اگر عاشق درسی به نام فیزیک هستید و میخواهید بدانید جهان چگونه و از چه چیزهایی تشکیل شده، بهتر است با جیم الخلیلی همگام شوید و کتاب «جهان هستی بر اساس فیزیک» را بهدست بگیرید و در مکانی آرام بخوانید. شاید شما هم شنیده باشید که افرادی که فیزیک را دوست دارند، احتمالا خوره کتاب هم هستند، اما به واقع چنین نیست. البته باید اعتراف کرد که فهمیدن ظرایف مکانیک کوانتومی، باعث سردرد شما میشود.
جیم الخلیلی در این کتاب شرح داده که چرا فیزیک شگفتانگیز است، چرا آنرا یک علم بنیادی میدانیم و چرا برای درک جهان اهمیت اساسی دارد.
هدف این اثر، آشنا کردن مخاطبان با برخی از ژرفترین و بنیادیترین مفاهیم فیزیک است، اما باید بدانید مباحثی که نویسنده در این اثر به آنها پرداخته، موضوعاتی نیست که شما در دوران دبیرستان خود با آن آشنا شده باشید. برای بعضی از خوانندگان این اثر میتواند دعوتنامهای به دنیای فیزیک باشد.
اما برای برخی دیگر که نگاه نفرتانگیزی نسبت به فیزیک دارند و گویا با آن چپ افتادهاند، کتاب «جهان هستی بر اساس فیزیک میتواند» معرفی مجدد و ملایمی از فیزیک باشد. جیم الخلیلی برای اینکه درک مفیدی ارائه کند از اینکه فیزیک درباره ماهیت جهان ما چه میگوید، مجموعهای از مهمترین مفاهیم فیزیک مدرن را انتخاب و کوشش کرده چگونگی پیوند یافتن آنها با یکدیگر را نشان دهد.
همواره یکی از انتقاداتی که از بسیاری از کتابهای علمی عامهپسند در زمینه مفاهیم بنیادی فیزیک میشود این است که غالبا نمیتوانند به خواننده عامی کمک کنند که معنای واقعی این مفاهیم را دریابند. جیم الخلیلی در اینباره معتقد است که علت این موضوع آن است که فیزیکدانانی که واقعا این مفاهیم را میفهمند و مقالههای پژوهشی مینویسند و نظریههای جدید ارائه میکنند، لزوما بهترین افراد برای توضیح دادن آن مفاهیم به افراد غیرفیزیکدان نیستند. ولی از طرف دیگر، افرادی که تجربه و مهارت بیشتری در بیان این مفاهیم برای عموم مردم دارند، ممکن است خودشان برخی از مفاهیم را با ژرفای کافی نفهمیده باشند که بتوانند از سطح ارائه چند تشبیه ساده فراتر روند.
تلاش دیگر نویسنده در کتابش بر این اساس بوده که وارد بحثهای فلسفی یا ماوراطبیعی نشود، گرچه هنگام بحث درباره برخی از مفاهیم عمیق در خط مقدم فیزیک اعم از ماهیت فضا و زمان، تفسیرهای مختلف از مکانیک کوانتومی و حتی معنای خود واقعیت هر نویسندهای وسوسه میشود که به اینگونه مطالب بپردازد. در کل فیزیک به ما ابزارهایی میدهد که تمامی گیتی را بفهمیم. مطالعه فیزیک، جستوجو برای توضیح است، اما برای شروع این جستوجو ابتدا باید پرسشهای درست را بپرسیم که فلاسفه در این کار مهارت زیادی دارند.
princeton.edu خبرگزاری رسمی دانشگاه پرینستون درباره این کتاب نوشته است: «الخلیلی با معرفی مفاهیم اساسی فضا، زمان، انرژی و ماده کتاب خود را آغاز میکند و سپس سه ستون فیزیک مدرن - نظریه کوانتوم ، نسبیت و ترمودینامیک - را تشریح میکند که نشان میدهد تمامی این موارد با یکدیگر درک کاملی از واقعیت به انسان ارائه میدهند. در واقع الخلیلی با استفاده از مثالهای شگفتانگیز و تشبیهات قابل تأمل فیزیک و مقیاسهای کیهانی و کوانتومی حساس، مرزهای حدس و گمان حوزه و فیزیکی را که پشتوانه تجربیات و فناوریهای روزمره ما است را روشن میکند و خواننده را با بزرگترین سرعت ایدهها در فیزیک آشنا میکند.»
کتاب «جهانی هستی بر اساس فیزیک» در 184 صفحه با شمارگان یک هزار و 200 نسخه از سوی انتشارات مازیار پاییز امسال راهی بازار کتاب شد.
نظر شما