یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۷
فیلم‌سازیِ بهتر با مطالعه/ کتابخانه انجمن سینمای جوان مشهد سال‌هاست راکد مانده است!

خراسان رضوی - سرپرست انجمن سینمای جوان خراسان رضوی گفت: تنها خواندن کتاب‌های سینمایی فرد را فیلم‌ساز نمی‌کند اما زمانی که شخص، کارگردانی را تجربه می‌کند و کتاب می‌خواند، فیلم‌ساز بهتری می‌شود.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - لیلا نوعی: در دهه هفتاد و هشتاد اکثر جوانان عاشق سینما مغازه به مغازه و دکه به دکه در خیابان‌های شهر به دنبال کتاب‌ها و مجله‌های سینمایی بودند. جرایدی که بازارشان حسابی داغ بود و هرجایی پیدا نمی‌شد اما آنقدر آوازه‌شان می پیچید که به هر طریقی شده آن را پیدا می‌کردند.

آن موقع عناوین این آثار محدود بود؛ «مجله فیلم»، «بانی فیلم»، «شناخت سینما»، «نشانه‌ها و معنا در سینما» و یکی دو کتاب و مجله دیگر؛ اما حالا فهرست کتاب‌های سینمایی منتشر شده در ۶ ماه از سال برابر با همه آن کتاب‌هایی است که در طول یک دهه به بازار نشر می‌آمد؛ هرچند که وضعیت معرفی و توزیع، هیچ تغییری نکرده و شاید بدتر هم شده است! لااقل در آن سال ها آوازه کتاب‌ها می‌پیچید و علاقه‌مندان جویای آن می‌شدند اما این روزها با وجود فضای مجازی حتی نام کتاب‌های منتشر شده هم به گوش نمی‌رسد.

شاید هم دیگر در عصر اینترنت و هوش مصنوعی کسی برای دانستن مشخصات یک فیلم به سراغ فرهنگ فیلم‌های سینمایی «بهروز دانشور» و دایره‌المعارف سینمایی «بیژن خرسند» نمی‌رود و برای کسب اطلاعات درباره فیلم و سریالی که تازه پخش شده به مجله فیلم، مراجعه نمی‌کند که نیازی به چاپ کتاب‌ها باشد! با این حال، هنوز هم انتظار می‌رود نهادها و سازمان‌هایی همچون انجمن سینمای جوان، که رسالتش آموزش تولیدمحور است، گام موثرتری در چاپ و معرفی کتاب‌های سینمایی بردارند؛ انجمن سینمای جوان به عنوان یکی از ارکان مهم در تربیت و آموزش فیلم‌سازان جوان، تا به امروز بخش عمده‌ای از کتاب‌های مرتبط با سینمای کوتاه را منتشر کرده و سهم بزرگی در این حوزه داشته و در مجموع وضعیت نشر و توزیع کتاب‌های سینمایی در دهه اخیر هنوز پابرجاست و هنوز تنوع و گستردگی کتاب‌های سینمایی را شاهد هستیم و باید غنیمت بشماریم؛ زیرا زمانی که تعداد عناوین کتاب‌های سینمایی کم است یعنی طبیعتاً به سمت کتاب‌سازی نرفته است.

«سید محمد مداح‌حسینی» از جوانان و هنرمندان مشهدی چند هفته‌ای است که به عنوان سرپرست انجمن سینمای جوان خراسان رضوی منصوب شده است؛ با او در فضای کتاب و کتابخوانی و سینما به گفت‌وگو نشستیم.

کتاب خواندن مکمل تجربه عملی است

سرپرست انجمن سینمای جوان خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا در مشهد درباره تاثیر کتاب‌های سینمایی بر فیلمسازان معتقد است؛ هیچ چیزی در کره زمین به اندازه حضور در صحنه فیلمبرداری به دیدگاه و تجربه فرد کمک نمی‌کند. کتاب‌ها به عنوان یک مکمل هستند. فکر می‌کنم کتاب‌ها می‌توانند در برخورد با مشکلات به ما کمک کنند و راه‌گشا باشند. یعنی تا وارد عمل نشویم نمی‌توانیم با کتاب خواندن توقع همه فن حریف شدن داشته باشیم.

سید محمد مداح حسینی افزود: ما کتاب‌های سینمایی را می‌خوانیم تا مهارت بیاموزیم؛ پس باید در حال تجربه و بعد سراغ افزودن مهارت باشیم.

مداح‌حسینی، آموزش و تولید را کنار یکدیگر موثر دانست و بیان کرد: کتاب و تجربه عملی همدیگر را پوشش می‌دهند. من معتقدم تنها خواندن کتاب‌های سینمایی شما را فیلم‌ساز نمی‌کند اما زمانی که شما کارگردانی را تجربه می‌کنید و کتاب می‌خوانید، فیلم‌ساز بهتری می‌شوید.

کتابخانه انجمن سینمای جوان فعال می‌شود

او درباره فعالیت‌های انجمن سینمای جوان در حوزه نشر کتاب‌های سینمایی نیز بیان کرد: بنیاد سینمایی فارابی و انجمن سینمای جوان بخش انتشارات دارند و به صورت مجزا به مسئله پژوهش می‌پردازند. تاکنون کتاب‌های زیادی از جمله تاریخ هنر فیلمسازان ۱ و ۲، هنر فیلم کوتاه داستانی، داستان گویی در فیلم کوتاه و … در این زمینه چاپ شده که بسیار موفق بوده است. علاوه بر آن فیلمنامه‌های بسیاری هم در قالب کتاب به همت این عزیزان چاپ شده است؛ در واقع از نظر سازمانی بخش انتشارات وجود دارد و در این حوزه کار کرده اما معمولاً معرفی و توزیع درستی صورت نگرفته است.

سرپرست انجمن سینمای جوان مشهد ادامه داد: یکی از برنامه‌های بنده این است که از طریق فضای مجازی این کتاب‌ها را معرفی کنم چون بسیاری از افراد حتی از وجود چنین کتاب‌هایی خبر هم ندارند و در حال حاضر مشغول انتخاب و تعریف سازوکاری برای معرفی این کتاب‌ها هستم. از طرفی انجمن کتابخانه‌ای دارد که چند سال است راکد مانده و ما تصمیم داریم آن را دوباره فعال کنیم و در اختیار هنرجویان و علاقه‌مندان قرار دهیم.

پخش انتشارات دولتی ما ضعیف است

مداح‌حسینی، عدم توزیع و معرفی درست کتاب‌های سینمایی را چالش اصلی حوزه کتاب‌های این حوزه دانست و گفت: در حقیقت مسئله این است که کتاب‌های انجمن به درستی معرفی شود و در دسترس قرار گیرد. پخش انتشارات دولتی ما بسیار ضعیف است. در دهه ۷۰ و ۸۰ بنیاد فارابی کتاب‌های بسیار درخشانی را تهیه و چاپ کرد اما امروز فراموش شده‌اند و اگر بخواهید به آنها دسترسی داشته باشید باید حتماً به تهران بروید! اما در مقابل کتاب‌های بخش خصوصی همه جا قابل دسترس است.

وی گفت: برای من هیچ کتابی به اندازه «سینما به روایت هیچکاک» راز سینما را به من یاد نداده است. در این کتاب فرانسوا تروفو، منتقد و کارگردان سینما، پنجاه ساعت مصاحبه با آلفرد هیچکاک درباره کل دوران کارگردانی گسترده‌اش، از فیلم‌های صامتش در بریتانیای کبیر تا فیلم‌های رنگی‌اش در هالیوود، ارائه می‌کند.

این فعال سینمایی در باب معرفی چند کتاب سینمایی نیز گفت: کتاب‌هایی مثل «کارگردانی نما به نما» و «اصول کارگردانی» هم در حوزه فیلم‌سازی زیاد به من آموخته است. هدفی که ما در مطالعه کتاب‌ها داریم و دلیلی که به خاطر آن به سراغ کتاب می‌رویم بسیار مهم است. از طرفی کتاب‌هایی که تجربیات فیلم‌سازان را بازگو کرده مثل کتاب کارگردانی دیود مامت و دکوپاژهای مرجع در حوزه عملی کمک کننده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین