شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۲
از تجربه تا راهبرد؛ درس‌هایی از مدیریت فرهنگی در «پرگار»

انتظامی در مقدمه کتاب تأکید دارد که این کتاب خاطره‌نویسی (اتوبیوگرافی) و یا گزارش کار نیست بلکه نوعی درس‌گفتار است و کتاب کمکی برای مدیران تازه‌کار فرهنگی حساب می‌شود. این کتاب در عین بیان کوتاه بخشی از تاریخچه مدیریتی وزارت فرهنگ، به عیب‌یابی فرایندها و فعالیت‌های این وزارت نیز می‌پردازد و راهکارهایی برای حل این عیوب و بهبود عملکرد دارد.

سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مانی جهانپور: کتاب «پرگار» نوشته حسین انتظامی، از چهره‌های شاخص مدیریت فرهنگی و رسانه‌ای در ایران، اثری تجربه‌محور و از دسته کتاب‌های تجربه‌نگاری مدیریتی است. پرگار به بررسی چالش‌ها و فرصت‌های مدیریتی خصوصاً در فضای مدیریت فرهنگی و رسانه و سیاست‌گذاری فرهنگی می‌پردازد. این کتاب مجموعه‌ای از تجربه‌های حسین انتظامی در معاونت مطبوعاتی، ریاست سازمان سینمایی و سایر جایگاه‌ها و تجارب او است.

در دو دهه اخیر، شاهد رونق بیشتر کتاب‌های مرتبط با سبک مدیریت و سیاست‌گذاری بوده‌ایم. این افزایش بیشتر ناشی از رویدادهای اثرگذار و برجسته‌ای همچون تحولات عظیم سیاسی و اجتماعی از دهه ۱۹۹۰، قانونمند و ساختارمندتر شدن دولت‌ها، گسترش فرایندهای مدیریتی، قانونی و اداری و خصوصاً گسترش فناوری اطلاعات و ابزارهای دیجیتال و آنلاین در سطح جهانی بوده است که نیاز به مطالعه و پژوهش بر فنون مدیریت و حکمرانی و سیاست‌گذاری‌های عمومی و تخصصی را بیشتر کرده است. همچنین توسعه هرروزه فناوری‌ها و گسترش فرآیندها و ساختارهای اداری، نیازمند سیاست‌گذاری‌ها و قانون‌گذاری‌های جدیدتر و کارامدتر، گسترش پژوهش و مطالعه بر فنون مدیریت و حکمرانی و همچنین سنجش و پایش دقیق‌تر عملکرد و فعالیت‌های دستگاه‌ها و سازمان‌های اداری و دولتی است. این نیاز در ایران و به‌طور ویژه‌تری در ابعاد مدیریتی و سیاست‌گذاری‌های فرهنگی و اجتماعی احساس می‌شود؛ ساختارهای اداری دولت ایران پس از مدرن‌سازی قوانین، ارکان و خدمات دولتی در اوایل قرن چهاردهم، همواره دچار ناهماهنگی‌، سردرگمی، تعارض و خلاء‌های زیادی بوده است و امور فرهنگی، هنری و اجتماعی به مراتب بیشتر از بقیه امور دچار اختلال و آشفتگی بوده‌اند و بر همین اساس نیاز به گزارش‌های آماری و نظارتی، پژوهش‌های تحلیلی و ارزیابانه و گسترش مطالعه‌های تکمیلی برای بهبود روزافزون عملکرد و فعالیت‌های اداری و دولتی بیشتر احساس می‌شود.

حسین انتظامی، یکی از شناخته‌شده‌ترین مدیران حوزه فرهنگی و رسانه‌ای است. (با توجه به تاکید او برای خطاب قرار ندادن مدیران با القابی همچون آقای دکتر، از این امر پرهیز می‌کنم) او در حال حاضر معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و می‌توان گفت از گزینه‌های برجسته برای وزارت مذکور در اوایل دولت چهاردهم بود. او با دکترای مدیریت راهبردی، سابقه طولانی مدیریتی در عرصه فرهنگی دارد؛ ریاست سازمان سینمایی، معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرمسئول مؤسسه مطبوعاتی جام جم، مؤسسه همشهری و خبرآنلاین از جمله سوابق او است. انتظامی همواره در زمینه تحلیل و نظریه‌پردازی درباره سیاست‌های فرهنگی و رسانه‌ای فعال بوده است و تا به حال کتاب‌هایی از جمله مدیریت مطبوعاتی، نقطه (مجموعه مقالات درباره‌ی مدیریت رسانه) و روزنامه‌نگاری و روزنامه‌داری را تألیف و منتشر کرده است.

کتاب «پرگار» مجموعه‌ای از یادداشت‌ها، تحلیل‌ها و تجربه‌های نویسنده در این حوزه‌ها است و به دلیل تسلط او بر موضوعات مدیریتی رسانه و فرهنگ، اهمیت خاصی دارد. البته انتظامی در مقدمه کتاب تأکید دارد که این کتاب خاطره‌نویسی (اتوبیوگرافی) و یا گزارش کار نیست بلکه نوعی درس‌گفتار است و کتاب کمکی برای مدیران تازه‌کار فرهنگی حساب می‌شود. این کتاب در عین بیان کوتاه بخشی از تاریخچه مدیریتی وزارت فرهنگ، به عیب‌یابی فرایندها و فعالیت‌های این وزارت نیز می‌پردازد و راهکارهایی برای حل این عیوب و بهبود عملکرد دارد. انتظامی ضمن بیان برخی پروژه‌ها و یا موردهای برجسته در کارنامه کاری‌اش (همچون چالش توزیع یارانه‌های مطبوعاتی، سیاست‌های حمایتی از سینما و…)، خصوصاً در بخش جستارهای عمومی به موارد و عنوان‌های کلی‌ای که آسیب‌زا یا مخل فعالیت پویا و کارامد هستند می‌پردازد.

این کتاب را می‌توان به عنوان یک کتاب زمینه‌ساز برای یک دکترین و سبک مدیریتی و راهبردی جدید دانست. مجموعه تجربه‌ها، دستاوردها و ایده‌های حسین انتظامی در این کتاب، که از نظر متنی و روایی نیز روان و صمیمی است، می‌تواند برای دانشجویان، خبرنگاران و فعالان مطبوعاتی و رسانه‌ای و خصوصاً مدیران و سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران امور فرهنگی و اجتماعی (که هدف نویسنده در اصل همین گروه است) جذاب و کارامد باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین