شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۰
اقبال لاهوری در پاکستان به‌طور رسمی «شاعر ملی» خوانده می‌شود

همزمان با یکصد و چهل و چهارمین زادروز اقبال لاهوری، شاعر و فیلسوف نام‌آور پاکستانی، ویژه‌برنامه مثنوی خوانی و تبیین زندگانی علامه اقبال به اهتمام رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در محل خانه فرهنگ کشورمان در شهر «راولپندی» برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی بنیاد سعدی، مراسم فرهنگی-ادبی بزرگداشت زادروز علامه محمد اقبال که به اقبال لاهوری و شاعر مشرق معروف است، به همت خانه فرهنگ ایران شامگاه هجدهم آبان‌ماه و با حضور شخصیت‌های ایرانی و پاکستانی ازجمله «احسان خزاعی»، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پاکستان، برخی از اساتید زبان فارسی دانشگاه‌های اسلام‌آباد، شخصیت‌های مذهبی، علمی و فعالان مدنی برگزار شد.

شرکت‌کنندگان با تبیین سوابق شخصیت اقبال لاهوری به‌خصوص گنجینه و دیوان اشعار وی، تلاش‌های علامه اقبال در زمینه احیای اتحاد مسلمانان در شبه‌قاره و انگیزه‌سازی برای ملت‌ها جهت دستیابی به آزادی و استقبال را مورد ستایش قرار دادند.

شخصیت‌های پاکستانی با اشاره به آرمان‌های اقبال و ایده‌های وی درباره پیشرفت جوامع اسلامی از جمله تشکیل یک کشور مستقل برای مسلمانان، خواستار بهره گیری از ایده‌ها و افکار اقبال لاهوری در حل چالش‌های مشترک شدند.

اقبال لاهوری، پل مستحکم فرهنگی میان ایران و پاکستان
«احسان خزاعی» رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پاکستان درباره تلاش‌های علامه اقبال در زمینه اتحاد، ترویج زبان فارسی و محبوبیت این فیلسوف مسلمان میان ملت‌های منطقه ازجمله ایران و پاکستان سخنرانی کرد.

وی گفت: زبان فارسی در منطقه پهناور شبه‌قاره به‌خاطر آثار گرانبهای وی و عشق و ارادت علامه اقبال به ایران‌زمین زنده است. افق چشم‌اندازها با افکار و نظرات علامه اقبال به نتیجه رسیده و مردم پاکستان و دیگر ملت‌ها نیاز بیشتر در درک مفهوم سخنان اقبال با توجه به پیام اسلامی وی دارند.

خزاعی تاکید کرد: اشعار و آثار علامه اقبال به عنوان نماد اسلامی برای جهانیان مثال‌زدنی است.

وی اظهار داشت: به اعتقاد اقبال، اگر تهران مرکز تحولات جهان شود، سرنوشت جهان تغییر خواهد کرد. اقبال کشمیر را ایران صغیر خواند، به فرهنگ ایران زمین عشق می‌ورزید و آن را کشوری زیبا می‌دانست؛ لذا هر زیبایی را به ایران تشبیه می‌کرد.
نماینده بنیاد سعدی در پاکستان تاکید کرد: به یقین اقبال لاهوری پل مستحکم فرهنگی بین ایران و شبه‌قاره و به‌ویژه پاکستان است که توانست با احیا و رواج زبان فارسی، پیوندهای ادبی و فرهنگی مستحکمی را برقرار نماید؛ لذا تا اقبال بین مردم پاکستان زنده است، زبان فارسی نیز زنده است.

اقبال لاهوری معروف به علامه اقبال شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی بود که اشعار زیادی نیز به زبان‌های فارسی و اردو سروده است. اقبال نخستین کسی است که ایده یک کشور مستقل را برای مسلمانان هندی مطرح کرد که در نهایت منجر به ایجاد کشور پاکستان شد. اقبال در این کشور به طور رسمی «شاعر ملی» خوانده می‌شود.

این شاعر نامدار در هجدهمین روز آبان ۱۲۵۶ شمسی (۹ نوامبر ۱۸۷۷) متولد شد و در اول اردیبهشت ۱۳۱۷ در ۶۱ سالگی دیده از جهان فروبست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها