-
مصطفی ملکیان برای مطالعه در ایام نوروز چه کتابهایی پیشنهاد می دهد؟
مصطفی ملکیان اخلاق پژوه و فیلسوف برای ایام نوروز چهار کتاب فارسی و دو کتاب به زبان انگلیسی را برای مطالعه به مخاطبان پیشنهاد داده است.
-
گزارش ایبنا از بازار کتابهای اندیشه در سالی که گذشت؛
انسان ایرانی در جستوجوی معنا
خوانندگان ایرانی در سال 1403 بیش از پیش به دنبال آثاری بودند که نه تنها به آنها در مواجهه با چالشهای زندگی کمک کند، بلکه بینشی نو درباره هستی و جایگاه انسان در جهان ارائه دهد. کتابهایی که در صدر فهرست پرفروشها قرار گرفتند، عمدتاً به موضوعاتی همچون خودشناسی، روابط انسانی، معناجویی و مدیریت اضطراب و استرس در دنیای پرتلاطم امروز پرداختهاند.
-
آثار برگزیده بخشهای «دین» و «فلسفه اسلامی» جایزه کتاب سال 1403:
معارف دینی در آینه فلسفه
فلسفه و دین، دو بال اندیشه اسلامی، در آثار برگزیده جایزه کتاب سال ایران به زیبایی با هم ترکیب شدهاند. این آثار، به طور همزمان به کاوش در مباحث فلسفی عمیق و تبیین معارف دینی میپردازند و دیدگاههای نوینی در این زمینهها ارائه میکنند.
-
در نشست بررسی کتاب «دانشگاه، جامعه و دانایی» مطرح شد؛
رابطه ارگانیکی بین دولت، دانشگاه و جامعه وجود ندارد
رئیس اسبق دانشگاه تهران گفت: من خیلی روشن به شما بگویم که یک رابطه ارگانیک بین جامعه، دانشگاه و دولت وجود ندارد. دانشگاه یک ورودی میگیرد و یک خروجی میدهد. دولت برای این ورودی و خروجی تصمیم میگیرد و فقط از افراد خروجی آن بهره میگیرد نه از خود نهاد دانشگاه.
-
آیین نکوداشت مقام علمی و فرهنگیِ منوچهر صدوقی سها برگزار شد؛
زندهدار حکمای ایران
آیین نکوداشت مقام علمی و فرهنگیِ استاد منوچهر صدوقی سها در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
-
در نشست بررسی کتاب «اختراع بازار» مطرح شد؛
اسمیت، نماد خوشبینی و هگل نماد بدبینی به بازار آزاد است
حسین درودیان گفت: آنچه ما در این کتاب میبینیم، تقابل بین دیدگاه آدام اسمیت و هگل است. این دو فیلسوف بهعنوان پیشگامان دو ایده متفاوت شناخته میشوند. اسمیت را میتوان نماد خوشبینی به بازار آزاد دانست در حالی که هگل، هرچند بازار آزاد را انکار نمیکند اما نگاه بدبینانهتری به آن دارد.
-
در نشست رونمایی کتاب «الاهیات سیاسی یهودیت» مطرح شد؛
یهودیت، مبتنی بر خون و ویژهگرایی است
مهدی فدایی مهربانی گفت: تفکیک ساحت استعلایی از ساحت سیاسی و ایدئولوژیک در سنت مسیحی ممکن و در یهودیت ناممکن است. آن ساحت استعلایی در یهودیت کاملاً سیاسی است. بر خلاف مسیحیت و اسلام که مبتنی بر مفهوم ایمان است، یهودیت مبتنی بر خون است.
-
در نشست رونمایی از کتاب «اخلاقشناسی و مرزهای فلسفه» مطرح شد؛
کارهایی که فلسفه میکند خیلی کمتر از کارهایی است که نمیتواند بکند
مصطفی ملکیان گفت: ویلیامز معتقد است فلسفه کارهایی میکند اما اینها نسبت به کارهایی که نمیتواند بکند خیلی کم هستند. یکی از آن کارها در زمینه فلسفه اخلاق است. از فلسفه انتظار داشتیم در زمینه فلسفه اخلاق کارهای بسیاری برای ما انجام دهد اما نمیتوانیم آنچه انتظار داریم را برآورده کنیم.
-
منوچهر صدوقی سها در نشست «کارکرد اجتماعی عرفان»:
عارف کسی است که تولد ثانوی پیدا میکند
عارف شخصی است که محقق شده به حقایق عرفانیه و تولد ثانوی یافته است عرفانی که شخص را ثانیاً متولد میکند و انسان بالقوه را مبدل به انسان بالفعل میکند.
-
گزارش ایبنا از نشست «عصر نصرالله»-۳
جهان بر روی اتحادیهها تکیه میکند اما برای ما مسلمانان از ناسیونالیسم سخن میگویند
بیژن عبدالکریمی گفت: غربیها در حالی ما را به ناسیونالیسم دعوت میکنند که خود اتحادیه اروپا را تشکیل دادند. به این سبب که میدانند یک ملت کوچک نمیتواند در برابر هژمونی آمریکا مقاومت کند. آنها ناچار بودند اتحادیه اروپا را تشکیل دهند. در حالی که جهانیان همه بر روی اتحادیهها تکیه میکنند برای ما مسلمانان از ناسیونالیسم و وطنخواهی سخن میگویند.
-
سعید زیباکلام در نشست «عصر نصرالله» مطرح کرد؛
تعهد به آرمان فلسطین موافقِ ارزشهایِ قدیمالعهدِ فرهنگ ماست
سعید زیباکلام، استاد بازنشستهٔ گروه فلسفه دانشگاه تهران گفت: تعهد به فلسطین را ملتِ ایران، موافقِ ارزشهایِ قدیمالعهدِ موروثیِ مستحکمیِ که در فرهنگ غنی خود در قرون متمادی داشته و کماکان دارد، ایجاد کرده است.
-
نشست «عصر نصرالله» برگزار شد؛
یامینپور: سیدحسن نصرالله تنها چهره ملی لبنان از ابتدای تأسیس این کشور است
وحید یامینپور، مدرس دانشگاه، نویسنده و فعال رسانهای گفت: سید حسن نصرالله تنها چهره در ۱۰۰ سال اخیر در لبنان است که موفق به شکلدهیِ یک وفاق ملی حداکثری میشود.
-
در نشست بررسی کتاب «فلسفه اسماعیلی در عصر کلاسیک» مطرح شد؛
ایرانیان سنت دینداری و فلسفهورزی مختص خودشان را داشتهاند
احمد بستانی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی گفت: چیزی که کربن به ما نشان میدهد این است که از ایران باستان تا دوره معاصر یک سنت فلسفهورزی مشاهده میشود که قابل تقلیل به کلیت فلسفه در تمدن اسلامی نیست. کربن با اشاره به اینکه ایرانیان سنت دینداری مخصوص به خود را داشتند میگوید ما ایرانیها سنت فلسفهورزی مختص به خود را هم داشتهایم.
-
در نشست «کالبدشکافی یک رویا: امید و مسئله فلسطین» مطرح شد؛
«تخیل اجتماعی» امکان طراحی آینده است/ رویای اجتماعی آزادی به ملت فلسطین نیرو میدهد
نشست «کالبدشکافی یک رویا: امید و مسئله فلسطین» شنبه ۲۸ مهرماه برگزار شد.
-
گزارش ایبنا از اختتامیه اولین «همایش ملی فرهنگ شهرت»-۲
حضور اساتید سلبریتی دانشگاههای ما را تهدید میکند
ابراهیم فیاض گفت: مفهوم سلبریتی در فوتبالیست و هنرپیشه خلاصه نمیشود، یک استاد هم میتواند سلبریتی باشد که در ایران هم اینگونه اساتید حضور دارند. دانشگاههای ما مصون از حضور این افراد نیست و ممکن است دانشگاههای ما را با بحران مواجه کنند.
-
گزارش ایبنا از اختتامیه اولین «همایش ملی فرهنگ شهرت»-۱
فضای شهرتزده، «خشونت زیبا» تولید میکند
سید سعیدرضا عاملی گفت: شهرت در این معنا با نفوذ و آزار گره خورده است. در فضای شهرتزده آزار بسیار گسترده است و افراد سرخوردگیهای اجتماعی بسیار زیادی پیدا میکنند. اما یک خشونتِ زیباست، مثلِ خودِ استعمار است.
-
سلسله گفتارهای «واقعه عاشورا و فلسفه خلقت» -۲
حَیّ متأله، انسانشناسی قرآنی نیست
حجتالاسلام والمسلمین حسین سوزنچی: انسانشناسی قرآن «حی متأله» نیست. بلکه در انسانشناسی قرآن از «اعلی علییین» تا «اسفل سافلین» انسان است.
-
سلسله گفتارهای «واقعه عاشورا و فلسفه خلقت» -۱
هدف خلقت، عبودیت و ابتلاء است
حجتالاسلام والمسلمین حسین سوزنچی: باید بحث کرد که آیا برقرار کردن نسبت میان واقعه عاشورا با نظام خلقت شدنی است یا خیر. به عبارت دیگر چیزی از خود خلق میکنیم یا در آیات و روایت شواهدی برای آن وجود دارد. با دو مقدمه اصل این ادعا قابل دفاع است.
-
گزارش ایبنا از نشست صد کتاب ماندگار قرن -۲
اگر علامه طباطبایی را ندیده بودم، عمرم تضییع شده بود
ابراهیمی دینانی گفت: من اگر چیزی بلدم، از محضر علامه طباطبایی آموختم. هانری کُربن واقعاً در محضر علامه حیران میشد. او نه ظاهراً اما شیعهای تمام عیار بود. کربن از برکت علامه شیعه خالص بود. یقین دارم که اگر علامه را ندیده بودم، عمرم تضییع شده بود.
-
گزارش ایبنا از نشست صد کتاب ماندگار قرن -۱
دینانی فیلسوف است اما بیش از فیلسوف بودن، یک فقیه اصولی است
سید صادق موسوی گفت: دینانی فیلسوفاست اما بیش از فیلسوف بودن، یک فقیه اصولی است. آقای دینانی، کل «تهذیبالاصولی» که آقای سبحانی تقریر کردند را در مدت 13سال در درس امام تلمذ کرد.
-
حجتالاسلام علوی تهرانی:
عدالتگستری مهمترین هدف قیام حضرت قائم المنتظر(عج) است
حجتالاسلام علوی تهرانی استاد حوزه و دانشگاه در نشست یکصد و شصت و سوم فرهنگ مهدوی بیان داشت: مبادا که رفتار و عملکرد ما موجب آن بشود که وسیله غربالگری دیگران بشویم، وسیله آن بشویم که فردی از وجود نازنین امام مهدی عجل الله تعالی فرجه شریف فاصله بگیرد.
-
گزارش ایبنا از نشست نقد و بررسی «خدای مردهزاد»-۲
دفاع لیلا از ضعفهای بنیادین لیبرال دموکراسی در مواجهه با اسلام سیاسی
شروین مقیمی گفت: کار لیلا دفاع از لیبرال دموکراسی در مقابل ضعفهای بنیادینی است که در مواجه با اسلام سیاسی دارد، پس از نظر سیاسی خوب است اما بهدرد کسب معرفت نمیخورد.
-
گزارش ایبنا از نشست نقد و بررسی «خدای مردهزاد»-۱
زانیار ابراهیمی: شرق لزوماً نباید بر اساس مصالح الهیاتی غرب عمل کند
ابراهیمی: لیلا میگوید که غرب براساس مصالح الهیاتی و طبیعی خودش عمل کرده و شرق لزوماً نباید این کار را کند.
-
عضو عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفتوگو با ایبنا؛
فلسطین از مسئلهای عربی به یک مسئله جهانی تبدیل شده است
محمدعلی آذرشب: جنایتهای اسراییل آن قدر زیاد است که دل آدم را زخم میکند ولی امیدوار کننده است چرا که قضیه فلسطین در سطح جهان مطرح شده است.
-
غلامرضا اعوانی در مراسم رونمایی از کتاب «فروغ حکمت»:
دلیل رشد فلسفه در ایران چیزی جز توجه قرآن به حکمت نیست
اعوانی: قرآن همه پیامبران را آموزگار حکمت میداند. در گذشته [پیش از اسلام] حکمت محدود به شهرهای خاصی بود اما با ظهور اسلام، حکمت از اندلس تا ماوراءالنهر را دربرگرفت. در فرهنگ ایران هم، هرکجا حکمت ظهور داشت، مرکز قدرت هم بود. به عبارتی، مرکز حکمت، مرکز قدرت هم بود و مراکز حکمت، در پیوند با مراکز قدرت سیاسی شکل گرفتند.
-
در بزرگداشت مرحوم دکتر کریم مجتهدی مطرح شد؛
مرحوم مجتهدی به زبان فارسی به اندازه فلسفهورزی توجه داشت
مصطفی شهرآئینی در مراسم «یک عمر معلم» گفت: مرحوم مجتهدی معتقد بودند آشکارترین نماد فرهنگ، زبان است و بیماری فرهنگ خودش را در زبان نشان میدهد. مرحوم مجتهدی به زبان فارسی، به اندازه فلسفهورزی توجه داشتند.
-
در بزرگداشت مرحوم دکتر کریم مجتهدی مطرح شد؛
مجتهدی معتقد بود غربشناسی واجب اما غربزدگی حرام است
مراسم «یک عمر معلم» ویژه برنامه استاد فلسفه و غربشناس برجسته، مرحوم دکتر کریم مجتهدی برگزارشد.
-
در دومین نشست بررسی و نقد «گفتمان و سیاست فرهنگی دولت» مطرح شد؛
نیازمند بازخوانی رویکرد تربیت فرهنگی هستیم
دومین نشست از سلسلهنشستهای بررسی و نقد «گفتمان و سیاست فرهنگی دولت» دوشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ برگزار شد، محسن صبوریان، عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران، بهاره آروین، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و محمدحسین هاشمیان، مدیرگروه سیاستگذاری فرهنگی دانشگاه باقرالعلوم (ع) حضور داشتند و به ایراد سخنرانی پرداختند.
-
در نشست بررسی و نقد «گفتمان و سیاست فرهنگی دولت» تشریح شد؛
مشکل سیاستگذاری فرهنگی در کشور کجاست؟
اولین نشست از سلسلهنشستهای بررسی و نقد «گفتمان و سیاست فرهنگی دولت» به مناسبت اولین سالگرد درگذشت دکتر عماد افروغ از سوی دبیرخانه جایزه زندهیاد دکتر عماد افروغ (ویژه نقد و سیاستگذاری فرهنگی) برگزار شد.
-
روایت آملی لاریجانی از مناظره با سروش در منزل شهید مطهری؛
همۀ حرفهای سروش از دیگران است اما حاضر نیست این را بگوید
آیتالله صادق آملی لاریجانی، استاد حوزه علمیه قم، اخیراً در یکی از جلسات خود در حاشیه انتخابات خبرگان رهبری در استان مازندران در خصوص کتاب «قبض و بسط تئوریک شریعت؛ تکامل معرفت دینی» و «دانش و ارزش» اثر عبدالکریم سروش، نکاتی را بیان کرده است.