سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) -سمیه خاتونی: اولین دوره از اختتامیه مسابقه ادبی ایران کتاب، ششم دی ماه در تالار ایوان شمس با حضور جمعیت کثیری از فعالان حوزه کتاب و برگزیدههای این رویداد برگزار شد. این مراسم با استقبال گسترده نویسندگان و هنرمندان حوزه ادبیات، تئاتر و سینما کار خود را آغاز کرد.
در ابتدای این مراسم اشکان میرمحمدی مدیر و بنیانگذار ایران کتاب گفت: از آبانماه که فراخوان این مسابقه در ۴ بخش منتشر شد، حدود ۵ هزار اثر به دبیرخانه این رویداد ادبی ارسال شد. از ۲۲ آذر مجموعه هیئت انتخاب و داوری شروع به انتخاب و داوری آثار برگزیده کردند. همه آثار به صورت بینام به دست داوران رسید و هر بخش در انتها به ۱۰ اثر برگزیده رسید.
وی ادامه داد: در مجموع هر بخش ۶ نفر برگزیده داشت که به ۳ نفر شایسته تقدیر، دیپلم افتخار و اعتبار خرید از سایت ایران کتاب و به ۳ نفر تندیس جایزه ایران کتاب، هدیه نقدی و…اعطا خواهد شد.
مدیر ایران کتاب با اشاره به اینکه امشب در این مراسم علاوه بر هیئت داوران و نامزدهای ادبی، ناشران و مروجان فعال در حوزه کتاب حضور دارند، افزود: امشب از کیوسکهای ایران کتاب که در ۴۰۰ کتابفروشی در حال نصب و راه اندازی است و همچنین سایت جدید ایران کتاب رونمایی خواهد شد.
وی با تشکر از همکاران ایران کتاب و معراج قنبری دبیر اجرایی این رویداد تصریح کرد: امید است طی این رویداد، چهرههای جدید در حوزه ادبیات خدمت ناشران معرفی شوند تا با سرمایهگذاری بر روی این چهرهها شاهد جریان تالیفی پویاتری در حوزه کتاب و ادبیات باشیم.
شب ستارهای سلبریتیهای کتابایران
در ادامه منصور ضابطیان، اجراکننده این مراسم ضمن خوش آمدگویی به مدعوین حاضر در شب بلند کتاب گفت: امشب سوپر استارهای نوشتن، چاپ، فروش، توزیع، خصوصاً ویراستاران زحمتکش کتاب گرد هم آمدهاند و خلاصه که امشب شب بلند کتاب و ستارههای سلبریتی این عرصه است.
ضابطیان با اشاره به زحمت پرتلاش و شبانهروزی ایرانکتاب و هیئت داوری، از داوران هر چهار بخش: کیوان ارزاقی، زهرا عباسعلی، حسین گنجی، امیر مهدی حقیقت، اصغر نوری، احسان طریقت، احسان رضایی، شمیم مستقیمی، زهرا گودرزی، انوش دلاوری، مجید پاشایی، نوید پورمحمدرضا، الهام شوشتری زاده، سعید احمدیان، مهرداد موسوی، رامبد خانلری، بلقیس سلیمانی، کیانوش غریب پور، حسن کریم زاده، زهرا منصف، حمید دانشور، مهدی صمیمی، مینا حسنی، مهدی ملک شاه و استاد ابوتراب خسروی، دعوت کرد تا بر روی صحنه بیایند.
در ادامه این مراسم کلیپی از مراحل داوری این رویداد پخش و محمدزندوکیلی به همراه گروه موسیقی پلاریس چند قطعه موسیقی اجرا کرد.
در بخش دیگر این مراسم با حضور تمام داوران این مسابقه ادبی و چهره های محبوب و فعالان حوزه نشر، از برگزیدگان تجلیل به عمل آمد. مراسم اعطای جوایز و تقدیر در بخشهای مختلف با حضور بهزاد فراهانی، اسماعیل خلج، حبیب رضایی، علیرضا رییس دانا، داریوش کاردان، حسن کیاییان، شهاب نادری، مازیار فکری ارشاد، مرتضی برازندهنژاد، محمود قلیپور، نریمان افشاری، امیر قناعت زاده، علی قنبری، رضا خندان، مسعود فروتن، عباس یاری، ابراهیم کریمی، محمد حسین زادگان، اسماعیل حسن زاده، علی بخشی، کاظم علمی، علی جعفریه، عماد شاطریان، نازنین کیوانی، زهرا داود نژاد، نورا هاشمی، فرزین محدث، شاهپور منصف، صدف اسپهبدی، اسماعیل باستانی، مهراوه فردوسی، فرزام شکاری، آرام محضری، رحیم رشیدی تبار، وحید آگاه، مرتضی کاردر، رفیع جواهری، هامون سبطی، ناشران مختلف، فعالان صنفی حوزه نشر که در مراسم حضور داشتند، انجام شد و به برگزیدگان هر چهار بخش این جشنواره تندیس، لوح تقدیر و جایزه اهدا شد.
لیست برگزیدگان چهار بخش این مراسم به شرح ذیل است:
بخش نظر خوانندگان
نفر اول: نگار نوشادی
نفر دوم: مطهره سادات چشمی
نفر سوم: آنالی طاهریان
شایسته تقدیر: سینا زندی. زینب صادقپور. پرهام بختیاری
بخش طراحی جلد کتاب
نفر اول: امیر افراز صباحتی
نفر دوم: شاهین افشاری
نفر سوم: وحید حقی تومتری
شایسته تقدیر: پیمان طاهریپور. زهره والینیا. لادن دانایی
بخش ناداستان
نفر اول: فاطمه رجبی بهشت آباد
نفر دوم: آزاده عبدی فرد
نفر سوم: سعید اسلامی راد
شایسته تقدیر: محمد امانی. فاطمه سادات موسوی. زینب محمدی مقانک
بخش داستان
نفر اول: یحیی محسن پور
نفر دوم: عمار پور صادق
نفر سوم: محمد حسین شیرویه زاد
شایسته تقدیر: زهرا سماواتیان. یلدا بزرگ زاده. عباس سعیدی
تقدیر از سه چهره ادبی به پاس یک عمر فعالیت ادبی
تندیس ویژه این مسابقه ادبی به دلیل یک عمر فعالیت در حوزه کتاب به گلی امامی، علی بابا چاهی (مرد شعر و واژه) و سعید جلالی (فعال حوزه کتاب از شهر تبریز) تقدیم شد. دراین بخش اکبر قناعتزاده شعر زیبای «کلمه» را از علی باباچاهی (مرد شعر و واژه) خواند. همچنین سعید جلالی چهره برجسته در خیریه ایتام و فعال در حوزه نشر، گفت: من خود را ناشر فعال نمیدانم، اما خوشحالم که ۲۶۸ بچه دارم و برای اینکه مادر این فرزندان محتاج خیریه نباشند، سه کارگاه اشتغال دائر کردم و برای آنها که بیش از دو فرزند داشتند خانه ساختم.
رونمایی از کیوسک ایران کتاب
در این مراسم از سایت جدید ایران کتاب و کیوسکهای فروش دیجیتال با حضور فعالان حوزه نشر و دکتر محمدی رییس انجمن فناوری ایران رونمایی و عنوان شد: فکر ایجاد این کیوسکها از زمان کرونا استارت خورد. اشکان محمدی این ایده را پرورش داد و آماده بهرهبرداری کرد. متاسفانه ما عادت داریم که در مقابل هر نوع تکنولوژی بایستیم. این کیوسکها انقلابی را در حوزه نشر به راه خواهد انداخت و ویترین خوبی برای کتاب است تا جستجوگران کتاب به صورت جامعتری به آنچه که در حوزه کتاب به دنبال آن هستند، برسند. ما ناگزیریم که با تکنولوژی پیش برویم البته از فواید حضور در کتابفروشی و تعامل با فروشنده نیز نباید غافل بود. باید پذیرفت با فناوریهای جدید و از سال ۲۰۰۷ که گوشی هوشمند در دست همه مردم است، مدیوم صدا و تصویر در رقابت شدید با نوشتن قرار دارد. نسل امروز به دنبال محتوای شخصیسازی شده و گزینشی است. به همین دلیل اقبال از کاربری هوش مصنوعی را در این نسل شاهد هستیم. ما باید این رشد روز افزون را در صنعت نشر جدی بگیریم تا از آن بهرهبری بیشتری داشته باشیم. هوش مصنوعی قادر است رفتار مخاطب را پیشبینی کند و همسو با نیاز مخاطب محتوای فیزیکی کتاب را ارائه کند. در این میان باید بر روی روشهای خواندن در گذشته در مقایسه با امروز تحقیق شود و اینگونه نباشد که در مواجه با تکنولوژی در امر فراگیری هر چه را که تا کنون اندوختهایم از دست برود.
رونمایی از سایت ایران کتاب
در ادامه اشکان میرمحمدی درباره رونمایی از سایت ایران کتاب و خدمات آن گفت: در حال حاضر پروژه چاپ تک نسخه برای مشتریها فراهم شده است و با این وصف دیگر امکان خرید همه کتابها اعم از آنهایی که حتی دیگر چاپ مجدد ندارند، شدنی است و همچنین پروژه بسپر امکان سفارش کتاب از هر جای کره زمین به قیمت پشت جلد را برای مخاطبان فراهم کرده است.
وی در ادامه افزود: اکوسیستم کتاب که متشکل شده است از؛ ناشر، مولف، مترجم و کتابفروش و…یک موجود زنده است و همه این پازلها در کنار هم یک بوم نقاشی زیبا را شکل میدهند. ما درگذشته برای جریانسازی این اکوسیستم کتاب را از ناشر میخریدیم به منتقدان میدادیم تا درباره کتاب بنویسند. برنامههای متنوعتر ما در حوزه کتاب و کتابخوانی ادامه خواهد داشت.
تقدیر از سه چهره برتر در در گسترش کتابخوانی
همچنین در بخش دیگری از این مراسم تندیس این مسابقه به دلیل فعالیت تاثیرگذار در حوزه نشر فرهنگ کتابخوانی به سروش صحت، مجتبی جباری و هوتن شکیبا اهدا شد.
سروش صحت گفت: در گذشته که برای خرید کتاب به تهران میآمدم تعداد ناشران، مترجمان و.... محدود بود معمولاً همه آثار معدود شاخص از جمله گری کوپر، عقاید دلقک و …خوانده بودند. اما حالا تعداد ناشران معتبر و آثار خوب آنقدر بیشتر شده که نامبردنی نیست. من این رونق آن را احساس میکنم و امیدوارم مستدام و مستمر باشد.
همچنین مجتبی جباری فوتبالیست فعال در حوزه کتاب، گفت: در حدود یک سال و نیم که فعالیت خود را در کتاب انجام دادیم رویدادهای متنوعی را برگزار کردیم که من همه را مدیون همسرم هستم که مدیریت کتابفروشی را بر عهده دارد.
هوتن شکیبا نیز اذعان کرد: معذرت میخواهم از اینکه در حضور شما بزرگان منِ کمترین، در حوزه کتاب برگزیده شدهام و خوشحالم که دومین جایزه خود را در حوزه کتاب صوتی دریافت میکنم. بعد از این خود را ملزم میدانم که در کتاب صوتی فعالیت مستمر داشته باشم تا بتوانم در گسترش فرهنگ کتابخوانی سهیم باشم.
جای خواندن کتاب، نویسنده بخوانید
در پایان این مراسم اسماعیل خلج گفت: توصیه من به خوانندگان کتاب این است که به جای خواندن کتاب، نویسنده بخوانند و سری مجموعه از آثار یک نویسنده مثلاً داستایوفسکی یا مترلینگ بخوانند. کتاب برای فهم یک دیدگاه است. برگزاری این رویداد قدم بزرگی است که بفهماند کتاب با دایرهالمعارف و گوگل فرق میکند. جوانها به جای استفاده مستمر از گوشی کتاب بخوانند و کتاب بهانهای باشد برای اینکه که دور هم جمع شویم.
اولین دوره مسابقه ادبی ایران کتاب با تجلیل از چهره های موثر در حوزه کتاب و نشر فرهنگ کتابخوانی در تالار ایوان شمس به کار خود پایان داد.
نظر شما