كتاب «گناه: تاملاتي روانكاوانه در باب اخلاق» ترجمه شد. اين اثر شرح جامعي بر سير تحولات نظري روانكاوان درباره مفهوم گناه است كه براي نخستين بار به طور جدي از سوي فرويد مطرح شد.-
وي افزود: فرويد در ميانه نظرورزيهاي خود به مفهوم «سوپر ايگو» يا «فرا من» اشاره دارد و ميخواهد با اين كار، دستهاي از اختلالات رواني مربوط به وسواس را شرح و تبيين كند.
طهماسب ادامه داد: به اعتقاد اين روانكاو، اختلالات وسواسي ناشي از احساس گناه ناهشيار يا نياز به تنبيه شدن است. اين ديدگاه، پايه نظريهپردازيهاي انديشمندان بعدي قرار گرفت.
وي با اشاره به ملاني كلاين به عنوان يكي از صاحبنظران در حوزه مفهوم گناه در روانكاوي، گفت: بخشي از نظرات كلاين با فرويد متفاوتند. به عقيده فرويد، احساس گناه، امري مخرب است، اما كلاين وجهي مثبت نيز براي آن قايل ميشود.
طهماسب ادامه داد: كلاين اين وجه مثبت را در مباحثي با عنوان «جبران» شرح ميدهد. به باور او، احساس گناه، نياز به جبران و رشد را در فرد برميانگيزد، اين امر ميتواند مثبت باشد.
وي به شرح سير تطور نظريههاي انديشمندان روانكاوي درباره مفهوم گناه در اين كتاب اشاره و بيان كرد: جودي هيوز، نويسنده كتاب، بيش از همه بر آراي فرويد و كلاين تاكيد دارد. گناهي كه در اين كتاب از آن سخن به ميان ميآيد، متفاوت از پديده گناه است كه در حوزه ديني معنا مييابد.
كتاب «گناه: تاملاتي روانكاوانه در باب اخلاق» به زودي از سوي انتشارات بينش نو منتشر ميشود.
نظر شما