یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۰
فرهنگسرای پایداری به زودی رونمایی می‌شود/ مومنی‌شریف: رهبری دایم در حال تقریظ نوشتن نیستند

علیرضا زاکانی گفت: سازمان فرهنگی هنری هم به دنبال فرهنگسرای پایداری و توسعه فعالیت‌ها و خدمات در این چارچوب است و مکانی را هم برای آن تجهیز کردند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا علیرضا زاکانی، شهردار تهران در تجلیل از نویسندگان و پژوهشگران ادبایت دفاع مقدس در برنامه «قلم‌های آسمانی» که آثارشان توسط رهبری تقریظ شده، گفت: مجموعه بزرگ شهری وظیفه دارد که به توسعه فعالیت‌های فرهنگی کمک کند و ثبت و ضبط و نگارش ادبیات دفاع مقدس یاری برساند که در بخش فرهنگی شهرداری باید برای آن برنامه مدونی تدوین و کار جدی انجام داد. از طرفی سازمان فرهنگی هنری هم به دنبال فرهنگسرای پایداری و توسعه فعالیت‌ها و خدمات در این چارچوب است و مکانی را هم برای آن تجهیز کردند.

او ادامه داد: نکته دیگر برای ماندگار کردن ادبیات دفاع مقدس، کتاب بهترین وسیله است. ما برای توسعه بخشیدن، بهره‌مند شدن و واکاوی ابعاد کتاب خیلی مهم است که یک کتاب به یک فیلم یا سریال تبدیل شود. در این صورت حتماً اثرش ماندگارتر خواهد شد. برای این هم ما وظیفه داریم که برنامه‌ریزی کنیم و در بخش سازمان فرهنگی هنری باید اهتمام ویژه‌ای اندیشیده شود که در این زمینه کار شود. به نظرم باید فرصت مغتمم شمرد، چون بخشی از خانواده‌های شهدا به مرور در حال محروم شدن از آنها هستیم.

محمدامین توکلی‌زاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران گفت: تلاش‌هایی در مجموعه مدیریت شهری حول محور کتاب و کتابخوانی در این مدت صورت گرفت که بنای گزارش دادن ندارم از خرید کتاب‌هایی که مدنظر استادان عزیز بوده، اکران شهری تالیفات ناب، غنی‌سازی کتابخانه‌های شهرداری که شامل ۲۰۰ کتابخانه خوب در سطح شهر که مورد مراجعه اکثر مردم است و کمک به حفظ برخی موضوعات فرهنگی مانند کتابفروشی‌های محلی که زیست شهری ما را تکمیل می‌کنند.

او افزود: مجموعه اتفاقاتی که در فرهنگسراها، سرای محلات و اداره کل فرهنگی شهرداری در سه سال گذشته حول محور کتابخوانی صورت گرفته، نشان از تلاش ما به پرداختن به کتاب و کتابخوانی است. اما در این جلسه بیشتر از باب حق و حق‌شناسی خدمت عزیزان مولفان و محققان کتاب‌های تقریظی مقام معظم رهبری است.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران عنوان کرد: یادم است که زمانی سیر مطالعاتی و خواندن کتاب در مجموعه‌های مختلف فرهنگی در کشور مرسوم شده بود. بخشی از آن در مساجد، پایگاه‌های بسیج و کانون‌های پرورشی اتفاق می‌افتاد، اما وقتی تقریظ‌های مقام معظم رهبری شروع شد به نوعی جهت‌دهی بزرگی در زمینه کتابخوانی شکل گرفت و شاهد این بودیم که کتابخوانان زیادی به جامعه اضافه شد و جامعه کتابخوانی گسترش پیدا کرد.

مهدی ابراهیم‌زاده، از دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری گفت: از هفته کتاب گذشته و جلسه با تاخیر برگزار شده است. نسل من و نسل دهه شصت که با آثاری از دفاع مقدس که در حوزه هنری منتشر می‌شد، با خیلی از مفاهیم جنگ و شهادت آشنا شدیم و پس از آن نسل جدیدی از نویسندگان به این حوزه پیوستند. آنها با آثارشان نسل‌های بعد را با ادبیات غنی دفاع مقدس آشنا خواهند کرد.

او ادامه داد: توجه رهبری به ادبیات یک توجه تمدنی است و کتاب‌هایی که مورد توجه قرار می‌دهند، به نظر می‌رسد که یک نسل را می‌سازد. همان‌طور که ما در تمدن غربی نیز شاهد این بودیم که ادبیات در خیلی جاها آینده جامعه را رقم زده و شاعران و نویسندگان زودتر از اینکه اتفاقی بیفتد، آن را در آئینه ضمیر صاف خودشان توانستند ببینند و تصویر کنند. همچنین کمک کردند به غنا و وصف آنچه که در زمینه اهداف آن تمدن باید وجود داشته باشد.

محمدرضا سرشار گفت: به نظرم بزرگ‌ترین افتخاری که یک هنرمند مسلمان می‌تواند داشته باشد تقریظ ولی‌فقیه بر اثرش است. هیچ جایی در دنیا برای یک نویسنده مسلمان بالاتر از این نیست. هر چند این کار مسئولیت سنگینی بر عهده نویسنده و هنرمند می‌گذارد.

او افزود: به نظرم یک نویسنده مسلمان بجز آوانگاردها خودشان را معلم جامعه می‌دانند و حرف‌هایی برای ارتقای زندگی انسان دارند و از این وسیله استفاده کردند برای اینکه آن حرف‌ها را منتشر کنند.

این نویسنده بیان کرد: گاهی یک نویسنده یا هنرمند دچار مشکل می‌شود در فضای مجازی هیاهو درمی‌گیرد که وامصیبتا فلان نویسنده به سختی و مشکلات دچار شد. به نظرم نباید چنین هیاهویی برپاشود، چون نویسنده در ایران باید چند کار را بلد باشد تا اگر از نوشتن درآمدی نداشت، از سایر داشته‌های خودش مثل ویراستاری، داری جایزه، نقد آثار منتشر شده و … بهره بگیرد و آویزان دولت نشود و در روزگار سخت مظلوم‌نمایی نکند. چون نویسنده نباید خود را تافته جدابافته از جامعه تصور کند.

محسن مومنی‌شریف گفت: دوستان به نقش بی‌بدیل رهبری در رشد و شکوفایی ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی اشاره کردند به ویژه ادبیات دفاع مقدس در دهه ۷۰ یک سیر نزولی را به دلایلی طی کرد، اما رهبری کمک و تشویق کرد نویسندگان و پژوهشگران را این حوزه را با خواندن آثار و تشویق آنها به سمت جلو سوق دادند و گاهی هم کم و کاستی کارها را نادیده گرفتند تا این حوزه ببالد و به پیش برود. با این نگاه ویژه رهبری امروز ادبیات دفاع مقدس یک ادبیات غیرقابل انکار است.

او افزود: پس از رونمایی از تقریظ رهبری بر چند کتاب در همدان، یکی از دوستان گزارشی از میران مطالعه رهبری در یک ماه داد. در یکی از جلسات شب جمعه رهبری تذکر دادند که یک وقت مردم گمان نکنند که رهبری فقط کارش شده کتاب خواندن. این کنایه را برخی اوقات در فضای مجازی مطرح می‌شد و بعضی دوستان خود ما هم می‌گفتند. رهبری فرمودند: کتاب‌ها را در آخر وقت پیش از خواب می‌خوانم. آن موقع بنا به مسئولیتم در حوزه هنری خواستند این موضوع اعلام شود.

رئیس سابق حوزه هنری اظهار کرد: متاسفانه گاهی در میان رفقا این نکته مطرح می‌شود که چرا تقریظ‌های رهبری رونمایی می‌شود؟ هر تقریظی رونمایی نمی‌شود. رهبری هر کتابی را که می‌خواندند و درباره آن می‌نویسند. اما در آنجا که با توجه به حال و هوای جامعه احساس می‌کنند که یک کتاب معرفی شود پیامی دارد و نگاهی ترویج می‌شود، آن موقع اجازه می‌دهند تا تقریظ‌شان منتشر شود.

سید ناصر حسینی‌پور، راوی و نویسنده کتاب «پایی که جا ماند» گفت: روزی که عراقی‌ها پرچمشان را کوبیدند در شکم دوست شهیدم که تا کنون اسمش را نبردم، با پاهای قطع شده و دست‌های با سیم‌های تلفن صحرایی بسته شده در آن گرمایی که گوشت از استخوان زمین جدا می‌شد، خودم را روی زمین کشاندم تا با دندانم پرچم را از شکم این شهید دربیاورم، تا با یک دوربین ۱۲۰ در ۲۰ جزیره شمالی دیده‌بان بودم در عراق هم دیده‌بان بمانم تا روایتگر آنچه باشم که از سفیدی و سیاهی دشمت به چشم دیدم تا سیاهی و سپیدی ایرانیان.

اصغر کاظمی، پژوهشگر گفت: ادبیات دفاع مقدس ما نیاز به بزرگ‌نمائی ندارد. در یک پژوهش یک رزمنده به ما گفت چندین هزار عراقی را مصدوم کردیم. او یک دیده‌بان در ارتفاعات جبهه سومار چنین نقلی داشت و نا چندین ماه تحقیق و پژوهش کردیم تا این روایت را راستی‌آزمایی کنیم. پس از تحقیقات مشخص شد که این‌طور نبود. بعد از تحقیق با جمع و تفریق تعداد مجروحان و کشته‌شدگان را در پاورقی کتاب ذکر کردیم.

او افزود: این دیده‌بان در روایتش به چنین اغراقی باعث شد که ما چندین ماه وقت گذاشتیم تا صحبت‌های او راستی‌آزمایی شود، اگرچه این راستی‌آزمایی سخت و زمان‌بر بود. او علاوه بر این متذکر شد که تعداد زیادی جنازه عراقی را در فلان نقطه دفن کردیم در حالی که اینطور نبود. به نظرم ادبیات دفاع مقدس خودش ناب است و نیاز به بزرگنمایی این چنینی ندارد.

وجیهه سامانی گفت: رهبری در ارتباط کتاب و ادبیات پدرانه، دلسوزانه و تبلیغی را انجام دادند و در کنار مسئولیت‌های وحشتناکی که دارند، کتاب را از یاد نبردند و وظیفه خودشان را در تبلیغ و معرفی ادبیات دفاع مقدس طی یکی دو دهه اخیر انجام دادند. اگر تلاش‌های ایشان نبود بازار نشر ادبیات دفاع مقدس در این سطح نبود.

او ادامه داد: نویسندگان و پژوهشگران نجیب و زحمتکش هم در این شرایط بد اقتصادی با سختی و عرق‌ریزان روحی می‌نویسند، کارشان را انجام می‌دهند. در این میان یک حلقه مفقوده وجود دارد و این کتاب‌ها درست به جامعه معرفی نمی‌شود. نقش سازمان‌ها و ارگان‌های فرهنگی به ویژه در چند سال اخیر خیلی کمرنگ است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها