جمعه ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۹
تلاش کردیم با تبیین قرآنی، مفهوم «قوم برگزیده» را روشن کنیم

قم - یکی از مولفان کتاب «قوم برگزیده» با اشاره به اینکه بر اساس آیات متعدد قرآن، حرکت جبهه حق به سوی نقطه اوج در سراسر عالم، وابسته به نقش آفرینی یک جامعه است، گفت: تلاش کردیم با تبیین قرآنی مفهوم «قوم برگزیده» را روشن کنیم.

حجت‌الاسلام وحید وَلَوی از مولفین کتاب «قوم برگزیده» درباره این اثر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، گفت: این کتاب یک اثر پژوهشی قرآنی است که تحقیقات علمی آن چندین سال طول کشیده و در این مدت نیز چندین نفر از طلاب حوزه علمیه مشکات تحت اشراف علمی حجت‌الاسلام قاسمیان و با پشتیبانی مرکز راهبری برهان کار تحقیقاتی آن را انجام داده‌اند. اما در نهایت، در سه سال اخیر کار تألیف و نگارش این کتاب توسط بنده (وحید ولوی) و آقایان حجت‌الاسلام حمیدرضا رشدی و حجت‌الاسلام سید محمد جعفری نژاد به سرانجام رسید.

وی به موضوع کتاب اشاره کرد و افزود: همانطور که از اسم کتاب مشخص است، در این کتاب در مورد مفهوم قوم برگزیده در قرآن بحث شده و تلاش شده که با تبیین قرآنی این مفهوم، بنیادهای نظری انقلاب اسلامی را بر پایه قرآن روشن کنیم. به عقیده ما حرکت انقلاب اسلامی یک حرکت ممتاز در طول تاریخ و امتدادی از حرکت تاریخی انبیاء و اولیاء است. حرکتی که به طور ویژه از حضرت ابراهیم علیه السلام سرعت گرفت و نقطه اوج آن هم ان شاء الله ظهور امام زمان ارواحنا فداه است.

وَلَوی تصریح کرد: در این کتاب تلاش شده این مطلب را نشان دهیم که بر اساس آیات متعدد قرآن، حرکت جبهه حق به سوی نقطه اوج خودش و تحقق توحید در سراسر عالم، وابسته به نقش آفرینی یک جامعه است. جامعه‌ای که تصمیم می‌گیرد با صبر و جهاد خودش در کنار امام خود قیام لله کند و همان پرچم الهی انبیاء و اولیاء را بلند کند. این جامعه قیام کرده در ادبیات قرآنی یک «قوم برگزیده» است.

این نویسنده اضافه کرد: در قرآن کریم این تعبیر هم برای قوم بنی اسرائیل و هم برای امت اسلام به کار رفته است. بنابراین موضوع اصلی این کتاب به طور خلاصه تبیین مفهوم «قوم برگزیده» و مباحث مرتبط با نقش آفرینی این قوم در مسیر پیروزی جبهه حق است.

وَلَوی به تشریح بیشتر کتاب پرداخت و یادآور شد: در بخش اول تلاش کردیم که مفهوم «برگزیدگی» را در بستر آیات متعدد قرآن تبیین کنیم. در این بخش به طور دقیق توضیح داده‌ایم که برگزیدگی یک قوم، صرفاً یک امتیاز نیست بلکه حقیقت آن یک مأموریت الهی است. مأموریتی که قوم بنی اسرائیل آن را بر عهده داشتند ولی به خاطر عصیان‌های متعدد از آن‌ها گرفته شد به همین دلیل در بخشی از کتاب به این مطلب هم پرداخته‌ایم که چرا بنی اسرائیل دیگر قوم برگزیده نیستند و چه برداشت اشتباهی از مفهوم «برگزیدگی» داشتند.

وی بیان کرد: همین برداشت اشتباهی که امروزه جریان صهیونیست نیز دارد. به نظر ما توجه به این مباحث برای جامعه انقلاب اسلامی سرشار از عبرت‌ها و درس‌های متعدد است. خلاصه اینکه در بخش اول به «معناشناسی قوم برگزیده» پرداختیم.

نویسنده کتاب «قوم برگزیده» گفت: در بخش دوم به ریشه‌های تاریخی این بحث پرداخته‌ایم. همانطور که قبلاً هم عرض کردم نقش حضرت ابراهیم علیه السلام در این مسیر آنقدر ویژه است که خداوند متعال در قرآن کریم پیامبر اسلام را به تبعیت از آیین ابراهیمی فرامی خواند. بنابراین ما با مرور آیات متعدد قرآنی ریشه‌های تاریخی جریان برگزیدگی را تبیین کردیم و در ضمن آن حقیقت مأموریت قوم برگزیده را نیز به صورت تفصیلی بیان کردیم.

