به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، آیین اختتامیه و معرفی برگزیدگان بیستمین دوره انتخاب کتاب سال خراسان رضوی به همراه نشست هماندیشی اهالی قلم خراسانرضوی با ناصر افشارپور مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه شب در سالن شهید سلیمانی در مجتمع شهدای سلامت مشهد با حضور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و تعدادی از ناشران، نویسندگان، مدیران و اهالی قلم استان خراسان رضوی برگزار شد.
سال گذشته بیش از ۱۲۰ هزار مجوز کتاب صادر شده است
ناصر افشارپور مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: در سال گذشته بیش از ۱۲۰ هزار مجوز کتاب صادر شده است که تنها کمتر از ۱.۵ درصد آنها مورد بررسی ویژه قرار گرفتهاند. همچنین، عناوین کتابهای خریداریشده از سوی وزارتخانه، چهارشنبه هر هفته یا حداکثر شنبه از طریق سایت وزارتخانه اطلاعرسانی خواهد شد.
وی ادامه داد: فرآیند بررسی کتابها در هیئت نظارت تهران و سایر استانها دارای تفاوتهایی است که باعث برخی گلایهها شده است. در حال حاضر، کارشناسان ما در تهران و استانهای مختلف مانند سیستان و بلوچستان بهصورت همزمان در حال بررسی آثار هستند و ملاک اصلی ارزیابی، زمان ثبت و پیگیری مجوزهاست، نه اینکه کتاب از کدام استان ارسال شده باشد.
افشارپور افزود: نویسندگان و مترجمان میتوانند از طریق وزارتخانه در جریان نحوه بررسی کتابها قرار بگیرند و در صورت وجود اعتراض، آن را اعلام کنند.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به چالشهای حوزه نشر گفت: هر کتابی ارزش خرید و چاپ ندارد و کیفیت برخی آثار منتشرشده پایین است. در برخی موارد، حتی ترجمهها کیفیت لازم را ندارند و برخی ناشران از ابزارهای هوش مصنوعی برای تولید محتوا استفاده میکنند که استانداردهای لازم را ندارد.
وی در پایان تأکید کرد: در سال آینده، ضوابط حمایت از نویسندگان و ناشران شفافتر خواهد شد و ناشران میتوانند پیشنهادهای خود را از طریق ادارات مربوطه ارسال کنند.
از تولیدات فکری و علمی حمایت کنیم
حجتالاسلام علی عسگری سرپرست معاونت فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: باید در همدلی و همفکری با ناشران و مولفین، از تولیدات فکری و علمی حمایت کنیم و توجه ویژهای به افرادی که در این عرصهها کار میکنند، داشته باشیم.
وی با اشاره به لزوم حمایت بیشتر از چهرههای علمی و فکری کشور افزود: در دنیای امروز که سرعت تغییرات و اختراعات بسیار زیاد شده است، بهویژه در عرصه کتاب و نشر، باید همواره به روز باشیم و آثاری را مورد توجه قرار دهیم که از سوی مخاطبان زیادی استقبال میشود. به همین دلیل، ضروری است که در حوزه فرهنگ و نشر، نگاهی علمی، بهروز و حمایتی از ناشران و مولفین داشته باشیم.
سرپرست معاونت فرهنگی استانداری خراسان رضوی در ادامه با اشاره به جایگاه مهم تولید محتوا در کشور گفت: اگرچه دولت و نهادهای فرهنگی باید از این چهرهها حمایت کنند، اما باید توجه داشته باشیم که باید از افرادی که در حوزه تولید علم و محتوا فعالیت دارند، حمایت ویژهای صورت گیرد.
عسگری همچنین با اشاره به لزوم حمایت از ناشران و مولفین در استان خراسان رضوی تاکید کرد: خراسان در تاریخ فرهنگی و علمی کشور جایگاه ویژهای دارد و بسیاری از چهرههای برجسته علمی از این استان برخاستهاند. آثار این افراد باید حمایت شود تا نه تنها در داخل کشور، بلکه در سطح جهانی نیز شناخته شوند. باید این مسیر را ادامه دهیم و از ظرفیتهای فرهنگی و علمی این استان برای ارتقاء فرهنگ کشور بهرهبرداری کنیم.
معیارهای حمایت از نویسندگان مشخص شود
حسین مسگرانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این مراسم ضمن اشاره به برخی چالشها در روند حمایت از فعالان ادبی، گفت: در دورههای گذشته، برخی تصمیمگیریها بهصورت متمرکز انجام شده است، اما ضروری است که معیارهای حمایت از نویسندگان در استانها نیز بهطور دقیق مشخص شود.
وی بر ضرورت تدوین معیارهای شفاف در قالب دفتر مطالعات تأکید کرد و گفت: نویسندگان باید بدانند بر چه اساسی از حمایتها بهرهمند میشوند و چه پیشنهادهایی میتوانند برای بهبود این روند ارائه دهند.
مسگرانی در پایان ضمن دعوت به همفکری و ارائه پیشنهادات، از تمامی شرکتکنندگان و فعالان حوزه کتاب و نشر قدردانی کرد.
هچمنین در این نشست مهدی نصیرزاده، مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران استان خراسان رضوی، پری غلامی داستاننویس، حمیدرضا نویدی مهر، نویسنده و استاد دانشگاه، علیرضا مهرداد نویسنده، سعید عاکف ناشر و چند تن دیگر از حاضران در این نشست نیز به بیان دغدغهها و دیدگاههای خود پرداختند.
معرفی برگزیدگان و تجلیل از ۲ نویسنده فقید
هادی وکیلی برای کتاب رحمت حکیمانه و حجتالاسلام محمد جواد نظافت یزدی برای کتاب راه و رسم روشنگری در حوزه دین و معارف اسلامی برگزیده شدند.
در حوزه ادبیات، سلمان ساکت با کتاب کارنامه فیاض و فرزانه قدسینژاد با کتاب دیوان قدسی شایسته تقدیر معرفی و در حوزه ادبیات پایداری، خدیجه حسینی برای کتاب چشم به راه یک رویا و ایوب خرسندی برای کتاب جهادی بدون مرز تقدیر شدند.
در حوزه روانشناسی و علوم تربیتی نیز حجتالاسلام مرتضی مروی برای کتاب مربیگری از مبانی تا میدان برگزیده و در حوزه تاریخ، علوم سیاسی و اجتماعی، حسین باصفا برای کتاب باستانشناسی خراسان در دوران مفرغ برگزیده شد.
در حوزه کودک و نوجوان، محمد خسرویراد برای کتاب قصههای محمد_عیدگاه و منیره هاشمی برای کتاب خانه ایستاده است شایسته تقدیر شدند.
در این مراسم همچنین از خانواده دو نویسنده فقید خراسانی، سیدمحسن مصطفیزاده و سعیدتشکری نیز تجلیل شد.
نظر شما