سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۶
سلیقه نازل و بازاری به جریان غالب در هنرهای نمایشی تبدیل شده است

لیلی عاج به عنوان نسل نو سینمای ایران در سخنانی با رهبر انقلاب ضمن تاکید بر ویژگی‌های ادبی رهبر انقلاب، از وضعیت کنونی سینما کشور انتقاد کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا صبح امروز در جریان دیدار بانوان با رهبر انقلاب، لیلی عاج کارگردان سینما و تئاتر دقایقی پشت تریبون ایستاد و با رهبر انقلاب گفت‌وگو کرد.

لیلی عاج سخنان خود را با تقدیر از نگاه عمیق رهبر انقلاب به ادبیات و هنر آغاز کرد و گفت: حضرت آقا، شما لذت ادبیات و جادوی کلمات را درک کرده‌اید. نویسندگانی چون ویکتور هوگو و خانواده تیبو را می‌شناسید و آثار فاخر جهانی را مطالعه کرده‌اید. علاقمندی شما به شعر و ادبیات بر کسی پوشیده نیست.

وی در ادامه با بیان نگرانی‌های موجود در حوزه هنرهای نمایشی افزود: امروزه سلیقه نازل و بازاری مجالی برای تنفس آثار اندیشه‌ورز نمی‌دهد. این سلیقه نازل به‌تدریج به جریان غالب تبدیل شده است و متأسفانه برخی مدیران فرهنگی، به دلیل درگیری در امور روزمره، یا از این مهم غافل می‌شوند یا ناچار به سازش با آن می‌شوند. در این میان گاهی نویسندگان متهم می‌شوند که در تولید متون فاخر نمایشی ضعیف عمل می‌کنند.

او راه‌حل این مشکل را توجه به سرچشمه‌های هنر دانست و تأکید کرد: باید شأن قلم نمایشنامه‌نویس ایرانی رعایت شود. متأسفانه امروز شاهد ترجمه آثار ضعیفی از نویسندگان خارجی هستیم که نه تناسبی با فرهنگ ما دارند، نه سخن تازه‌ای برای گفتن و از نظر ساختار درام‌نویسی نیز عقب‌افتاده‌اند. با این حال، این آثار به دلیل کم‌چالش بودن برای اجرا، توسط کارگردان‌ها انتخاب می‌شوند.

این نمایشنامه‌نویس با اشاره به اهمیت مدیران فرهنگی کارآمد، گفت: مدیری که ارزش قلم نمایشنامه‌نویس ایرانی را درک کند، می‌تواند فضایی برای تضارب آرا و اندیشه‌ها فراهم کند. بخشی از این درک نیز به مسائل مالی برمی‌گردد. در این حوزه، تئاتر همچنان فرزند ناتنی وزارت ارشاد است و سینما نورچشمی باقی مانده است.

لیلی عاج همچنین بر تأثیر آثار نمایشی در حوزه زنان و خانواده تأکید کرد و گفت: این آثار در موضوعات مهمی مانند فرزندآوری، تربیت فرزندان و تحکیم بنیان خانواده اثرگذار هستند و تولید آنها توسط هنرمندان و فیلمسازان خانم، نتایج شگفت‌انگیزی خواهد داشت. اما با وجود این ظرفیت‌ها، موانع بسیاری بر سر راه بانوان فیلمساز وجود دارد.

وی با ذکر خاطره‌ای از دیدار خود با یکی از مدیران سینمایی افزود: در دفتر یکی از مدیران محترم سینمایی، اسامی کارگردان‌ها و تهیه‌کنندگان مرد برای ساخت آثار درباره شهدای شاخص یادداشت شده بود. در حالی که شهدای عزیز ما لحظات ناب عاطفی در بستر خانواده داشتند، چرا به کارگردان و نویسنده خانم برای تولید چنین آثاری فکر نمی‌شود؟

عاج در ادامه به موضوع مدیریت جشنواره‌های هنری اشاره کرد و گفت: از اولین دوره جشنواره‌های فیلم و تئاتر تاکنون، هرگز یک دبیر جشنواره خانم نداشته‌ایم. شاید اگر این عرصه به بانوان سپرده شود، شاهد مدیریت کارآمدتر در هزینه‌ها و زیبایی‌شناسی باشیم.

وی ضمن اذعان به دستاوردهای بانوان هنرمند پس از انقلاب اسلامی، اقدامات صورت‌گرفته را ناکافی دانست و اظهار امیدواری کرد که با حمایت و توجه ویژه به نمایشنامه‌نویسان، هنرمندان تئاتر و فیلمسازان زن، آثاری با محوریت دغدغه‌های زنان و خانواده، با سلیقه‌ای متعالی‌تر تولید شود.

لیلی عاج در پایان سخنان خود با اشاره به درخواست‌های معمول از مقام معظم رهبری گفت: حضرت آقا، همه از شما چفیه و انگشتر می‌خواهند. من از شما نصیحتی مهربان می‌خواهم. شما که لذت ادبیات و جادوی کلمات را درک کرده‌اید، در این جهان پرابهام و پیچیدگی، نصیحتی به من هدیه کنید.

این سخنان با توجه ویژه رهبر معظم انقلاب و حاضران در جلسه همراه شد.

گفتنی است؛ نسل جدید فیلم‌سازان و نمایشنامه‌نویسان ایران، به‌رغم مواجهه با چالش‌های فراوان، در تلاشند تا با بهره‌گیری از ظرفیت‌های ادبیات و هنر، نگاهی تازه و اندیشمندانه به سینما و تئاتر کشور ارائه دهند. این نسل با درک عمیق از اهمیت کلمات و قصه‌گویی، تلاش می‌کند آثاری خلق کند که نه‌تنها واجد جنبه‌های سرگرمی باشند، بلکه دربرگیرنده مفاهیم فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی عمیق‌تری نیز باشند.

لیلی عاج، نمایشنامه‌نویس و کارگردان دغدغه‌مند، نمونه‌ای از این نسل است که با نگاه انتقادی و امیدبخش خود، بر ضرورت توجه به اندیشه‌ورزی و تعالی سلیقه در حوزه هنرهای نمایشی تأکید دارد. او با درکی روشن از تأثیر نمایش و سینما بر روح و نگاه مخاطب، خصوصاً در حوزه زنان و خانواده، بر این باور است که با حمایت از ظرفیت‌های هنری و ادبی زنان هنرمند، می‌توان به تولید آثاری فاخر و تأثیرگذار دست یافت؛ آثاری که هم متناسب با فرهنگ ایرانی باشند و هم به مسائل روز جامعه بپردازند.

گفت‌وگوی صمیمانه و تأمل‌برانگیز لیلی عاج در محضر مقام معظم رهبری، انعکاس‌دهنده این نگاه ادبی و دغدغه‌مند نسل جدید است؛ نسلی که با وجود موانع و چالش‌های موجود، همچنان پایبند به ارزش‌های فرهنگی و هنری این سرزمین است و خواهان فضایی برای رشد و بروز استعدادهای خلاقانه خود هستند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها