به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، فاضلی در آیین رونمایی کتاب «نوروز نو» که شامگاه سه شنبه به میزبانی کتابفروشی آبی برگزار شد، شیراز را ستایش کرد و گفت: نوروز نام دیگر شیراز است.
این نویسنده که دومین بار در مجموعه آبی حضور یافته و پیشتر کتاب «صلح ایرانی» را رونمایی کرده است، افزود: ظرف یک ماه و نیم کتاب «نوروز نو» ۳هزار و ۵۰۰ نسخه فروش داشته است.
وی چیستی نوروز را متفاوت از پرسش نوروز دانست و گفت: این مهم است که ما با نوروز چه می کنیم و نوروز با ما چه می کند؟
این انسان شناس و استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از سال ۱۳۹۱ تاکنون، با بیان اینکه پارادوکس نوروزی این گونه شکل می گیرد، افزود: آشکارترین شکل «نانوروز» همین تصادفات جاده ای است که سالانه منجر به معلولیت ۶۰ هزار نفر می شود.
فاضلی با اشاره به اینکه سالانه ۱۸ هزار نفر در ایران کشته شده است، خاطرنشان کرد: ۸۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مصدوم جاده ای داریم که بخشی از این موارد در نوروز اتفاق می افتاد.
وی یکی از نشانه های نانوروز را آمار یادشده معرفی کرد و افزود: برای جشن آدمها کشته و معلول می شوند؛ یک جایی این باید دیده شود.
فاضلی که دهها عنوان کتاب در حوزه انسان شناسی و جامعه شناسی دارد با بیان اینکه در کتاب نوروز نو تلاش کرده نوروز را در مسیر توسعه قرار دهد، تصریح کرد: شکل دیگر نانوروز فولکلور شدن است، زیرا وقتی این رویداد به باورهای عامیانه و امر گردشگرانه تبدیل می شود آنرا تخریب می کنید.
تقلیل دادن نوروز به خوشگذرانی تبدیل کردن آن به نانوروز است
به گفته مولف کتاب «تجربه تجدد»، تقلیل دادن نوروز به خوشگذرانی تبدیل کردن آن به نانوروز است.
فاضلی با این حال نوروز را نقد نکرد و گفت: نوروزیان را نقد میکنم و سعی کردم با زبانی انگیزشی توضیح بدهم که ما نوروزیان نوروز را بفهمیم زیرا نوروز می تواند کاری بکند در زندگی فردی ترقی کنیم و هم به محیط و طبیعت بیندیشیم.
این جامعه شناس مولف با بیان اینکه قصه نوروز بزرگترین قصه ایران است، نوروز را یک «کلان روایت» ارزیابی کرد و ادامه داد: برای اینکه یک خلا روایی نداشته باشیم نوروز را داریم. نوروز روایت است زیرا گفته و شنیده می شود و فقط تجربه نمی شود.
به گفته فاضلی، این روایت وقتی می تواند خلا روایی را پر کند که پشت آن زیبایی و معنویت و درد دیگری داشتن باشد زیرا نوروز در ذات معنایی خویش درد دیگری داشتن است.
در ادامه پرسش و پاسخ برگزار شد که حاضران در این برنامه به ارائه دیدگاه خویش در پیوند با نوروز پرداختند.
وی تصریح کرد: کتاب نوروزِ نو روایتی امروزی درباب گستردهترین، دیرپاترین، جهانیترین و انسانیترین جشن ایرانی است. نوروزِ نو روایتی فرارشتهای از فرهنگِ شادمانی، گفتگویی، تعاملی، مشارکتی، خلاق و سازندهٔ ایرانی است.
به گزارش ایبنا؛ کتاب نوروز نو (نگاهی اندیشهورزانه به نوروز امروز) در ۱۹۲ صفحه به بهای ۲۷۰ هزار تومان زمستان ۱۴۰۳ از سوی نشر همرخ به بازار نشر آمد.
نظر شما