علی رضایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، در حاشیه آئین رونمایی از پوستر چهاردهمین جشنواره بینالمللی فرهنگی و هنری خلیج فارس با تک بیت حافظ: «مژده دادند که بر ما گذری خواهی کرد / نیت خیر مگردان که مبارک فالی است» گفت: خلیج فارس فراتر از یک نام است. نه تنها هویت ما ایرانیان، بلکه هویت هر کسی است که در کرانه این آبی دلنواز زندگی میکند و همه ساکنان این جغرافیا وام دار این آبی بیکران هستند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت حیاتی آبراهه تاریخی پارس اضافه کرد: ساکنان جنوبی دریای پارس نیز وام دار آن هستند.
این محقق و معلم هرمزگانی با تاکید بر اینکه نخستین حرکت تمدن خیز در حوزه دریانوردی از دریای پارس آغاز شده است، افزود: در بخش جمشید شاه در شاهنامه، تمدن دریایی از زمان جمشید شروع و سپس داریوش در زمان هخامنشیان به دلیل اهمیت راه دریایی میان مصر و ایران دستور ساخت آبراهی میان دریای سرخ و دریای مدیترانه را از راه نیل در اواخر سدهٔ ششم پیش از میلاد داد تا کشتیهای ایرانی بتوانند به راحتی از آن عبور کنند. پس از آن هم دریانوردی و اقتصاد دریا محور در دوره ساسانیان ادامه یافت.
این فیلمساز و نمایشنامه نویس پیشگام با اذعان به فرهنگ خیز بودن دریای پارس اضافه کرد: باید فراتر از هر چیزی خود را از توانمندی دریایی پارس آگاه سازیم و این آگاهی را به دیگران انتقال دهیم.
این استاد ادبیات در ادامه با طرح گلایه از کمتوجهی به ظرفیتهای دریای پارس گفت: ما دچار یک غفلتی شدهایم و تنها سالی یکبار به یاد دریای پارس میافتیم ولیکن باید دانشگاهها، مراکز علمی و رسانهها ظرفیتهای دریای پارس را معرفی کنند و در تمام سال به این موضوع با جدیت پرداخت.
علی رضایی با بیان جریانهای اسطوره ای دریای پارس گفت: نگاه تمدن خیز در خصوص دریای پارس را باید به دیگران منتقل کنیم.
این مفاخر هرمزگانی با ذکر خاطرهای اذعان داشت: دنیا باید از گمشده تاریخی دریای پارس با خبر شود و این لجبازی سیاسی نیست، بلکه باید بشر کشف کند، اگر هر اتفاقی در حوزه تمدنی افتاده است از اینجا آغاز شده است. و هر نوع نگاه در اینجا نگاه به زندگی است. بنابراین انسان باید از این پهنه بهره ببرد.
شاعر و نویسنده جنوبی با اشاره به تجربه های گرانبها بوشهر و بندرکنگ در سفرهای دریایی با تاسف از کنار گذاشتن لنجهای کنگی و شیوه اعجاب انگیز چگونگی ساخت آنها و توانمندی تمدنی و فرهنگی این سرزمین سخن گفت.
رضایی در پایان گفت: فرصت مناسبی است تا با نگاه علمی، فرهنگی و هویتی به دریای پارس نگاه شود و به درستی شناخته شود و به عنوان خبر تولید مصرف دار به آن نگاه نکنیم.
نظر شما