
جلسه نقد و بررسي كتاب «آيين آينه» با حضورحسينعلي قبادي (نويسنده) و احمد تميم داري، عصر امروز، (جمعه 25 ادريبهشت) در غرفه ديدار با برگزيدگان جشنواره هاي فرهنگي در نمايشگاه كتاب نقد شد. تميمداري در اين جلسه اين اثر را پاسخي به نيازهاي تئوريك در عرصه ادبيات فارسي دانست./
جلسه نقد اين كتاب از ساعت 14 تا 16 امروز جمعه 25 ارديبهشت، درغرفه ديدار با برگزيدگان جشنواره هاي فرهنگي بيست و دومين نمايشگاه بيناللملي كتاب تهران برگزار شد. در اين جلسه تميمداري «آيين آينه» را كتابي دانست كه به فقرادبيات فارسي در حوزه كتابهاي نظري و تئوريك پاسخ ميدهد.
وي گفت: انتخاب نام «آيين آينه» براي اين كتاب كه به بحث نمادها و سمبولها ميپردازد، انتخابي است بسيار هوشمندانه. «آيينه» خود نمادي است براي نماد. آيينه چون نماد، از خود معنايي ندارد بلكه بازتاب دهنده معاني ديگر است. به عنوان مثال يك حلقه فيلم، هربار كه آن را نگاه كنيم، همان معناي هميشگي را تكرار ميكند، اما آيينه نمادي است از فرد يا شيئي كه در مقابل آن قرار ميگيرد.
به گفته تميم داري، كتاب «نقد آيينه» از معدود آثاري است كه به موضوع نماد و سير تحول آن در ادب فارسي پرداخته است. وي در اين باره توضيح داد: ما در گذشته بيشتر كتابهايي در تفسير متون ادبي مينوشتيم يا يك اثر خاص را از وجوه مختلف بررسي ميكرديم. اما نويسندگان ايراني كمتر به تئوريهاي ادبي، سير تحول وجوه گوناگون آثار ادبي، نقد يا نشانهشناسي آثار پرداختهاند. حتي متاسفانه برخي از پژوهشگران غربي بيشتر از خودمان به اين جنبه از آثار زبان فارسي توجه كردهاند. به همين دليل است كه اثر آقاي قبادي بسيار قابل توجه و اهميت است.
وي ادامه داد: ما احتياج داريم خودمان تئوري و نظريه ادبي خلق و منتشر كنيم. اخيرا در مقالهاي خواندم كه هنديها فقط براي تئوريهاي رقص 600 كتاب مختلف منتشر كردهاند. جاي افسوس است كه زبان و ادب فارسي، با پيشينهاي چنين طولاني و كيفيتي وسيع، از كتابهاي پژوهشي؛ تئوريك و نظري بيبهره است.
به گفته تميمداري، پيوند اساطير ايراني با نمادهاي اسلامي و بررسي اين دو در كنار هم، از ويژگيهاي اين كتاب است.
اين مدرس دانشگاه همچنين درباره نقصهاي «آيين آيينه» متذكر شد: از نويسنده اين كتاب انتظار ميرفت در سير تحول نماد و نمادشناسي، دوره قاجار همچنين دوره سبك هندي در شعر را هم بررسي كند. در اين دو مقطع زماني آثار اديبان و شاعران مملو است از نمادها و سمبلها كه جاي بررسي آنها در كتاب حاضر خالي است و آقاي قبادي تنها به دو سبك شعر خراساني و عراقي پرداختهاند. دوره جديد و معاصر هم دوره انفجار استفاده از نماد و نمادگرايي در ادبيات است كه در كتاب حاضر اشارهاي به آن نشده است.
وي به نويسنده كتاب «آيين آينه» پيشنهاد كرد يك يا چند جلد ديگر براي ادامه اين كتاب تاليف كند و در آنها به سير تحول نماد در دورههاي ذكر شده بپردازد.
حسينعلي قبادي (نويسنده «آيين آيينه») هم در اين جلسه چگونگي تاليف كتاب خود را توضيح داد و گفت: موضوع اين كتاب از زمان دانشجويي در ذهنم بوده است. حتي به پيشنهاد يكي از استادان ميخواستم براي پاياننامه دوره كارشناسيارشد به آن بپردازم. اما در نهايت هنگامي كه دانشجوي دكتري بودم، موضوع را با دكترعبدالحسين زرينكوب در ميان گذاشتم. تشويقها و حمايتهاي ايشان موجب شد تا رساله پاياننامه خود را در دوره دكتري به همين موضوع اختصاص دهم. از آن هنگام 11 سال گذشته است. در اين 11 سال روي جزييات اين كتاب كار كردم تا در نهايت به صورت اثري مكتوب منتشر شد.
وي از جلسههاي نقدي كه در نمايشگاه كتاب برگزار ميشود، تقدير كرد و گفت: اين جلسهها كه با حضور نويسنده برگزار ميشود، بسيار مفيدند. نقد درست بزرگترين موهبتي است كه ميتواند در اختيار يك صاحب اثر قرار بگيرد. شكوفاترين دورههاي تمدن اسلامي هم دورهاي بوده كه متفكران و حكيمان گردهم جمع شده و به نقد و مباحثه ميپرداختهاند.
نظر شما