این کتاب نخستین مجلد از ترجمه مجموعه مقالات دانشنامه زیبایی شناسی آکسفورد در این موسسه است. بدین ترتیب مقالات این کتاب ترجمه مداخل زیبایی، زشتی و گروتسک از این دانشنامه را دربر میگیرد.
مدخل زیبایی که شرح تاریخ پیچیده نقش زیبایی در فلسفه و زیبایی شناسی است، چهار مقاله را شامل میشود: «نمای کلی» به قلم استیون دیوید راس، «مفهومهای کلاسیک» نوشته نیکولاس پاپاس، «مفهومهای قرون وسطایی» نوشته یان ا. آرتسن و «زیبایی و عشق» نوشته نیکلاس ریگل. مقاله نخست نمایی است کلی از دورههای جداگانه تاریخچه مفهوم زیبایی پیش از آنکه این مفهوم در سده هجدهم و از آن زمان به این سو به صورت بخشی از زیبایی شناسی غربی درآید.
مقالههای دوم و سوم به دو مرحله مهم این تاریخ مربوط میشوند یعنی مراحل کلاسیک و قرون وسطایی که در آنها زیبایی مفهوم فلسفی پرمعنا و گویایی بود، اگرچه هنوز مفهومی زیبایی شناختی به شمار نمیرفت. مقاله چهارم نیز کندوکاوی است درباره رابطه مفاهیم زیبایی و عشق در زیبایی شناسی.
همچنین مدخل «زشتی» از این کتاب نوشته رونالد مور است و مدخل «گروتسک» نیز به قلم فرانسیس س. کانلی. پس از تاسیس رشته فلسفه هنر در دانشگاهها، منابع متعددی درباره این حوزه در این یک دهه اخیر ترجمه و تالیف شده است. برعکس دهههای پیش که هیچ منبعی به زبان فارسی برای مطالعه وجود نداشت، اکنون دیگر منابع مرجع مطالعاتی این حوزه بویژه اندیشههای فیلسوفان و همچنین دانشنامهها ترجمه و منتشر شده است. با این اوصاف اما ضرورت دارد که برای آشنایی کلی و ابتدایی با این حیطه دانشی به منابعی مراجعه شود که امهات مسائل، مفاهیم، مصطلحات و رویکردها را روشن میکنند و با علم به وضعیت چند وجهی زیبایی شناسی میکوشند ابعاد مختلف آن را بکاوند. یکی از منابع مهم و پیراسته «دانشنامه زیبایی شناسی آکسفورد» است.
ویراست نخست این دانشنامه در سال ۱۹۹۸ در چهار جلد زیر نظر مایکل کلی انتشار یافت و ویراست دوم آن به سال ۲۰۱۴ در ۶ مجلد منتشر شد. این دانشنامه جامع مسائل، مفاهیم، مکاتب و رویکردهای انتقادی در بحث از زیبایی و هنر است. مجموعه قطع پالتویی دانشنامه زیبایی شناسی آکسفورد، از روی ویراست دوم آن به فارس ترجمه شده است.
نظر شما