چاپ اول كتاب «كلام وحي بر آستان ولايت(دفتر دوم: اخلاق فردی و اجتماعی)» نوشته سيدعلي حسينی صدر با ترجمه محمد انصاري از سوي انتشارات دليل ما منتشر و روانه بازار نشر شد._
بر اساس مطالب كتاب، در طول تاريخ از سوي طليعهداران دين يا قدرت، در امور اخلاقي، مذهبي يا اجتماعي، گفتارها و سفارشها مشاهده ميشود؛ بهويژه سفارش به افراد برجسته نزد خود، در ارائه راهكارهاي علمي و عملي براي روزگار پس از خويش، نظير تعيين جانشين كه از امور مسلم هر دين و ملت در هر عصر است. خداوند در قرآن در اين باره ميفرمايد: «و وصي بها ابراهيم بنيه و يعقوب(بقره،132) و ابراهيم و يعقوب، پسران خود را به همان(آيين) سفارش كردند.»
همچنين از سوي حضرت رسول خدا(ص) و ديگر امامان(ع) احاديث فراواني درباره ضرورت وصيت صادر شده است؛ وصيت به اين كه هر فردي فرزندان و خانواده و دوستان و همكيشان خود را به اموري سفارش كند. ترغيب و تاكيد پيامبر(ص) به انجام وصيت، گوياي آن است كه او خود اولين و بهترين به جاي آورنده اين امر بوده است.
كتابهاي حديث، تاريخ و تفسير آكنده از وصايا و سفارشهاي خاتمالانبيا(ع) است؛ وصايايي كه هر يك راهگشاي دين و دنياي انسانها ـحتي غير مسلمانانـ است. چه زيباست وصيت كسي كه خداوند درباره او ميفرمايد: «و ما ينطق عنالهوي(ع) ان هو الا وحي يوحي(نجم، 3 و 4) او از سر هوس سخن نميگويد و آنچه ميگويد جز وحي كه به سوي وي(الهام) شده است، نيست.»
مجامع علمي امروز جهان با همه پيشرفتهاي خود، در مقابل قرآن، احاديث و گفتارهاي پيامبر اسلام(ص) و يكايك كلمات نهجالبلاغه و صحيفه سجاديه و جملات ديگر امامان(ع) سر تعظيم فرود آوردهاند و از آن جملات به اسرار آفرينش پيبردهاند. افسوس كه غير مسلمانان از كلام وحي بهره ميگيرند، اما اكثر مسلمانان از راه اهلبيت(ع) منحرف و پيرو بيگانه شدهاند. به عقيده اينان، پيامبر اسلام(ص) از دنيا رفت، اما درباره خلافت و جانشين خود هيچ وصيت و سفارشي نكرد؟!
شكي نيست درّ گرانبها را بايد در ظرفي لايق آن گذاشت و نزد اهل آن سپرد. پيامبر اسلام(ص) نيز به اين اصل عقلايي عمل كرد و اكثر وصيتها و سفارشهاي خود را به امام پس از خود و جانشين برحقش امير مومنان عليبن ابيطالب(ع) سپرد و اين درّ و مرجانهاي گرانبها را در صدفي چون سينه امام متقيان(ع) به وديعه گذاشت.
پدر دلسوز امت، رسول خدا(ص) ـكه اين همه نگران امت خود بودـ وصيتها و سفارشهاي علمي و عملي، ديني، اخلاقي و اجتماعي خود را به پدر ديگر امت يعني امير مومنان علي(ع) سپرد كه تا قيامت فرزندان امت اسلام مديون اين دو پدرند. آن حضرت خود فرمود: «انا و علي ابوا هذهالامة: من و علي دو پدر اين امت هستيم.» و چرا به ديگري بسپارد؟ كه خود فرمود: «انا مدينةالعلم و علي بابها: من شهر علم هستم و علي درب آن است.»
كسي كه پيامبر(ص) هزار درگاه علم به وي آموخت كه از هر دري هزار در گشوده ميشد، گوشهاي از اين درياي علم را ميتوان در وصاياي رسولالله(ص) به آن حضرت(ع) و سفارشهاي انسانساز و آخرتآفرين او جستوجو كرد.
مترجم این اثر در بخشی از مقدمه کتاب مینویسد: «كتابي كه در پيشرو داريد، ترجمه موضوعي كتاب "وصاياالرسول لزوجالبتول(ع)" است كه طي سالياني جمعآوري و تدوين گرديده و در موضوع خود اولين كتاب و جامعترين اثر است. در كتاب مذكور، وصايا، سفارشها و رهنمودهاي پيامبر اسلام(ص) در قالب 150 حديث گرد آمده است. هركدام از احاديث با توضيحات علمي و فني؛ مانند توضيح لغوي، اعتقادي، تفسيري، حديثي، تاريخي، رجالي و بيان عبارات مشكل حديث ارائه شده و همراه با 8 فهرست ارزنده در 654 صفحه وزيري در دو نوبت به چاپ رسيده و با استقبال علاقهمندان در آستانه چاپ سوم است.
پس از چاپ اين كتاب و در پي درخواست عدهاي از علاقهمندان، كتاب به روشي جديد و به صورت موضوعي دستهبندي گرديد؛ به طوري كه هر قطعه حديث با موضوعي خاص جدا گرديد، به شكلي كه معني و مفهوم نيز ناقص نگردد و عبارت حديث در آن موضوع كامل باشد. در نتيجه موضوعات مختلفي از ميان اين 150 وصيت استخراج شد. سپس وصايا همراه با متن عربي آن آورده شد، زيرا كلام معصومين(ع) نور است.
هر موضوع ترجمه شده با زير عنوانهاي متعدد ارائه گرديده و موضوعات بر طبق حروف الفبا تنظيم گشته است. همچنين توضيحات ارزشمند مولف در حد نياز ترجمه شده و پس از هر حديث آمده است. كل كتاب به پنج بخش كلي تقسيم، و هر بخش بهطور مجزا و به عنوان دفتري جداگانه آورده شده است كه از اين قرار است: دفتر اول: اعتقادات، دفتر دوم: اخلاق فردي و اجتماعي، دفتر سوم: آداب شرعي، دفتر چهارم: تاريخ، دفتر پنجم: احكام. اين دفتر، دفتر دوم از پنج دفتر مذكور است كه موضوعات اخلاق فردي و اجتماعي را در بردارد.»
اين اثر براي آشنا شدن هرچه بيشتر رهروان حقيقت و مكتب اهلبيت(ع) تدوين شده تا بيش از پيش مسير زندگي خود را دريابند و از نظر اعتقادي و عملي بر طبق فرموده پيامبرشان(ص) عمل كنند.
دفتر دوم از اين مجموعه، به اخلاق فردی و اجتماعی ميپردازد که در آن به مباحثی نظير اخلاق خوب، ادب، امانت و خیانت، بخشش و کینهورزی، پستی و فرومایگی، تواضع و تکبر، توبه، حسد، حق و حقیقت، حلم(بردباری)، حیا، خانواده و همسر، خوبی و بدی، خودپسندی(عجب)، خوش اخلاقی و بد اخلاقی، دعا، دنیا و مال، رابطه خویشاوندی و گسستن آن، راستگویی و دروغگویی، رحم و عطوفت، رضا و شکر، ریا، زراعت، زنان، سخاوت و بخل، صبر، صدقه، صفات ناپسند، ظلم، عقل و جهل، علم، عیبپوشی، غضب، غیبت، فقر و غنی، قساوت، گریه، گناه و فسق، مجادله، مسلمان، معاشرت و رفاقت، معیشت، مقربات، مهمان، مومن، نیکویی و نیکوکاری، وفا به عهد، همسایه و همنشینی(مجالست) میپردازد.
چاپ اول كتاب «كلام وحي بر آستان ولايت(دفتر دوم: اخلاق فردی و اجتماعی)» در شمارگان 2000 نسخه، 203 صفحه و بهاي 26500 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما