به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، رمان نسیما نوشته مصطفی ندیم رونمایی شد.
محمود رضایی دشت ارژنه در مراسم رونمایی از این کتاب ضمن خوانش بخشهایی از کتاب به سنتها و رسوم قدیمی شیراز که در دل این رمان بازنمایی شده، اشاره کرد و گفت: محلههای قدیمی شیراز هم با توجه به رشته استاد ندیم به خوبی در رمان میبینیم.
وی افزود: از منظر تاریخ معاصر هم غنای خوبی در کتاب شاهد هستیم. جا دارد بابت این اثر ارزشمند به دکتر ندیم تبریک عرض کنم.
بیژن کیا نیز در ادامه این مراسم به دوستداران سفر توصیه کرد این کتاب را بخوانند و به یک سفر تاریخی بروند.
وی بیان کرد: سوغاتی این سفر آشنایی با ابعاد زیستی است که از دستش دادیم و افسوس میخوریم که چه چیزهایی را از دست دادیم.
کیا تاکید کرد: مهمترین نکته کتاب برای من همین سفر مخاطب از حال به گذشته بود. علاوه بر آن در پاورقی این کتاب ارجاعات خوبی شاهدیم که علاوه بر لذت خوانش رمان یک دوره شیراز شناسی هم به مخاطب میچشاند.
وی، این رمان را مصداق خوبی برای داستانشهر دانست و گفت: مصطفی ندیم در نسیما هم به کالبد شهر شیراز و هم به زیست شیرازی اشاره دارد. ما در این اثر شاهد یک روایت نرم و سیال هستیم که مخاطب را از زمان حال به گذشته میبرد و به حال بر میگرداند اما موقع بازگشت دیگر مخاطب کتاب همان آدم قبلی نیست.
این نویسنده و مدرس داستان نویسی ادامه داد: با اینکه کتاب از دوره کرونا آغاز میشود اما بخش عمده کتاب به شیراز در دوره قاجار برمیگردد. این رفت و برگشت از حال به گذشته و بازگشت به حال اطلاعاتی از شیوه زیست اصیل ایرانی به مخاطب میدهد و بهنظر من در بحث هویت ملی این کتاب ارزشمند است.
وی در خصوص رده سنی مخاطب این اثر نیز پاسخ داد: با توجه به اینکه این رمان نثر سادهای دارد از نوجوان تا بزرگسال میتوانند با کتاب ارتباط بگیرند. چون پاورقی خوبی دارد نیاز به اطلاعات مقدماتی خاصی هم نیست.
مصطفی ندیم ضمن خوشامد به حضار و قدردانی از همراهی و حضور خانوادهاش گفت: اگر نکات مثبتی در کتاب میبینید، مدیون اساتیدی چون بیژن کیا و بابک طیبی هستم که پیش آنها شاگردی کردم.
ندیم با اشاره به درس تاریخ نگاری گفت: سبک غالب کتب این درس روش کلاسیک و سنتی بوده و در بین کتب بی شمار تاریخی، تاریخ اجتماعی انگشت شمار است.
وی افزود: در سال ۱۹۲۰ یکی از جامعه شناسان و مورخان به نام مارک بلوخ سبکی ابداع کرد و مجلهای با محوریت تاریخ اقتصادی و اجتماعی منتشر میکرد که به مکتب آنال مشهور شد. این مکتب بیش از هرچیز به جزئیات زندگی مردم و تاریخ بلند مدت اجتماعی تمرکز دارد. بزرگترین نویسنده این مکتب کتابی نوشته که موضوعش خوراکیها و پوشاک مردم قرن نوزدهم است!
این استاد دانشگاه توضیح داد: رمان تاریخی تلفیقی از رمان و تاریخ است که بعد از باز شدن این مکتب بیشتر رواج یافت. البته نوشتن این نوع رمان کار سخت و دشواری است، چون هم باید نسبت به وقایع تاریخی امانتدار باشی هم بتوانی رمان را جذاب پیش ببری.
وی تاکید کرد: بزرگترین دغدغه اجتماعی من گسست فرهنگی است که بین نسلها ایجاد شده است.
ندیم، ساده نویسی را بهترین سبک نگارش دانست و گفت: این کتاب آنقدر باورپذیر بود که هرکسی میخواند به من میگفت مگر تو چند ساله هستی؟ اینها را از کجا میدانی؟ من یکی از حسرتهایم این است که در بافت قدیم زندگی نکردم و این شخصیتهای قصه را بر اساس مشاهدات و مطالعات ساختم. مادرم فامیل کهنسالی داشت که هرکس یک روز در هفته به ایشان سر میزد منم سهشنبهها از مدرسه شاهپور به همان خانه میرفتم. خانهای که در نسیما بازآفرینی کردم همان خانه است.
وی در خصوص زمان تولد این رمان گفت: خیلی وقت بود به این کتاب فکر میکردم اما از آنجا که تندنویس هستم، کلاً در ۳۵ روز آن را نوشتم.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا در خصوص معرفی کتاب در یک جمله گفت: من این رمان را به نوعی تاریخ اجتماعی شیراز میدانم.
در پایان مراسم با حضور جمعی از هنرمندان از رمان نسیما که توسط نشرفرزانگان به چاپرسیده رونمایی شد.
نظر شما