چهارشنبه ۹ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۷:۱۰
"آنا هنوز می‌خندد" تا حقایق را بازگو کند

اکبر صحرایی، نویسنده مجموعه داستان"آنا هنوز می‌خندد" آگاهانه از نوعی طنز در گفت‌وگوي شخصيت‌ها استفاده کرده که برای بیان بعضی حقایق در سراسر داستان‌ها موج می‌زند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست نقد و بررسی کتاب "آنا هنوز می‌خندد" عصر هشتم مرداد ماه در فرهنگسرای پایداری با خواندن یکی از داستان‌های کوتاه کتاب با عنوان " بچرخ تا بچرخیم" توسط لیلا جلینی آغاز شد.

علی الله سلیمی، از منتقدان حاضر در نشست تخصصی بررسی کتاب‌های ادبي دفاع مقدس با عنوان "روايت‌هاي ماندگار" نویسنده کتاب"آنا هنوز می‌خندد" را اکبر صحرایی، متولد سال 1339 در شهر شیراز و کارشناس مدیریت معرفی کرد که آثارش ابتدا به سبک کلاسیک بود، اما در حال حاضر نثری تلگرافی که معروف به نثر آل‌احمد است را در نگارش به کار گرفته است.

وی ادامه داد: صحرایی نوشتن داستان را با روایت خاطرات و خاطره نگاری آغاز کرد و محور موضوعی آثارش ادبیات پایداری و دفاع مقدس است. نخستین کتاب او به نام " کانال مهتاب" در سال 1378 به چاپ رسید. "پرونده 312" و "خمپاره‌های خواب آلود" از آثار دیگر صحرایی است و آخرین کاری که از او به چاپ رسید و به عنوان کتاب فصل برگزیده شد، کتاب"کاش کمی بزرگ‌تر بودم" است. در حال حاضر هم مشغول نوشتن اثری درباره سفر مقام معظم رهبری به استان فارس و شهر شیراز است.

سلیمی درباره ویژگی‌های کتاب "آنا هنوز می‌خندد" خاطر نشان کرد: نگارش دیالوگ‌گونه داستان‌ها از ویژگی‌های این مجموعه است که آن‌ها را پیش می‌برد و داستان‌ها بر دیالوگ‌ها استوارند. این روش یک هنر است و نویسنده در این کار موفق بوده است.

وی افزود: شخصیت‌های داستان‌ها افراد عادی هستند و شاید بتوان گفت افرادی ساده‌لوح‌اند. البته در داستان‌های کوتاهی که بر دیالوگ استوارند مجالی برای شخصیت‌پردازی نیست.

سلیمی در پایان اظهار داشت: سبک هر داستان سلیقه‌ای است و نویسنده خود خواسته که شخصیت‌های داستان‌هایش در عمق ذهن خواننده نمانند.

کتایون کیایی، دیگر منتقد حاضر در این نشست گفت: نقد باید در خدمت داستان، اثر یک نویسنده و مخاطب باشد. اگر غیر از این باشد، مانع پیشرفت و شکوفایی ذوق و قریحه نویسنده می‌شود.

وی درباره ویژگی‌های کتاب"آنا هنوز می‌خندد" خاطر نشان کرد: این اثر داستانی در قالبی جدید به بیان موضوعات می‌پردازد و با این که تمام سوژه‌ها تکراری هستند، ولی به دلیل سبک و نوع نوشته‌ها که داستان کوتاه کوتاه هستند، مانند تکه‌های یک پازل در تکمیل و غنای اثر تاثیر گذاشته‌اند.

کیایی، مشخص شدن سرنوشت و سرانجام شخصیت‌های داستان‌ها را برای مخاطب، یکی از ویژگی‌های مثبت این اثر عنوان و تصریح کرد: نویسنده از زیاده گویی درباره شخصیت‌ها پرهیز کرده و تفسیر آن‌ها را بر عهده خواننده گذاشته است. البته شخصیت‌های داستان‌ها افرادی عادی و ساده هستند و رد پررنگی بر ذهن خواننده باقی نمی‌گذارند.

کتایون کیایی با اشاره به درون مایه طنز در این اثر گفت: نویسنده "آنا هنوز می‌خندد" آگاهانه از نوعی طنز در دیالوگ‌ها استفاده کرده که تلخ هم هست و برای بیان بعضی حقایق در سراسر داستان موج می‌زند.

وی افزود: نویسنده با این که خود در جنگ شرکت داشته، اما در اثرش بی‌طرفانه قضاوت کرده و تبعات جنگ را برای هر دو طرف نشان داده است.

این منتقد در پایان خاطر نشان کرد: غلظت گفتار و آشفتگی و گاهی روان پریشی شخصیت‌ها از نقاط ضعف داستان‌ها محسوب می‌شوند.

لیلا جلینی نیز به عنوان یکی از منتقدان حاضر در این نشست اظهار داشت: داستان‌ها بر اساس گفت وگوی شخصیت‌ها پیش رفته و در آخرین داستان ـ آنا هنوز می‌خندد ـ سبک روایت تغییر کرده است. یک تک گویی نمایشی است و انگار که نویسنده مخاطب را نمی‌بیند.

نشست نقد و بررسی کتاب "آنا هنوز می‌خندد" نوشته اکبر صحرایی عصر هشتم مرداد ماه در فرهنگسرای پایداری برگزار شد.

سومين جلسه از سلسله نشست‌هاي "روايت‌هاي ماندگار" برای نقد و بررسي كتاب‌هاي ادبيات پايداري درباره كتاب"سه دختر گلفروش" نوشته مجيد قيصري" است که با حضور جواد ماهزاده و علي‌الله سليمي، ساعت 17سه‌شنبه 22 مرداد در فرهنگسرای پایداری آغاز خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین

اخبار مرتبط