در سفره میگذارند و در هر خانهای بوی خوش چکدرمه با گوشت قربانی فضا را عطرآگین میکند.
وی ادامه داد: نظافت و خانهتکانی، خرید پوشاک و همچنین انواع شیرینی، آجیل و میوه برای سفره عید از مهمترین فعالیتهایی است که خانوادههای ترکمن را در آستانه فرارسیدن عید قربان به خود مشغول میکند.
همچنین زنان ترکمن شیرینیهای خانگی «قوقن»، «بشمه» و «چاپاتی» میپزند و آن را در میان همسایگان و آشنایان تقسیم میکنند.
جرجانی ادامه داد: قربانی کردن در عید یکی از سنتهای پسندیده ترکمنها است و در روز عید قربان برای کسانی که استطاعت مالی دارند واجب است و گاهی چند خانواده با هم شریک میشوند و به ازای هفت عدد گوسفند یک رأس گاو و یا یک نفر شتر قربانی میکنند.
وی در بخش پایانی سخنانش ضمن تبریک مجدد عید سعید قربان، گفت: ترکمنها بر اساس آموزههای دین مبین اسلام در این روز آدابی را بهجای میآورند که یکی از آنها هدیه دادن به نیازمندان است.
به گزارش ایبنا، رستم جرجانی، مدیرمسئول نشریه اقتصاد گلستان و عضو هیئتمدیره موسسه اصحاب رسانه استان گلستان است. او تا به امروز بیش از ۵۰ عنوان کتاب را صفحهآرایی و طراحی کرده و کتابی با عنوان «نای با دای» مجموعه مقالات در رسای مختومقلی شاعر و عارف نامدار ترکمن از وی بازار نشر شده است. همچنین رستم جرجانی کتابهای آیاز (زندگانی و هجرت شیخ عبدالقادر آخوند داغستانی و همراهان از گلیداغ تا عراق) و برکت قرآن (زندگینامه استاد فقید آنه محمد قاری ایشان) را در دست انتشار دارد.
نظر شما