طالب طراوت، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره آثار قطعی برق و تعطیلیهای چند روز اخیر بهدلیل آلودگی هوا بر کسبوکارهای فرهنگی ازجمله کتابفروشیها اظهار کرد: متاسفانه قطعی برق و تعطیلیهای اخیر تاثیرات منفی زیادی بر فروش محصولات فرهنگی، جذب مشتری و از همه مهمتر بقا بسیاری از اصناف و مشاغل داشت. کشور به اندازه کافی با مسائل مختلف مواجه است که هرکدام از این مسائل، به تنهایی برای از بین بردن اقتصاد خردهفروشهای فرهنگی کفایت میکند.
وی با تاکید بر آسیب ناترازی انرژی و قطعی برق بر فعالیت فروشگاههای کتاب، افزود: تعطیلیها و ناترازی انرژی مزید برعلت شد و متاسفانه حدود ۳۵ درصد یعنی یکسوم فروشی که کسبه روی آن حساب باز کرده بودند تا بهواسطه آن، بتوانند حداقل چکهای خود را پاس کنند را تحتالشعاع خود قرار داد؛ بنابراین ضربه بدی به کتابفروشیها وارد شد.
مدیر کتابفروشی توحید، افزود: در تعطیلیهای تهران بهدلیل آلودگی، کتابفروشی را تعطیل نکردیم، واقعاً نمیتوانستیم کتابفروشی را ببندیم؛ باید کسب درآمد حداقلی داشته باشیم. هزینههای نیروهای انسانی، هزینههای اداره دارایی و مالیات همیشه گریبانگیرمان بوده و در هر شرایطی باید بتوانیم برای ادامه فعالیت، این موضوعات مالی را مرتفع کنیم و به نظرم علاوه بر کتابفروشها بیشتر کسبه بهواسطه قرض و وام بوده که توانستهاند خود را سرپا نگه دارند.
طراوت، آسیب تعطیلیهای کرونایی با تعطیلیهای اخیر را قابل مقایسه ندانست و گفت: تعطیلیهای گذشته با تعطیلی روزهای سخت و فاجعه جهانی کرونا، قابل مقایسه نیست اما اگر قرار باشد این روند ادامه پیدا کند، مطمئناً از کتابفروشیهای قدیمیتر، اثری باقی نخواهد ماند؛ چه برسد به صاحبان کسب و کارهای کوچک که بهزور، خود را در بازار سرپا نگه داشتهاند.
بهگفته مدیر کتابفروشی توحید، بهطور قطع این کاسبها ورشکسته خواهند شد و هیچ تمهیدی نمیتوان بهکار بست؛ چراکه به نظرم متاسفانه در شرایط آشفته بازار، قویترها هستند که باقی میمانند.
وی بیان کرد: کتابفروشیهایی که از قدمت بیشتری برخوردارند و مشهور هستند با داشتن مشتریهای خاص خود میتوانند تعطیلیهای بیسروسامان را تاب بیاورند و متاسفانه این خردهفروشان هستند که متضرر میشوند.
مدیر کتابفروشی توحید ادامه داد: آسیب تعطیلیها در لحظه مشخص نمیشود؛ بلکه در درازمدت، ضررها نمایان خواهد شد. در این وضعیت هم آنچنان که باید از کسبههای خُرد حمایت نمیشود. حتی برای گرفتن وام، با چالشهای زیادی ازجمله میزان بازپرداخت روبهرو میشویم که واقعاً کمر کتابفروشان را خم میکند. در مجموع دور از واقعیت نیست که بگوییم کاسبی مُرده و به خاطرهها پیوسته است.
طراوت درباره راهحل «کتابفروشی توحید» برای جبران آسیب تعطیلیهای گفت: در تعطیلیهای اخیر، کتابفروشی توحید برای ادامه فعالیت خود روش جدیدی به کار نگرفت؛ البته فروش آنلاین کتابفروشی اگرچه آنچنان مطلوب نیست اما برقرار بوده و همچنان ادامه دارد.
بهگفته وی، در واقع این فروش مجازی، فروشی ناقص محسوب میشود که گاهی، باید به آن رو کرد. به هر حال «کتابفروشی توحید»، بهدلیل شهرت در شهرری توانست چرخه مالی خود، در روزهای تعطیل را زنده نگه دارد و مشتریهای خاص و وفادار خود را حفظ کند.
مدیر «کتابفروشی توحید» درباره تجربه فروش آنلاین کتاب، بیان کرد: به نظرم فروش مجازی و برخط در روزهای تعطیل آنچنان مثمرثمر واقع نشد؛ چراکه با قطع برق و اختلال دکلهای مخابراتی، اینترنت هم دچار مشکل شد؛ بنابراین فعالیت در فضای مجازی باکیفیت همراه نبود و حرکتی نابسامان داشت.
طراوت، با بیان این مطلب که بسیاری از اصناف، همچون کتابفروشیها در تعطیلیها فعالیت داشتند، بیان کرد: اگرچه صددرصد فروش نداشتند و متضرر شدند اما خوشبختانه «کتابفروشی توحید» بهخاطر سابقه و قدمت، توانست در برابر چالشها و دغدغههای تعطیلی دوام بیاورد و مشتریهای خود را داشته باشد؛ نباید از این موضوع غافل بود، در شرایط اقتصادی کشور، باید بتوان روش جدیدی، برای در حرکت بودن چرخش فروش اتخاذ کرد.
نظر شما