تلاش کردیم با تبیین قرآنی، مفهوم «قوم برگزیده» را روشن کنیم

این فعال فرهنگی توضیح داد: در بخش سوم به میثاق‌های قوم برگزیده در مسیر این مأموریت الهی پرداختیم. میثاق‌هایی که اصل آن جهاد و صبر و تبعیت از ولی الهی است اما مهم‌ترین و مفصل‌ترین بخش کتاب، بخش چهارم است که در مورد سنن الهی در قوم برگزیده بحث کرده‌ایم.

وَلَوی ادامه داد: سنن الهی در حقیقت همان قواعد ثابت عالم هستند که خدای متعال بر جوامع انسانی جاری می‌کند و شناخت آن برای انسان‌ها بسیار ضروری است. سنت‌هایی مانند ابتلاء، نصرت، تمییز و تمحیص و استبدال. در این بخش ابتدا هر کدام از سنن الهی را توضیح داده‌ایم و در ادامه با بررسی داستان‌های سامری، قارون و ذبح بقره در قرآن این سنت‌ها را در بستر داستان‌های بنی اسرائیل مرور کرده‌ایم. به نظر شخص بنده به عنوان یکی از مؤلفان کتاب این بخش یکی از جذاب‌ترین و مهم‌ترین مباحث کتاب است. زیرا سرشار از درس‌ها و عبرت‌های متعدد است و قوم برگزیده فعلی که به نظر ما و بر اساس آیات و روایات، مردم مقاوم ایران اسلامی هستند، باید با این مباحث کاملاً آشنا باشند.

این نویسنده با اشاره به اینکه سابقه این بحث و وجه امتیاز کتاب چیست، بیان کرد: بحث قوم برگزیده بحث تازه‌ای نیست و چه در داخل کشور و چه در میان جوامع دیگر این بحث مطرح شده است. مثلاً در میان جریان یهود و به خصوص صهیونیست‌ها، بحث «قوم برگزیده» یک بحث بنیادی و جدی است و چندین کتاب در این زمینه و با همین عنوان نوشته شده است. در داخل کشور هم در میان محققان تاریخی و یا محققان ادیان و مذاهب این مباحث با همان عنوان وجود داشته است. اما اغلب این مباحث تبارشناسی جریان یهود است. اما آن چیزی که کتاب «قوم برگزیده» را ممتاز کرده، تبیین قرآنی است. ما در کتاب قوم برگزیده برای تبیین ابعاد مختلف آن به بیش از ۴۵۰ آیه قرآن استشهاد کرده‌ایم که همین موجب امتیاز و ارتقای مباحث کتاب شده است.

وی تصریح کرد: البته در کنار استناد به آیات متعدد قرآن، استنادات متعدد تفسیری، روایی و تاریخی نیز به غنای کتاب کمک کرده و در یک کلام، شما با یک اثر پژوهشی مواجه هستید. اثری که هم تحلیل دارد، هم تطبیق. بنابراین در لایه اول مخاطب این کتاب طلاب و نخبگان دانشگاهی هستند. اما در ویرایش‌های مختلف کتاب، تلاش کرده‌ایم که زبان نگارش کتاب ساده‌تر باشد تا مخاطب عمومی نیز بتواند از آن استفاده کند.

وَلَوی تاکید کرد: ما در این کتاب به نوعی در عین اجمال تلاش کرده‌ایم که منظومه‌ای از مباحث مرتبط با «قوم برگزیده» را بیاوریم که هر کدام از این مباحث خود می‌تواند بسط پیدا کرده و به طور جداگانه مورد تحقیق عمیق تر قرار بگیرد. لذا پژوهشگران و به خصوص محققان حوزه تمدن، مهدویت و انقلاب اسلامی، با مراجعه به این کتاب و دقت در مباحث آن می‌توانند به سرنخ‌های متعددی برای تحقیق و پژوهش دست پیدا کنند.

وی در پایان با تشکر از حجت‌الاسلام قاسمیان تشکر گفت: در حقیقت مباحث متعدد این کتاب برآمده از ارشادات قرآنی و علمی ایشان است و ما در طول مدت تحقیق این کتاب مکرراً از راهنمایی‌های علمی ایشان بهره‌مند شدیم. همچنین باید از مسئولین محترم مسجد مقدس جمکران به خصوص تولیت محترم حجت الاسلام اجاق‌نژاد و مسئولان نشر کتاب جمکران هم تقدیر کنم که زمینه نشر و توزیع این اثر را فراهم کردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین