یکشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۷
موانع بودجه‌ای و ساختاری با هدف ارتقا تولید محتوا برطرف شده است/تلاش وزارت فرهنگ برای تحقق شعار سال

محمد‌مهدی اسماعیلی در آئین دیدار نوروزی با معاونان، مدیران و کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که ریل‌گذاری‌ها در حوزه فرهنگ و هنر طی هفت ماه گذشته محقق شد، گفت: با توجه به اقدامات انجام شده، طی هفت ماه گذشته، باید بتوانیم اهداف را به پیش ببریم و هدف اصلی «تولید محتوا» است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آئین دیدار نوروزی محمد‌مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با معاونین، مدیران و کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکشنبه(۱۴ فروردین) در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. 

اسماعیلی ضمن تبریک سال نو و حلول ماه مبارک رمضان گفت: در حالی وارد قرن جدید شدیم که با استقرار نظام اسلامی مردم ایران فضای نوعی را برای تحولات و ادامه امور جامعه رقم زدند و ۴۳ سال نظام مقدس جمهوری اسلامی کارنامه درخشانی را برای خدمت به مردم در بخش‌های مختلف به یادگار گذاشت در این جریان این مسیر نزدیک به نیم قرن به فراز و نشیب ها و مشکلات داخلی و بیرونی همراه بوده است اما آنچه انقلاب اسلامی و ایران عزیز را در این نقطه محوری و کنونی در نظام بین الملل قرار داده تمسک به آموزه‌های اسلام عزیز و قرآن بوده است.

وی ادامه داد: سال جدید را با استفاده از همه تجارب تلخ و شیرین گذشته آغاز می‌کنیم و به امید خدا با همت بالای همه مردم ایران و همکاران خوبم آن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گام‌های بلندی را برای ارتقاء فرهنگ و هنر کشور بر خواهیم داشت.

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقدامات انجام شده وزارتخانه متبوعش در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: فعالیت در دولت مردمی و انقلابی را در شهریورماه سال ۱۴۰۰ بعد از از کسب حداکثر آراء مردمی و تشکیل کابینه آغاز کردیم و بعد از کسب رای اعتماد نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی  به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شدم.

اسماعیلی به تدوین سند تحول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۰ که شرح و بیان کرد: سند تحول وزارتخانه و نهاد های تابعه دقیق و برنامه ریزی شده در بهمن ماه سال گذشته ابلاغ شد بر اساس این برنامه چند بخش اصلی با توجه به آسیب شناسی های انجام شده در دستور کار وزارتخانه دنبال شد.

 وی با قدردانی از تلاش وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشین افزود: عزیزان با نگاه ها و سلایق مختلف آمدند خدمت کردند و مسئولیت را به ما تحویل دادند به طور طبیعی فعالیت‌های انجام شده دارای نقائص نقاط قوت ای بود بنابراین تلاش شد تا با برنامه‌ریزی منسجم نقاط ضعف ترمیم و نقاط قوت را شناسایی و ارتقا دهیم وضعیت کاهش تاثیرگذاری بیماری کرونا در فعالیتهای فرهنگ و هنر را به عنوان نخستین هدف قرار دادیم می دانیم در زمان تحویل مسئولیت آمار مرگ و میر کرونا بیش از ۷۰۰ نفر در روز بود و آمار تزریق واکسن ها به ۵ میلیون دوز نمی‌رسید اما بعد از هفت ماه از استقبال دولت ۱۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا تزریق شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: با توجه به آسیب جامعه فرهنگ و هنر ناشی از شروع شیوع ویروس کرونا نخست این مباحث مطرح شده با رئیس جمهوری پیگیری وضعیت از خواب اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه و کاهش تبعات شیوع این ویروس به فعالان این حوزه بود بنابراین تلاش کردیم با رعایت شیوه نامه های بهداشتی جشنواره های فرهنگی و هنری را برگزار کنیم بنابراین از ابتدای آبان ماه به تدریج این فعالیت ها آغاز  شد. موفق شدیم با حضور مردمی و با وجود تشدید سوریه امیکرون رویدادها را داشته باشیم.‌

 اسماعیلی با اشاره به ترمیم حقوق و مزایای نیروهای انسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان های تابعه در سال ۱۴۰۰ افزود یکی از اشکالات جدی در حوزه فرهنگ و هنر مظلومیت فعالان این عرصه از نظر بودجه حقوق و دستمزد ها بود بر اساس گزارش سازمان امور اداری و استخدامی میزان دریافتی فعالان این حوزه در مقایسه با سایر دستگاه‌ها تقریباً در انتهای جدول حقوق و دستمزد ها قرار داشت هرچند چندان تمایلی برای بحث درباره مسائل مالی ندارم اما همواره بابت این اختلاف متعجب بودم. مگر می‌شود اهالی فرهنگ و هنر که باید با ذهنی آرام به فعالیت مشغول باشند این طور در نزدیک قرار گیرند.؟

