شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۸
«تکبیر عاشقانه» از نظر گستره مضمونی بسیار چشم‌گیر و متنوع است

قم - رئیس انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان گفت: کتاب «تکبیر عاشقانه» از نظر گستره مضمونی بسیار چشم‌گیر و متنوع است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، سید سکندر حسینی بامداد رئیس انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان و انجمن ادبی خانه مولانا در دومین نشست تخصصی «سنجه» در سالن آسمان حوزه هنری قم با اشاره به اهمیت شعر و رسالت شاعر در طول تاریخ گفت: درگستره شعر و مقام شاعری، ساحت قلم و اندیشه در درازنای تاریخ، دیدگاه‌های مختلف درباره چیستی، چرایی و چگونگی شعر مطرح شده و هرکسی نظر و دیدگاه خودش را درباره شاعر مطرح کرده؛ یکی شعر را از زبان پروردگار می‌داند و دیگری آن را نوعی آرکائیزم قلمداد می‌کند.

رئیس انجمن ادبی خانه مولانا در ادامه افزود: شاعر به عنوان فرمانروای این قلمرو نقش آفرینی می‌کند شاعر گاهی در نقش یک نقاش، گاهی نقش یک کارگردان است و برای یک شاعر هر کلمه صورت و چهره‌ی خاص خودش را دارد.

بامداد نقش شاعر را در جامعه بسیار تاثیرگذار دانست و گفت: شاعر رسالت‌مند کسی است که با جامعه و جهان پیرامونش ارتباط و پیوند عمیقی برقرار نماید و رخدادهای ماحول خودش را به شکل هنرمندانه انعکاس دهد.

این شاعر، استاد خلیق را شاعری توانا، رسالت‌مند و حاضر در متن جامعه معرفی کرد که شاهد تحولات سیاسی، اجتماعی و ادبی پنجاه سال گذشته در تاریخ معاصر افغانستان بوده است، ادامه داد: دفتر شعر آیینی «تکبیر عاشقانه» از نظر گستره مضمونی بسیار چشم‌گیر و متنوع است. تنوع فرمی و قالبی از دیگر ویژگی‌های این دفتر شعر است. مضامین مختلفی چون توحید، مناجات، نعت و توصیف حضرت رسول اکرم (ص)، بزرگداشت و مرثیه سیدالشهدا (ع)، شهدای وطن و شهدای قدس را دربرمی‌گیرد.

«تکبیر عاشقانه» از نظر گستره مضمونی بسیار چشم‌گیر و متنوع است

«تکبیر عاشقانه» سرشار از مضامین توحیدی است

در ادامه سید محمد جواد شرافت، شاعر و منتقد ایرانی انتشار دفتر «تکبیر عاشقانه» را موجب تقویت زبان پارسی دانست و بیان کرد: وقتی ما از شعر آیینی صحبت می‌کنیم خیلی‌ها آن را مساوی با شعر اهل بیت (ع) قرار می‌دهند در حالی که چنین نیست و طبق تعریف استاد محمدعلی مجاهدی که خود پیشنهاد دهنده این ترکیب بودند شعر آیینی گستره موضوعی وسیعی دارد و هر شعری که به ارزش‌های الهی و انسانی بپردازد در دایره شعر آیینی قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به گستره وسیع شعر آیینی، این مجموعه شعر را سرشار از مضامین توحیدی و متنوع در قالب، موضوع و موسیقی دانست و بیان کرد: دو شاعر را می‌توان نام برد که بر آثار این مجموعه و منظومه فکری جناب خلیق اثر گذاشته‌اند یکی مولانا جلال‌الدین محمد بلخی است که دو تاثیر مهم بر این مجموعه دارد. یکی تنوع موضوعی است و دومی موسیقی است که باعث شده خواننده از خواندن این مجموعه خسته نشود

شرافت افزود: شاعر دومی که تاثیر عمیق‌تری بر شاعر داشته اقبال لاهوری است؛ بعضی جاها شاعر آن را به صراحت بیان می‌کند. تاثیر شعر اقبال لاهوری جایی دیده می‌شود که موضع‌مند می‌شود و شاعر به واسطه نگاه عرفانی در غار تنهایی خود چله‌نشینی نمی‌کند بلکه به غزه و میانمار سر می‌زند و وقتی به حج می‌رود شعر رنگ و بویی اعتراضی به خود می‌گیرد و اقبال‌وار می‌نویسد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین