شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۶
رمان «بازگشت بومی» از تامس هاردی با نقدی از ویرجینیاوولف

تامس هاردی نویسنده انگلیسی طبیعت‌گرایی است که در این اثر از خلال روابط عاشقانه از تسلط خاموش و پرقدرت طبیعت و محیط بر حس انسان می‌گوید

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «بازگشت بومی»، رمانی کلاسیک از تامس هاردی، نویسنده انگلیسی، است که در سال ۱۸۷۸ منتشر شد. این رمان در اگدن هیث، سرزمینی ناهموار و تخیلی جریان دارد که این سرزمین خود به‌تنهایی نقشی همانند یک شخصیت ایفا می‌کند.

تامس هاردی، (۱۸۴۰- ۱۹۲۸)، رمان‌نویس و شاعر جنبش طبیعت‌گرایی اهل انگلستان بود. آثار او معمولاً در جنبش طبیعت‌گرایی طبقه‌بندی می‌شوند، اما در چندین شعر او رگه‌هایی از ادبیات عصر روشنگری و رمانتیسیسم نیز دیده می‌شود.

هاردی در این رمان به موضوعاتی چون سرنوشت، عشق و نبرد با نیروهای اجتماعی و طبیعی می‌پردازد. او با نگاه عمیق و روانشناسانه به شخصیت‌ها، زندگی دردناک و پیچیده آنها را نشان می‌دهد و روایتگر مسیری است که شخصیت‌ها را به‌سوی ناکامی و ناامیدی سوق می‌دهد.

داستان حول زندگی چند شخصیت اصلی و کشمکش‌های عاطفی و اجتماعی آنها می‌چرخد. یوستاشیا وای، زنی زیبا و مغرور است که آرزو دارد از اگدن هیث فرار کند و در دنیایی پرهیاهو و پرشور زندگی کند. او پس از بازگشت (کلمنت) مردی که مدتی در پاریس زندگی کرده امید به یافتن فرصتی برای ترک روستا پیدا می‌کند. اما مرد هدفی دیگر در سر دارد؛ او می‌خواهد در روستای خود بماند و به آموزش مردم بپردازد، موضوعی که به تنش و اختلاف میان این دو نفر می‌انجامد… با پیشروی داستان، زندگی این شخصیت‌ها در اثر حوادث تلخ، سوءتفاهم‌ها و چرخش‌های ناگوار سرنوشت، دستخوش تغییرات غیرقابل‌بازگشتی می‌شود.

در تمام طول داستان، اگدن هیث به‌عنوان نمادی از انزوا، قدرت و بی‌تفاوتی طبیعت نقش‌آفرینی می‌کند. بازگشت بومی به بررسی قدرت سرنوشت و نقش طبیعت در زندگی انسان می‌پردازد.

هاردی، اگدن هیث را چون حضوری قدرتمند و اجتناب‌ناپذیر توصیف می‌کند، سرزمینی که بر زندگی شخصیت‌ها سلطه دارد و سرنوشت آنها را رقم می‌زند. این محیط بی‌رحم، آسیب‌پذیری انسان در برابر طبیعت و ایده‌های هاردی درباره جبرگرایی و تراژدی‌های ناگزیر را تقویت می‌کند.

یکی دیگر از موضوعات کلیدی این رمان، تضاد بین خواسته‌های فردی و انتظارات اجتماعی است. یوستاشیا، که آرزوی آزادی و زندگی خارج از هیث را دارد، نماد این کشمکش است، زیرا او بین میل به ترک زادگاهش و انتظارات جامعه گیر افتاده است.

کلمنت، نیز با تلاش برای تحقق ایده‌آل‌هایش در محیطی که تمایل به تغییر ندارد، نمادی از برخورد بین آرمان و واقعیت است. روابط میان شخصیت‌ها، با امیال ناکام، حسادت و عشق، تصویری از طبیعت مخرب اشتیاق و نقص‌های انسانی به‌دست می‌دهد.

رمان «بازگشت بومی» از تامس هاردی با نقدی از ویرجینیاوولف

بازگشت بومی یکی از آثار عمیق هاردی است که با شخصیت‌های زنده و سرشار از احساس، توصیف‌های بی‌نظیر از طبیعت و کاوش‌های فلسفی درباره چالش‌های انسان در برابر نیروهای خارج از کنترلش، متمایز می‌شود.

هاردی با تصویر ماهرانه از اگدن هیث، خواننده را به دنیای طبیعی زیبا اما بی‌تفاوتی می‌برد که با قدرت خاموش خود، زندگی‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این رمان، با مضامینی همچون عشق، سرنوشت و کشمکش میان اراده فردی و نیروهای خارجی گواهی بر درک هاردی از طبیعت انسان و توانایی او در به تصویر کشیدن زیبایی‌های تلخ زندگی روستایی انگلستان است.

در آغاز این کتاب، نقدی از ویرجینیاوولف در وصف آثار تامس هاردی با عنوان «لحظه‌های شهود هاردی» میخوانیم، در این نقد ویرجینیاولف، باتیزبینی و ظرافت آثار هاردی را در قیاس با رمان نویسان دیگر و همچنین اصول و سبک رمان نویسی به مثابه مزاج مخاطب قرار داده است و نویسنده را در میانه نویسندگان آگاه و ناآگاه قرار داده و از قدرت لحظه‌های شهودی که در آثار هاردی موج می‌زند با عنوان سرچشمه قدرت و ضعف یاد کرده است

در بخشی از این نقد می‌خوانیم: «در برابر چنین توانی این احساس به ما دست می‌دهد که آزمون‌های معمولی در مورد ادبیات داستانی به کار می‌گیریم بسیار بیهوده است. آیا بر این تاکید داریم که رمان نویس باید استاد نثر آهنگین باشد؟ هاردی چنین نبود او با خردمندی و صداقت انعطاف‌ناپذیر راهش را به عبارتی که می‌خواهد پیدا کند و این عبارت معمولاً گزندگی فراموش نشدنی دارد. و اگر نتواند، با هر تغییر لحن بی پیرایه یا ناپخته یا کهنه، گاه با نهایت خام دستی گاه با شرح و بسطی کسالت‌بار سر می‌کند.»

از جمله کتاب‌های پر فروش این نویسنده که به فارسی ترجمه شده است عبارتند از؛ رمان «جودگمنام» از نشر نو است این رمان داستان زندگی جود فاولی، مردی است که تلاش‌های بی‌شمارش برای پیشرفت و بیرون آمدن از طبقه اجتماعی خود توسط جامعه و دست سرنوشت با شکست مواجه شده، و تاماس هاردی با روایت داستان زندگی او، از باارزش‌ترین نهادهای جامعه ویکتوریایی-از قبیل ازدواج، طبقه اجتماعی، دین و تحصیلات عالی-به سختی انتقاد کرده است.

رمان «تس دوربرویل» از نشر گویش نو است که روایت‌گر مصائب تس، دختر جوانی است که در روستای کوچکی زندگی می‌کند او پس از اینکه متحمل تعرض و آزارهای بسیار می‌شود، به‌جای سکوت، به مبارزه با جامعه متحجر و ریاکار زمان خود برمی‌خیزد و رمان دیگر «دور از اجتماع خشمگین» است که با عنوان «به دور از مردم شوریده» از سوی نشر نو منتشر شده این رمان روایتگر بتشبا دختر جوان و زیبایی است که مزرعه‌ای را در یورکشایر انگلستان به ارث می‌برد و با سه خواستگار روبه‌رو می‌شود، انتخاب بتشبا و ماجرایی که پس از آن اتفاق می‌افتد، نقطه عطف این رمان محسوب می‌شود. همچنین رمان «یک جفت چشم آبی» در این اثر هاردی ماجرای دختری به‌نام الفرید سوانکورت را بازگو می‌کند که صاحب یک جفت چشم آبی زیباست، او که دختر یک کشیش است، پس از تجربه‌ی عشق، با تعارضات فرساینده‌ای میان عقل، دل و انتظارات جامعه گرفتار می‌شود.

رمان «بازگشت بومی» به قلم تامس هاردی، با ترجمه ابراهیم یونسی از سوی نشر نو با جلد سخت و در ۴۹۷ صفحه و قیمت ۶۵۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها