یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۸
«بچه آهو»؛ مفرّی میان نیاز به حرف‌زدن و میل به سکوت

بچه‌آهو دستاوردی است بزرگ از نظر قیدوبند و تنگنای مفرط روایت؛ روایتی که در جست‌وجوی مفرّی است میان نیاز به حرف‌زدن و میل به سکوت. استر دقایق زندگی‌اش و عواطف ژرفش را چند صد صفحه از ما پنهان می‌کند، و این‌گونه باعث می‌شود خواننده با پوست و گوشت و استخوان ازخودبیگانگی او و بیزاری و بیگانگی‌اش از دیگران را احساس کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،کتاب «بچه آهو» اثری از ماگدا سابو نویسنده رمان‌های «در» و «ابیگیل» است که به تازگی توسط نصرالله مرادیانی ترجمه‌شده و از سوی نشر بیدگل وارد بازار کتاب شده است. داستان کتاب درباره ستاره تئاتری است که مجبور می‌شود با گذشته دردناک و تراژیک خود روبه‌رو شود.

این رمان، داستان «استرانچی»، بازیگری مشهور را روایت می‌کند که در هزارتوی خاطرات تلخ گذشته خود غرق شده است. او در مونولوگی درونی و پرشور، به واکاوی عمیق‌ترین لایه‌های روح خود می‌پردازد. او از خفت، انزوا، فقر، طرد اجتماعی و عاطفی و نومیدی مطلق خود در دوران کودکی‌اش می‌گوید. استر در تلاشی مذبوحانه برای ریشه‌یابی نفرت عمیق خود نسبت به آنجلا، همکلاسی دوران کودکی‌اش، به کندوکاو در اعماق تاریک وجود خود می‌پردازد. این رمان، کاوشی جسورانه در تاریکی‌های روان انسان و پیچیدگی‌های روابط انسانی است.

رمان بچه آهو به مثابه اعترافِ استر آشکار می‌شود. اعترافی مملو از خشم و یک عمر یک پشیمانیِ بازگشت‌ناپذیر. بچه آهو داستانی است از دوران کودکی، از تئاتر. داستانی از آسیب‌های جانبی قرن بیستم چندپاره. داستانی از نفرت و در نهایت، عاشقانه‌ای است تراژیک.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «اگر حتی شده یک بار به چیزی مشکوک می‌شدی، اگر به ذهنت خطور می‌کرد که فقط یک بار، حتی یک لحظه، نگاهم کنی، واقعاً نگاهم کنی، با همان اشتیاقی که به بدنم نگاه می‌کردی، بدنی که حتی بهتر از خودم می‌شناختی، احتمالاً متوجه می‌شدی که ناخواسته چقدر آزارم دادی و به احتمال زیاد متوجه می‌شدی که سعی می‌کردم از رنج و عذاب مبهم اما بی‌امانی مطلعت کنم که با خاطرات بی‌پایانت به من می‌دادی…»

منتقدی درباره این اثر گفته است: بچه‌آهو دستاوردی است بزرگ از نظر قیدوبند و تنگنای مفرط روایت؛ روایتی که در جست‌وجوی مفرّی است میان نیاز به حرف‌زدن و میل به سکوت. استر دقایق زندگی‌اش و عواطف ژرفش را چند صد صفحه از ما پنهان می‌کند، و این‌گونه باعث می‌شود خواننده با پوست و گوشت و استخوان ازخودبیگانگی او و بیزاری و بیگانگی‌اش از دیگران را احساس کند.

بچه‌آهو داستان شکل‌گیری یک عفریت، یک هیولاست، داستانی دربارۀ اینکه چگونه مشقات و محنت‌های متوالی، سردرگم‌کننده و نفرت‌زای قرن بیستم مجارستان _ و مهم‌تر از همه بحران ویرانگر فقر، بحران تبعیض طبقاتی و کین‌توزی میان طبقات اجتماعی _ موجب برآمدن این هیولاها و عفریت‌ها می‌شود.

ماگدا سابو در رمان‌های دیگرش همچون «ترانه‌ی ایزا» روابط پیچیده میان زنان نسل‌ها و خاستگاه‌های گوناگون را با نگاهی نافذ و بی‌رحمانه به تصویر می‌کشد. استر، راوی و شخصیت اصلی رمان بچه آهو، شاید جذاب‌ترین مخلوق سابو باشد.

ماگدا سابو (۱۹۱۷ – ۲۰۰۷) رمان‌نویسِ مجارستانی، یکی از درخشان‌ترین چهره‌های ادبیاتِ قرن بیستم بود. او دکترای زبان‌شناسی، بود. نمایشنامه، مقاله، جستار، خاطرات، شعر و ادبیات کودک، همگی عرصه این بانو بودند. او عضو مؤسس آکادمی ادبی دیجیتال، مخزنی آنلاین از گنجینه‌های ادبی مجارستان، بود. سابو با انتشار آثارش در ۴۲ کشور و به بیش از ۳۰ زبان، پرمخاطب‌ترین نویسنده مجارستانی در جهان است. او از درخشان‌ترین چهره‌هایِ ادبیات قرن بیستم بود. و از بنیان‌گذاران آکادمی ادبی دیجیتال بود.

رمان بچه آهو به نویسندگی ماگدا سابو و با ترجمه نصرالله مرادیانی از سوی نشر بیدگل در ۳۳۶ صفحه و به بهای ۳۳۵ هزار تومان در بازار کتابفروشی‌ها عرضه شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها