جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۶
مشهد پایگاه معرفت قرآنی انقلاب اسلامی

خراسان‌رضوی- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مشهد مقدس را پایگاه معرفت قرآنی انقلاب اسلامی برشمرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، سید عباس صالحی، عصر جمعه در مراسم اختتامیه چهل و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران در تالار قدس حرم مطهر امام رضا (ع) ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم در روز اول ماه شعبان، بر تداوم این سنت حسنه در سال‌های آتی تاکید کرد.

وی گفت: این مسابقات پر اثر در جهان اسلام می‌تواند پایگاهش همین آستان مقدس باشد.

صالحی در ادامه به دلایل انتخاب مشهد به عنوان شایسته‌ترین مکان برگزاری این مسابقات اشاره کرد و گفت: نخست اینکه در روز اول ایام الله دهه فجر هستیم و برداشت ما از تاریخ انقلاب این است که معرفت قرآنی در ایران در معاصر بخش قابل توجهی آن به این مشهد و آستان اتصال دارد.

وی با بیان اینکه ادله مختلفی برای این مطلب وجود دارد، افزود: مشهد در دهه‌های اخیر و به ویژه در دو دهه نزدیک به انقلاب، پایگاه معرفت قرآنی بوده و ناحیه آن انقلاب اسلامی بود.

وزیر ارشاد همچنین به نقش رهبر انقلاب در ترویج فرهنگ قرآنی اشاره کرد و گفت: حضور رهبر انقلاب و تلاش‌های قرآنی ایشان در فضای انس افزایی با قرآن و متن آن بسیار تاثیرگذار بوده است. بی تردید آنچه که ایشان در اواخر دهه ۴۰ در مسجد کرامت و امام حسن مجتبی (ع) ارائه کردند، پایه قابل توجهی برای حیات قرآنی انقلاب شد.

وی خاطرنشان کرد: جوانه‌های قرآنی در دوران ایشان از مشهد مقدس شکل گرفت و طرح کلی اندیشه اسلامی قرآن و آثار تفسیری مختلف از آن برآمد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به نعمت وجود حرم مطهر امام رضا (ع) در ایران، بر ضرورت شناخت هرچه بیشتر وجه قرآنی این بارگاه مقدس تاکید کرد.

وی با بیان اینکه این وجه از ویژگی‌های متعالی حضرت رضا (ع) است که گاهی از آن غفلت می‌شود، افزود: امام رضا (ع) هر سه روز یک بار قرآن را ختم می‌کردند و این نشان از انس عمیق ایشان با کلام وحی دارد.

صالحی با اشاره به تفاوت نگاه امامان معصوم (ع) به قرآن با نگاه افراد عادی، تصریح کرد: نگاه امام رضا (ع) به قرآن کریم در افق لفظ و معنا متفاوت بود. ایشان قرآن را نه فقط به عنوان یک کتاب هدایت، بلکه به عنوان معجزه‌ای پایان ناپذیر در معنا و مفهوم می‌دیدند.

به زعم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این دیدگاه ناشی از اعتقاد به این نکته است که قرآن کریم برای هر زمان است و هر چه به آن نزدیک شویم، مفاهیم جدیدی از آن کشف می‌شود.

وی با استناد به فرمایش امام رضا (ع) مبنی بر اینکه «من به هر آیه‌ای از قرآن رسیدم از آن عبور نکردم مگر در آن تدبر کردم»، گفت: ما با امام رضایی ارتباط داریم که انس لفظی او با قرآن چنین است و مراجعه او به قرآن همراه با تدبر است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به تربیت شاگردان قرآنی در زمان امام رضا (ع) اشاره کرد و فضل بن شاذان را به عنوان یکی از این شاگردان برجسته نام برد.

وی هدف از نشان دادن ثقلین به جهانیان را رساندن پیام قرآن از جوار امام معصوم (ع) به سراسر جهان عنوان کرد.

وزیر فرهنگ همچنین از همه دست اندرکاران مسابقات قرآنی در سازمان اوقاف و استان قدس رضوی قدردانی و ابراز امیدواری کرد که این رویداد مبارک، آغازی برای سال‌های آتی باشد.

بخش بزرگی از مسائل امروز جهان اسلام نتیجه دوری از آموزه‌های قرآن است

همچنین مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان در پیامی به اختتامیه چهل و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم در مشهد مقدس با بیان اینکه در قرآن کریم مسلمانان امت واحده خطاب شده‌اند و از آنان خواسته شده تا همگی به ریسمان الهی چنگ بزنند و حول یک محور جمع شوند، تا از هرگونه تفرقه جلوگیری شود، تصریح کرد: بدون تردید بخش بزرگی از مسائل امروز جهان اسلام نتیجه دوری از این آموزه‌ها است که پیامد آن جز تفرقه و اختلاف نبوده و زمینه را برای دشمنان بشریت فراهم کرده است.

متن پیام رئیس جمهور به این رویداد به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

قرآن معجزه جاویدان پیامبر اکرم (ص)، بزرگترین ثمره و میوه بعثت و نسخه نجات‌بخش بشریت در تمام عصرهاست. پیامبر اکرم (ص) به حق فرمودند: برتری قرآن بر سایر سخنان، مانند برتری خداوند است بر بندگانش.

در واقع هیچ شاهکار ادبی در بلاغت و شیوایی، هیچ سخن حکیمانه در حکمت و استواری و هیچ کتاب علمی در تبیین حقایق عالم، هم پای قرآن نیست و به درستی نسخه کمال است.

قرآن فطرت بشر را فارغ از نژاد، رنگ، طبقه و مذهب خطاب قرار می‌دهد و بشریت را به سرمنزل کمال رهنمون می‌سازد. در سایه آموزه‌های متعالی قرآن است که انسان‌ها می‌توانند در جهان پر آشوب امروز تکیه‌گاه محکم و امیدبخشی برای رهایی از جهل، ظلم و نابرابری بیابند و با صلح و عدالت و مهربانی و بدون هرگونه خشونت در کنار هم زندگی مسالمت‌آمیزی داشته باشند.

در قرآن کریم مسلمانان امت واحده خطاب شده‌اند و از آنان خواسته شده تا همگی به ریسمان الهی چنگ بزنند و حول یک محور جمع شوند، تا از هرگونه تفرقه جلوگیری شود. بدون تردید بخش بزرگی از مسائل امروز جهان اسلام نتیجه دوری از این آموزه‌ها است که پیامد آن جز تفرقه و اختلاف نبوده و زمینه را برای دشمنان بشریت فراهم کرده است. بر همین اساس باید همه تلاش خود را به کار ببندیم تا وحدت و برابری و برادری مورد نظر قرآن در جوامع اسلامی عینیت پیدا کند.

یکی از واقعیت‌های مهم منطقه و جهان امروز، مقاومت و ایستادگی در مقابل ظلم و نابرابری و کمک به مظلوم است که برآمده از آموزه‌های جان‌بخش قرآن است. تجربه نشان داده است این جریان اصیل با هیچ سلاحی از بین نخواهد رفت، بلکه هر روز مقاوم‌تر و ریشه‌دارتر خواهد شد.

امروز امپریالیسم جهانی با استفاده از رسانه‌های گوناگون در تلاش است دین رحمانی اسلام و قرآن را در قالب اسلام‌هراسی، خطری برای بشریت معرفی کند. هر چند هدف اصلی این جریان غارت و چپاول سرمایه‌های انسانی و مادی مسلمانان است، اما به لطف الهی و همت همه خادمان و قاریان و عاملان به قرآن که هر کدام به مثابه رسانه کامل برای مخاطب جهانی هستند، نقشه‌های ناصواب آنان ناکام خواهد ماند.

اینجانب به عنوان یکی از خادمان کوچک قرآن کریم، از همه قاریان و میهمانان گرامی این مراسم که مطمئناً با هدف اعتلا و گسترش مفاهیم انسانی و معنوی این کتاب آسمانی گرد هم آمده‌اند، قدردانی می‌کنم.همچنین از دست‌اندرکاران این رویداد بزرگ تشکر ویژه دارم و از پیشگاه پروردگار مهربان پاداش خدمت به قرآن کریم و حفظ، نشر و ترویج آن را که جایگاه رفیعی است، برای همگان خواستارم و امیدوارم بتوانیم از ظرفیت‌های انسان‌ساز قرآن در جهت تفاهم، درک مشترک و نزدیک شدن هر چه بیشتر جوامع انسانی به یکدیگر، بهره شایسته ببریم.

به گزارش ایبنا در این مراسم که از ۷ بهمن ماه در مشهد با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف برگزار شد، برگزیدگان در رشته‌های مختلف مورد تجلیل قرار گرفتند و از مصحف منتسب به امام رضا (ع) نیز رونمایی شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین