به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، مهدی محمدی در آیین معارفه و تکریم مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، از تفویض اختیار مجوز موسسات فرهنگی و هنری چند منظوره به استانها خبرداد و از ۴ کلان برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن گفت.
مهدی محمدی با تحسین هرمزگان به عنوان یک جامعه فرهنگی بیان کرد: هرمزگان، استانی فرهنگی با قدمت و دیرینگی فراوان است. استانی که پایتخت صحیفه سجادیه است و این نشان از تدین مردم این سرزمین دارد.
وی با اشاره به تنوع طوایف در هرمزگان عنوان کرد: در استان هرمزگان، اقوام و مذاهب، مسالمتآمیز در کنار همدیگر زندگی میکنند، که نشان از فرهنگی بودن این منطقه است.
محمدی در ادامه افزود: هرمزگان همچنین با توجه به اقلیم، جزایر، سواحل، جنگلهای مانگرو و… قطب گردشگری کشور است و این موضوع، چالشهای فرهنگی ایجاد کرده است، بنابراین باید با استناد به ظرفیت شورای فرهنگ عمومی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر ارگانهای مرتبط، تهدیدات را به فرصت تبدیل کنیم.
معاون حقوقی امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از ۴ کلان برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد سخن گفت و اضافه کرد: مردمی سازی و عدالت فرهنگی نخستین محور است، زیرا اگر عدالت فرهنگی نباشد موفق نخواهیم شد. در این راه، تفویض اختیار به استانها، راهکار دیگری است که در شورای معاونین مطرح شده و با اجازه قانون گذار، یکی از این تفویض اختیارات مجوز موسسات فرهنگی و هنری چند منظوره است.
وی ادامه داد: استفاده از فناوریهای نوین در حوزه فرهنگ و هنر، الزامی است و اگر از فناوری جدید استفاده نکنیم، قطعاً باعث عقب ماندگی خواهد شد.
مهدی محمدی همچنین بحث اقتصاد فرهنگ و هنر و پاسداشت و تقویت فرهنگ ایرانی و اسلامی را از دیگر محورها عنوان کرد و افزود: برای تحقق این مهم، نیاز به هم افزایی ادارهکل ارشاد با اوقاف، نهاد کتابخانهها، حج و زیارت، سازمان تبلیغات و رسانه است.
با نگاه تمرکز زدایی، رویدادهای بزرگ فرهنگی را به شهرستانها بردیم
مدیرکل پیشین ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین تکریمش نخست از شهید سید حسن نصرالله و توحید عملی وی به عنوان مدیر استراتژیک سخن گفت و ادامه داد: سه عنصری که مرا مجاب کرد تا این مسئولیت مهم را بیش از سه سال پیش بر عهده بگیرم، توکل به ذات اللهی، اعتقاد و باور به ائمه و توجه به تلاش خودم بود که مضائقه نکردم، بنابراین اگر آنچه مد نظر نبود و محقق نشده است، توانم بیشتر از این نبود.
اسمعیل جهانگیری ادامه داد: شاید کسی نپذیرد، اما آدمها قضاوت میشوند. در دفاع از عقاید خودم، کسانی که برای جمهوری اسلامی ایران کار کردند، حمایت ما را داشتند زیرا ما بر اساس مکتب سلیمانی کار کردیم و امروز هم بر همین باوریم.
وی اضافه کرد: اگر از من توقعی بوده که محقق نشده است. گاهی کمبود مالی و موانعی بود. اما جایگاه پیشکسوتان را حفظ کردیم. من مدیون لطف و محبت پیشکسوتان و همکارانم در ادارات ارشاد هستم زیرا از جانشان مایه گذاشتند.
جهانگیری با گریزی به عملکردش گفت: بعضی از رویدادهای فرهنگی در استان تعطیل شده بود. دکتر محمد عبادی زاده رییس شورای فرهنگ عمومی هرمزگان به عنوان پدر معنوی، پشتیبان ما بود و توانستیم بعد از ۴ سال که از تعطیلی نمایشگاه کتاب میگذشت آن را برگزار کنیم. جشنواره تئاتر رضوی را نیز استان خراسان رضوی مصادره کرده بود، اما جنگیدیم و آن را هم برگرداندیم.
مدیرکل پیشین ارشاد هرمزگان ادامه داد: در این راه، حمایت حوزه هنری، اوقاف، سازمان تبلیغات اسلامی، کانون پرورش فکری، استانداری، صدا وسیما و جامعه رسانه و فرهنگ را داشتیم و توانستیم با حمایت آنها، با نگاه تمرکز زدایی، برنامه ها و رویدادهای بزرگ فرهنگی را به شهرستانها ببریم.
وی افزود: جشنواره داستان و شعر طنز را در حاجیآباد و جشنواره بینالمللی شعر خلیج فارس را به ابوموسی بردیم. امروز نیز ابوموسی به لطف کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان، صاحب سینما شده است. در حوزه زیر ساختی، نیز فرهنگسرای طوبی مثل یک انبار ضایعاتی بزرگ بود، تلاش کردیم و با مدیریت اهالی فرهنگ آن را به سامان رساندیم.
حتی کوچهای به نام احمد اقتداری در هرمزگان نیست
همچنین علی رضایی از پیشکسوتان و منتقدان ادبی فرهنگ و هنر هرمزگان با توصیه حکیمانه سعدی (هنرمند هر کجا که رَود، قدر بیند و در صدر نشیند) کلام را آغاز کرد و مثالهای عینی از این موضوع از سعدی، حافظ، فرودسی و … آورد و گفت: از محمود غزنوی، زره ای خاک نمانده، اما از فرودسی شاهکار ادبی شاهنامه به عنوان میراث مکتوب بشری مانده است. از قرن هشتم کاخ های بزرک به کوخ تبدیل شدند اما از حافظ شیرازی، دیوان ارزشمند آن بر جای مانده است.
وی با قدردانی از مدیر پیشین ادارهکل فرهنگ و ارشاد و آرزوی موفقیت برای مدیر جدید این اداره کل، بیان گرد: کار فرهنگی خطر بسیار بزرگ است.
این مولف هرمزگانی با اشاره به جایگاه والای هنر عنوان کرد: هنرمند با واژه کار دارد و کلمه از سوی خداوند آمده است. پس هنر، کار بسیار شریفی است و هر کس که در وادی هنر پای میگذارد، باید مورد قدردانی قرار بگیرد.
این پژوهشگر حوزه فرهنگ و ادبیات افزود: ایران زمین و هرمزگان خوشبختانه دارای میراث گرانبهایی هستند. به نظر من هرمزگان بیشترین ظرفیت فرهنگی را به دلیل تنوع جغرافیایی و اقوام در کشور دارد. ظرفیت دریا، دشت، کوه و … و مهاجرت اقوام در سدههای مختلف، رنگین کمانی از ثروت فرهنگ را در استان ایجاد کرده است و باید قدر این گنجینه فرهنگی را بدانیم.
رضایی در ادامه اضافه کرد: اگر امروزه سفره فرهنگی ما غنی است، مدیون سدید السلطنه کبابی، احمد اقتداری، حسین نوربخش و … هستیم. اسنادی که از این عزیزان در خصوص خلیج فارس پاره تن ما باقی مانده است از این نویسندگان است. هر چند کوچهای به نام احمد اقتداری در هرمزگان نیست.
این پژوهشگر هرمزگانی در پایان عنوان کرد: باشد که سکان ادارهکل فرهنگ و ارشاد به دست اهالی فرهنگی باشد و این چراغ همچنان روشنایی بخش جامعه باشد. برای این مهم نیز نباید کوتاهی کنیم. و این ثروتی است که اگر به سرمایه تبدیل شود به نیک نامی تبدیل خواهد شد.
توقع داریم دولت نگاه ویژهای در حوزه فرهنگ و هنر داشته باشد
در ادامه نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی نیز با ابراز خرسندی از حضور در این نشست فرهنگی گفت: به اسمعیل جهانگیری خدا قوت میگوییم و از فرخنده جلالی به عنوان مدیرکل جدید هم حمایت میکنیم و از استانداری و سایر نهادها نیز همین انتظار داریم.
احمد مرادی ادامه داد: مردم توقع بسیار زیادی از خانواده بزرگ و حساس فرهنگ و هنر دارند، خواهش دارم مسئولان فرهنگی این حساسیت را درک و باور کنند و سپس با حمایت، شجاعت و قدرت در دل موضوع بروند.
وی عنوان کرد: هرمزگان ظرفیت بینظیری دارد، ولی توجه به فرهنگ از سوی مسئولان بالا دستی خیلی کم است بنابراین ضرورت دارد اندکی خودمان را باور داشته باشیم و به خودمان توجه کنیم و اگر زیر ساختهای ما مشکل دارد به رفع مشکل بپردازیم.
وی اضافه کرد: نمیتوانیم از اداره ارشاد به تنهایی انتظار داشته باشیم که مشکلات را رفع کند پس استاندار باید مد نظر قرار بدهند تا سایر نهادهای فرهنگی همافزایی داشته باشند.
مرادی با اشاره به رویداد منحصر بفرد روز ملی خلیجفارس، بیان کرد: توقع داریم هر سال وزیر ارشاد در روز ملی خلیجفارس اینجا باشد و به مدیرکل جدید اداره فرهنگ و ارشاد نیز تاکید کرد که این مطالبه جدی را داشته باشند.
مقدمات تاسیس بنیاد دایره المعارف هرمزگان را فراهم کردهایم
همچنین استاندار هرمزگان ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای انقلاب و سایر شهدا بیان کرد: فرهنگ در متون قدیم به میراث اجتماعی که از یک نسل به نسل دیگر منتقل میشود، گفته میشود. بنابراین صیانت از این میراث، آداب و سنن و … یک ضرورت است و اگر جامعهای از آن تهی بشود، موریانه تهدیدات فرهنگی این کالبد را از بین خواهد برد.
محمد آشوری تازیانی افزود: انقلاب ما بر اساس اصالت اسلامی و ایرانی، پایه گذاری شده است، امروزه از مرز ۴۶ سالگی این انقلاب نیز عبور کردیم، و این دیرینگی نشان از توجه به پایههای فرهنگی است.
این نویسنده هرمزگانی ادامه داد: امام خمینی (ره) در منظومه فکریاش، خون فرهنگ را در کالبد سیاسی جاری کرد، بنابرابن صیانت از این اصل و ارزشهای بینادین، نیاز به حرکت جدی دارد.
وی همچنین گفت: در کشوری که بنیان بر اصول فرهنگی است، آنچه در تاریخ کشور ما تجلی پیدا می کند نیز فرهنگی است، شخصیتهایی هم که مانند ابوریحان بیرونی ماندگار مانده اند بر پایه خدمات فرهنگی شان است.
استاندار هرمزگان با اشاره به اینکه ایران چیزی از بعد فرهنگی کم ندارد، عنوان کرد: ستارگانی که در تاریخ ایران زمین تلألو میکند، برگرفته از ماهیت فرهنگ است. پس ما بر آنچه باور داریم، برگشت به فرهنگ است.
هر چند امروزه با چالشهای فرهنگی مواجه هستیم اما آنچه مزیت ماست، چیزی جز فرهنگ، هنر و ادبیات نیست.
آشوری با اشاره به اینکه جوامع عربی هم فرهنگ غنی ما را به سرقت میبرند، ادامه داد: غفلت فرهنگی است که نتوانستهایم از میراث فرهنگی صیانت کنیم بنابراین امروزه نیاز به انسجام فرهنگی و تعالی بخشی در این حوزه هستیم.
وی همچنین گفت: ایجاد حاشیه در حوزه فرهنگ یعنی از دست دادن فرصت ها و در حکمرانی فرهنگی باید از حاشیه دوری کنیم. خدمت به جامعه فرهنگی باید از خود جامعه فرهنگی آغاز شود. زیرا فرهنگ جهانی شدن، یک امر جاری است. اگر جایگاه خودمان را نیابیم در فرهنگهای دیگر هضم و ادغام میشویم.
این مسئول با طرح این پرسش که چرا فرهنگ ایرانی در جریان حمله مغول هضم نشد؟ توضیح داد: سرزمین ما بر اساس فرهنگ و هنر بنیان نهاده شده است و در جریان حمله مغول، در حوزه فرهنگ به یک نوزایی رسیدیم و تجلی عینی آن در حکومتهای بعدی قوم مغول دیده شد.
استاندار هرمزگان با تاکید بر نگاه حمایتی دولت چهاردهم بر اساس وفاق ملی، گفت: در این حوزه و سایر حوزهها از همه ظرفیتها باید استفاده کرد تا از چالش های درون زا و برون زا عبور کنیم.
وی با اشاره به اینکه جامعه فرهنگی، جامعه ظریفی است، اضافه کرد: باید منزلت جامعه فرهنگی و هنری را بدانیم. زیرا ظرفیت فرهنگی هرمزگان به عنوان یک استان راهبردی بسیار زیاد است. سایر سرزمین ها نیز برای ایجاد هویت جعلی شان از میراث فرهنگی ما بهره میگیرند بدین منظور مقدمات تاسیس بنیاد دایره المعارف هرمزگان را فراهم کردهایم.
آشوری از دو چالش اقتصاد فرهنگ و منزلت فرهنگ در هرمزگان سخن گفت و افزود: باید برای رفع این دو چالش، تدبیری اندیشید، اولین راهکار ما در استانداری نیز ایجاد کارگروههایی است که ایجاد کردهایم و همچنین در گام دوم باید در حوزه زیر ساخت ها و نرمافزارهای فرهنگی، با انسجام به تولید هنجارهای فرهنگی بپردازیم ودر این مسیر، رسالت جامعه فرهنگی و ما بسیار سنگین است.
استاندار هرمزگان در پایان گفت: در گردش نخبگانی در مناصب مختلف، آنچه مهم است، این است که هر کسی روزی میآید و روزی نیز میرود مهم این است که در این آمدن و رفتن اثری به آثار قبلی بیفزاید و حضور ثمر بخش و امید آفرینی داشته باشد.
چارهای جز موفقیت نداریم
فرخنده جلالی مدیرکل جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در پایان ضمن دریافت حکم خود، از نتیجه اعتماد و پشتیبانی که از وی شده بود قدردانی و عنوان کر: با این همه حمایت و دلگرمی، چارهای جز موفقیت نداریم.
در این آیین، طی حکمی از سوی سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرخنده جلالی به عنوان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان منصوب و از زحمات اسماعیل جهانگیری قدردانی شد.
به گزارش ایبنا، فرخنده جلالی پیش از این مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری هرمزگان بود و از سابقه وی میتوان به رییس اداره امور هنری، مشاور مدیرکل فرهنگ و ارشاداسلامی هرمزگان در امور بانوان، مسئول دبیرخانه مد و لباس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مسئول دبیرخانه جشنواره بین المللی فرهنگی هنر خلیج فارس، مسئول دبیرخانه شورای اطلاع رسانی استان و سرپرست گروه امور رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان را اشاره کرد.
نظر شما