سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): تحقیق و پژوهش همواره در همه زمینهها وجود داشته اما اینکه بتوانیم برای بهتر نتیجه گرفتن به منابع مهمی دست یابیم، این ارزش کار ما را نشان میدهد.
وقتی در هر تحقیق و پژوهشی بتوانیم سوابق گذشته موضوع مورد نظر را داشته باشیم، پژوهش ما به سمتی میرود که بتواند کلید واژههای بهتری را به مخاطب عرضه کند و این برای یک محقق و پژوهشگر کافیست.
کتابخانه و مرکز اسناد تخصصی میراث فرهنگی همدان که در خانه قدیمی عبادی مستقر است، بسیاری از همین اسناد و منابع پژوهشی در حوزه میراث فرهنگی را در خود جای داده که مورد وثوق بسیاری از اساتید از جمله مرحوم استاد اذکایی و استاد جهانپور نیز هست.
خانه عبادی که اکنون گنجینه اسناد و کتابخانه میراث فرهنگی است، مربوط به اوایل دوره پهلوی است که در میدان آرامگاه بوعلی ابتدای خیابان پاستور واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
با توجه به اهمیت معماری این بنا، در سال ۱۳۸۷ این ساختمان برای کاربری کتابخانه به میراث فرهنگی اهدا شده است و اکنون با چیدمان و طراحی خاص خود میزبان علاقمندان به تاریخ و میراث کهن دیار هگمتانه است، تاریخی که اصالت این دیار را فریاد میزند.
بر این اساس مولود ولدی مسئول مرکز اسناد و کتابخانه تخصصی میراث فرهنگی همدان در گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان اظهار کرد: با توجه به اینکه تمام سازمانها و دستگاههای دولتی به ویژه دستگاههای فرهنگی کتابخانه تخصصی دارند، سازمان میراث فرهنگی نیز از سال ۶۴ یک مرکز اسناد و کتابخانهای را برای خود دارد.
ولدی ادامه داد: این مرکز تمام گزارشهای باستانشناسی و مرمت از دهههای ۱۵ و ۲۰ و ۳۰ تا امروز را در خود دارد و این اسناد و مدارک در اینجا نگهداری میشود.
وی با بیان اینکه این دستورالعمل به همه استانها تسری پیدا کرد و اعلام کردند که تمام مراکز اسناد و کتابخانه میراث فرهنگی در دل ادارات تشکیل شود، گفت: در استان همدان نیز بنده از سال ۷۷ این کتابخانه را تحویل گرفتم که شامل چند قفسه فلزی بود و چند طاقچه که یکهزار و ۶۰۰ تا یکهزار و ۷۰۰ جلد کتاب داشت.
مسئول مرکز اسناد و کتابخانه تخصصی میراث فرهنگی عنوان کرد: بقیه موارد شامل اسناد، مدارک و آلبومها و عکسهایی است که از بناهای تاریخی گرفته شده بود و در چند کارتن نگهداری میشد.
وی یادآور شد: بر اساس علاقه بنده و تشویق و ترغیب مدیرانی که بودند طی چند سال خدمت سعی کردم کتابخانه منحصر به فردی داشته باشیم و منابع معماری، باستانشناسی، تاریخ، گردشگری، زبانهای باستانی و اساطیر و تاریخ ادیان در آن وجود دارد که به جرات میتوان گفت ۹۰ درصد آنها در سایر کتابخانههای استان یافت نمیشود.
وی اضافه کرد: ما ژورنالهای تخصصی داریم که مربوط به دهه ۷۰ میلادی است که حتی یک مورد در سایر کتابخانههای استان نیست و این کتابخانه از این نظر منحصربه فرد است.
ولدی عنوان کرد: اسناد و آلبومهای عکس دارای بالغ بر ۱۹ هزار عکس قدیم از بناهای تاریخی است که کدزنی شده و نگاتیوهای آنها موجود است و هر عکسی که بخواهید، طبق کدزنی قابل چاپ است.
وی تصریح کرد: گزارشهایی از سال ۱۳۲۳ وجود دارد که گزارشهای باستان شناسی فلان تپه در فلان روستا است که چگونه حفاری شده و چه مدارکی دارد و اینها قابل استناد است.
ولدی با بیان اینکه ۱۸۰ نسخه فیلم در این مرکز وجود دارد، افزود: از حفاری میانه حیقوق نبی و بناهای تاریخی و در مجموع خروجی و ورودی فرهنگی میراث در این نقطه وجود دارد و تمام مطالعات پیمانکاران گردشگری و باستان شناسی و مرمت در اینجا نگهداری میشود.
وی با تاکید بر اینکه فلسفه وجودی کتابخانه میراث فرهنگی همین منابع است، افزود: ۹ هزار جلد کتاب با موضوعات میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و باستان شناسی وجود دارد و دانشجویان میتوانند از این منابع استفاده کنند.
مسئول مرکز اسناد و کتابخانه تخصصی میراث فرهنگی همدان با تاکید بر اینکه سیستمی برای استفاده افراد علاقمند و انجمنهای ادبی که تعامل دارند، گذاشته شده است گفت: علی جهانپور، گروسی و مرحوم اذکایی مرتباً از اینجا استفاده می کردند.
وی با بیان اینکه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد، بوعلی و پیام نور نیز برای پژوهش از کتابخانه این مرکز استفاده میکنند، گفت: کسانی که علاقمند به تاریخ باستان، مردم شناسی، منابع گردشگری و زبانهای باستان شناسی هستند، حتماً به این کتابخانه مراجعه کنند.
ولدی یادآور شد: سالهای زیادی زحمت کشیدیم چنین مجموعهای را درست کنیم، پس از شهروندان همدانی انتظار داریم کمک کنند تا این مرکز از انزوا خارج شود زیرا گرمای این کتابخانه به حضور مردم است.
نظر شما