در مقدمه کتاب "سنایی و عطار" آمده است:
سنایی در نیمۀ اول قرن پنجم هجری بهدنیا آمد و در غزنه از دنیا رفت. شعر او در تقویت ادبیات عرفانی بسیار مؤثر بوده است.
روزی از گلخن حمام عبور میکرد که دید مجذوب عاشقی به ساقی خود میگوید: «قدحی پرکن تا به کوری چشم ابراهیمکِ غزنوی، پادشاه مورد ستایشِ سنایی، بنوشم.» ساقی میگوید: «او پادشاهی عادل است.» پاسخ میدهد: «نه، او مردک بیانصاف و ناخشنودی است.»
بار دیگر میگوید: «قدحی پرکن تا به کوری چشم سناییِ شاعر بنوشم که احمق است. لاف و گزافی چند فراهم آورده و شعر نام نهاده است.» حکیم سنایی چون این سخنان شنید، از حال برفت و دل او از مخلوق بگردید و از دنیا سرد شد و دیوان مدح ملوک را در آب انداخت و طریقت انقطاع و عبادت را شعار خود ساخت.
سنایی با اینکه از موضع اشاعره سخن میگوید، عارف و صوفی مشتاقی است که در راه سلوک قدم برمیدارد. درواقع، زبان رسمی او عرفان است و در قالب شعر، عمیقترین معانی عرفانی را بیان کرده است.
حکیم سنایی برخی از مسائل فلسفی را بیاحساس شمرده و با یونانزدگی، به تعبیر امروزی غربزدگی، مخالفت ورزیده است.
به همین مناسبت میگوید:
شراب حکمت شرعی خورید اندر حریم دین
که محروماند از این عشرت هوسگویان یونانی
برون کن طوق عقلانی به سوی ذوق ایمان شو
چه باشد حکمت یونان به پیش ذوق ایمانی
یا در جای دیگری از مقدمه اینچنین آمده است:
در میان عرفای بزرگ جهان اسلام کمتر کسی را میتوان یافت که به اندازه عطار از اندیشههای فلسفی و روش فیلسوفان یونانیمآب اظهار بیزاری کرده باشد. او«کاف» کلمۀ کفر را بر «فا»ی فلسفه ترجیح داده است.
عطار بدون تردید یکی از عرفای بزرگ جهان است که از روی تأمل سخن میگوید. درست است که عطار به سبک و اسلوب فلاسفه و براساس اصطلاحات آنان سخن نگفته است، ولی بسیاری از آثار خود را از روی تأمل و ژرفاندیشی به وجود آورده است.کدام اندیشمندی را میتوان یافت که با کتاب منطقالطیر این عارف بزرگ آشنایی کامل داشته باشد و در نوعی حیرت و شگفتی فرو نرود؟ این کتاب آخرین مثنویات عطار و عالیترین تجربۀ سلوکی اوست. به قول مولوی، تأمل همراه حیرت تو را به حضور حضرت حق میبرد.
از سبب دانی شود کم حیرتت
حیرتت آرد به سوی حضرتت
شیخ عطار عقل فلسفی را خیال خوانده و خیال فلسفی را دورترین امور از شرع اسلام دانسته است:
مرد دین شو محرم اسرار گرد
وز خیال فلسفی بیزار گرد
نیست از شرع نبی هاشمی
دورتر از فلسفی یک آدمی
شرع فرمان پیمبر کردن است
فلسفی را خاک برسر کردن است
چون نباشد نور دل دل نیست آن
چون نباشد روح جز گل نیست آن
گفتنی است 5 دی ماه زادروز تولد استاد دکتر غلامحسین دینانی است.
چاپ نخست این اثر در 148 صفحه رقعی، شمارگان 1.000 نسخه و با قیمت 30هزارتومان توسط انتشارات سروش در اختیار علاقمندان این حوزه قرار گرفته است.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند از طریق فروشگاه با شمارۀ 88310610 و یا فروشگاه اینترنتی با شمارۀ 66415401 تماس حاصل نمایند. همچنین از طریق اینستاگرام انتشارات سروش به نشانی@soroushpub_com ، واتساپ به شماره 09301949130 و یا با مراجعه به سایت سروش www.soroushpub.com، برای تهیه کتاب اقدام نمایند.
نظر شما