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: هرچند دستمان برای افزایش دریافتی ها به اصطلاح باز نبود اما با پیگیری معاونت منابع توسعه وزارتخانه در آخرین روزهای سال گذشته موفق شدیم علاوه بر تهران در استانها نیز ۳۵ درصد عنوان فوق العاده به میزان دریافتی همکاران اضافه شود تلاش می‌کنیم در نهادهای تابعه از جمله نهادهای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز این هدف محقق شود. بهبود وضعیت حقوق و دستمزد همکاران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  حاصل شد؛ تلاش می‌کنیم در سال جاری در دولت این رویکرد را دنبال کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به افزایش بودجه 1401 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در بودجه 1401 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی علاوه‌‌بر افزایش کمی، مسئولیت‌های مشترک با سایر دستگاه‌های دیگر مصوب شده است تا بخشی از بودجه به حوزه فرهنگ و هنر اختصاص پیدا کند. مجموع این اقدامات قابل توجه است چراکه یک مجموعه بدون حل مسائل داخلی خود، توان پیشروی نخواهد داشت. حل این مسائل در ابتدای پذیرش مسئولیت، اولویت بود و در وضعیت نسبی قرار داریم؛ بی‌تردید در سال جدید این موضوعات پیگیری خواهد شد.
 
اسماعیلی با بیان این مطلب که پیگیری مسائل رفاهی کارکنان وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی جزو وظایف قطعی خود می‌دانم ادامه داد: از همه ابزار‌های در اختیار برای  ارتقا مسائل رفاهی کارکنان استفاده خواهد شد.
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ارتقاء جایگاه مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به‌عنوان یکی دیگر از اقدامات سال گذشته وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد و گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اصلی‌ترین نهاد متولی فرهنگ و هنر است که دامنه فعالیت آن از فعالیت‌های دینی، قرآنی امور مساجد تا سینما گسترده است که باید تقویت شود. مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی امور فرهنگی در کشور، طی چند دهه گذشته کاهش پیدا کرده بنابراین تصمیم گرفتیم این وضعیت تغییر کند. برای تحقق این رویکرد، نخستین‌بار دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی می‌توانند تا دو درصد از اعتبارات خود را براساس آئین‌نامه‌ای که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین می‌شود، در حوزه فرهنگ و هنر هزینه کنند.   

اسماعیلی در تشریح مفهوم مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در عرصه فرهنگ و هنر کشور، بیان کرد: مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این معنا است که این وزارتخانه، سیاست‌هایی برای ارتقاء فرهنگ، هنر و رسانه و از سوی دیگر بودجه اندکی برای انجام مسئولیت‌های نظارتی، هدایتی و حمایتی برعهده دارد در‌حالی‌که مجموعه‌های صنعتی و اقتصادی، بعضا چندین برابر بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد را در اختیار دارند و خودشان به‌طور مستقیم به هزینه این بودجه‌ها در حوزه فرهنگ و هنر، اقدام می‌کنند؛ البته بدون اینکه خروجی این اقدامات با سیاست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اتقاء وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در عرصه فرهنگ و هنر کشور به این معنا است که همه هزینه‌کرد‌های فرهنگی وهنری در همه بخش‌های کشور مطابق با سیاست‌گذاری‌هایی باشد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌دهد. این موضوع به تصویب رسید و آئین‌نامه اجرایی آن نیز با پیگیری‌های معاونت حقوقی در حال تدوین است تا در اسرع وقت به تصویب هیات دولت برسد.
 
اسماعیلی با بیان رویکرد مجلس شورای اسلامی درباره موضوع بند (ز) تبصره (9) ماده واحده لایحه بودجه 1401بیان کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی، پیگیر بودند تا تخصیص تا دو درصد بودجه دستگاه‌ها، با قید تکلیف، الزام آور شود؛ اما اضافه شدن این قید اشکالاتی را ایجاد می‌کرد؛ بنابراین شدنی نبود. تلاش داریم همه سیاست‌گذاری‌های حوزه فرهگ هنر و رسانه با ابزار و پشتوانه مالی و هدایت‌گری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محقق شود. به‌عبارت دیگر دنبال دریافت بودجه دستگاه‌های دولتی نیستیم بلکه، می‌گوییم هزینه در حوزه فرهنگ و هنر باید در چارچوب‌‌های تعیین شده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صرف شود. با توجه به پشتیبانی دولت به‌ویژه شخص رئیس جمهوری از تصویب این بند، ادامه کار برعهده همکاران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است تا براجرای این مصوبه نظارت شود.  
 
 وی درباره دیگر اقدامات محقق شده حوزه فرهنگ و هنر در سال 1400 گفت: ادغام دو کمیسیون «فرهنگی» و «اجتماعی» دولت از دیگر عملکرد‌های قابل توجه سال 1400 در حوزه فرهنگ و هنر است. مسئولیت کمیسیون «فرهنگی و اجتماعی» دولت با هشت دستگاه دولتی و چندین معاونت‌ ریاست جمهوری برعهده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است. نتیجه این تصمیم بزرگ و مهم در اصلاح سیاست‌گذاری‌های دولت و ایجاد هماهنگی بین بخش‌های فرهنگی هنری برداشته شد.
 
اسماعیلی با بیان این مطلب که ریل‌گذاری‌ها در حوزه فرهنگ و هنر طی هفت ماه گذشته محقق شد، ادامه داد: با توجه به اقدامات انجام شده، طی هفت ماه گذشته، باید بتوانیم اهداف به پیش ببریم و هدف اصلی «تولید محتوا» است. نتیجه اقدامات انجام شده باید در جشنواره‌های فجر سال آینده مشخص شود؛ در تئاتر، موسیقی، هنر‌های تجسمی  و سینما. ریل‌گذاری بدون خروجی، بی‌فایده است. تولید محتوا مسئولیت‌ها را سنگین می‌کند. اگر پیش‌تر و قبل از ریل‌گذاری، می‌توانستیم مدعی باشیم که امور در اختیار ما نیست، امروز موانع از نظر بوجه‌ای و ساختاری برطرف شده است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این مطلب که امروز، دغدغه بودجه‌ای برای ارتقاء محتوایی به‌هیچ وجه وجود ندارد، افزود: رفع دغدغه بودجه، مسئولیتمان را سنگین می‌کند. آنچه مربوط به بنده است، تمهید همین مقدمات است؛ از این به بعد باید برای تحقق آن‌ها نظارت کنیم.
 
اسماعیلی با اشاره به تاثیر‌گذاری‌ سفر‌های استانی در بهبود وضعیت فعالیت‌های  فرهنگی و هنری بیان کرد: در سفر‌های پُرخیر و برکت آقای رئیس جمهوری، نزدیک به 3 هزار میلیارد تومان، موفق به جذب اعتبار شدیم. تقریبا همه پروژه‌های فرهنگی وهنری کشور با پیشرفت بالای 60 درصد، از محل بودجه سفر‌های استانی تکمیل شدند؛ علاوه‌براین همه مصوبات سفر‌های استانی در حال اجرا است.
 
وی با اشاره به عملکرد‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1400 برای تحقق شعار «عدالت فرهنگی» گفت: از شهریور‌‌ماه سال 1400 در مجموع، بیش از 28 سفر استانی انجام شده است. در جریان این سفر‌ها دستگاه‌های متناظر در حوزه فرهنگ و هنر تشکیل جلسه می‌دهند.
 
اسماعیلی با بیان این مطلب که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان چهار سال دولت سیزدهم، باید کارنامه روشن و دقیق داشته باشد، افزود: قرار‌گاه محرومیت‌زدایی در بهمن‌ماه سال گذشته در حوزه فرهنگ وهنر تشکیل شد؛ بنابراین در 72 شهرستان و برای 40 هزار نفر به‌صورت رایگان در 50 رشته آموزش‌های هنری آغاز شد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر تقویت حوزه اقتصاد فرهنگ بیان کرد: حوزه اقتصاد فرهنگ باید تقویت شود و جزو برنامه‌های جدی وزارت فرهنگ و هنر در سال 1401 است. «اقتصاد فرهنگ» به‌مثابه یک چرخه است که از روستا‌ها آغاز تا رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ادامه دارد. با توجه به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در قالب شعار سال جاری، مسئولیت‌ها سنگین‌تر شده است. نخستین جلسه رسمی سال جدید، ستاد اقتصاد فرهنگ و هنر برای تحقق شعار سال تشکیل شد. به‌امید خدا اقدمات جامعی را در پیش داریم. حوزه فرهنگ، حوزه گفت‌و‌گو، اقناع و تفاهم است؛ اگر تفاهم به‌صورت جمعی حاصل نشود، شاهد تحول جدی در حوزه فرهنگ وهنر نخواهیم بود؛ بنابراین به همراهی همه نیرو‌ها از ستاد شهرستان‌ها نیاز داریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها