سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): آیتالله سیدحسن طاهری خرمآبادی یکم خرداد ماه ۱۳۱۷ در خرمآباد به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در یکی از دبستانهای خرم آباد آغاز کرد.
وی در همان دوره دبستان، با دیگر شاگردان مدرسه به مناظره درباره مسائلی چون علم و ثروت میپرداخت و گاهی که نماز جماعت برپا میشد، امامت آن را به عهده میگرفت. با پایان یافتن دوره ابتدایی، به مدرسه علمیه کمالیه رفت و طی دو سال جامع المقدمات و سیوطی را فرا گرفت. سپس به همراه مادر خود، به قم عزیمت کرد تا تحصیلات حوزوی خود را در آن دیار عالم پرور ادامه دهد.
در نخستین روز سکونت در قم، به حرم مطهر حضرت معصومه (س) آمد و در کنار صحن بزرگ، مشغول وضو گرفتن شد که ناگاه چهرهای ملکوتی، او را به خود جلب کرد که در حال بازگشت از حرم بود. بی اختیار از یکی از طلاب پرسید: این آقا کیست؟ و او پاسخ داد: حاج آقا روحالله خمینی! بدین ترتیب از همان آغاز ورود به قم، شیفته امام (ره) شد و بعدها، به سبب رفاقت نزدیک امام (ره) با پدرش، مورد تفقد و عنایت ویژه ایشان قرار گرفت.
در همان سال اول ورود به قم، مغنی، حاشیه ملاعبدالله و مقداری از سیوطی که باقی مانده بود فرا گرفت. در سال بعد معالم الاصول و شرح شمسیه و در دو سال بعد از آن، لمعه، قوانین و مطول را آموخت و در سال پنجم رسائل و مکاسب شیخ انصاری را آغاز کرد.
ظرف سه سال آن کتابها را به همراه جلد اول کفایه به پایان برد و جلد دوم کفایه را هم زمان با رفتن به درس خارج امام (ره) شروع نمود. مقداری از درس خارج قضا را در محضر آیتاللهالعظمی بروجردی فرا گرفت که به دلیل فوت ایشان، از ادامه آن باز ماند. هم زمان در درس بیع امام شرکت میجست و پس از تبعید امام نیز به درس مرحوم آیتالله داماد و آیاالله حاج آقا مرتضی حائری یزدی رفت.
فعالیتهای سیاسی آیتالله طاهری خرمآبادی
آیتالله طاهری که جزء فضلا و در زمره مدرسین ممتاز حوزه بود از همان سال ۱۳۴۲ در منبرها و سخنرانیهایی که در شهرهای مختلف داشت مردم را به وظایف خودشان در مقابل خلافکاریها و جنایات رژیم طاغوت راهنمایی میکرد. وی از این زمان به بعد مبارزات علیه رژیم را به گونههای مختلف پیگیری کرد.
امام (ره) که به نجف تبعید شدند، نوارهای سخنرانیهایشان به ایران آورده میشد و بعد در کل کشور پخش میشد، آیتالله طاهری خرمآبادی جزء علمایی بود که در این نوع کارها نقش بسزا و فعالی داشت.
در موضوع بازداشت امامخمینی در پانزدهم خرداد ۱۳۴۲، طاهری از نخستین افرادی بود که در صحن حرم فاطمه معصومه (س) شعار «یا مرگ یا خمینی» سر داد و در جمع سخنرانان ظهر آن روز، مردم را علیه رژیم پهلوی برانگیخت.
در طول سالهای مبارزه، آیتالله طاهری خرمآبادی، بارها و بارها مورد تعقیب ساواک قرار گرفت و بارها تبعید یا زندانی شد، اما بینش صحیح وی از انقلاب اسلامی، اطاعت محض از امام خمینی (ره) و علاقه وافر به وی، تبعید و زندان و… را برای او هموار میساخت.
مسئولیتهای آیتالله طاهری خرمآبادی
طاهری خرمآبادی پس از پیروزی انقلاب اسلامی عضو هیئتمدیره جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شد، در تابستان ۱۳۵۸ نماینده مردم لرستان در مجلس خبرگان قانون اساسی شد و در خرداد ۱۳۶۰ به حکم امامخمینی به همراه سیدعبدالمجید ایروانی، سیدعلی هاشمی گلپایگانی، محمدرضا توسلی و حیدرعلی جلالی عضو هیئت رسیدگی به کار حجاج ایرانی شد. همچنین امامخمینی در مهر ۱۳۶۱ طاهری خرمآبادی را به نمایندگی خود به منظور رسیدگی به امور مذهبی مردم پاکستان منصوب کرد تا همراه با عهدهدار شدن آنچه مربوط به ولی فقیه است در رفع مشکلات حوزههای علمیه و سرپرستی طلاب آن منطقه نیز اقدام کند و در این راستا به وی اجازه در اخذ و صرف وجوه شرعی را داد.
آیتالله طاهری خرمآبادی، در سالهای متمادی حضور در حوزه علمیه قم، خدمات علمی و فرهنگی شایانی را به این حوزه سترگ تقدیم داشته است. در بخش تدریس، بسیاری از کتب دوره سطح را به نوآموزان حوزه درس داده است.
در کنار تدریس، از سالهای پیش از انقلاب تاکنون، در نشریات گوناگونی، مقالههای جامع علمی و سیاسی خود را به چاپ رسانده است که برخی از آنها به صورت کتاب منتشر شده است.
تالیفات
برخی از کتابهایی که طاهری خرمآبادی تاکنون به رشته تحریر درآورده، بدین شرح است:
جهاد در قرآن، تقریرات درس فقه امامخمینی که با عنوان کتاب البیع در دو جلد منتشر شدهاست، ولایت فقیه و حاکمیت ملت، الحکومة الاسلامیة و ولایة الفقیه، تقریرات درس فقه سیدمحمد محقق داماد و تقریرات درس مرتضی حائری یزدی، نیز شبهات وهابیت در پنج جلد، منابع مالی اسلام در حکومت اسلامی، الخمس و ذبایح اهل الکتاب، توحید و زیارت، دعا و توسل، تبرک و قبور، شفاعت، عدم تحریف قرآن و تفسیر قرآن همچنین خاطرات وی در دو جلد از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.
در جلد نخست کتاب «خاطرات سیدحسن طاهری خرمآبادی» خاطراتی از دوران کودکی، تحصیل، استادان، شاگردان و … بیان شده است. وی در این بخش از کتاب، به تشریح روحانیت خرم آباد، شخصیت امام خمینی (ره)، وقایع سال ۱۳۴۱ و فاجعه مدرسه فیضیه در دوم فروردین ۱۳۴۲، سخنرانی روز عاشورای امام، واقعه پانزده خرداد، آزادی امام خمینی (ره) و بازگشت به قم، رحلت آیتالله کمالوند، مساله حوزه علمیه خرمآباد، کاپیتولاسیون، دستگیری و تبعید امام خمینی (ره) و … پرداخته است.
آیتالله سیدحسن طاهری خرم آبادی در جلد دوم این اثر به شرح وقایعی میپردازد که از زمان تبعید امام خمینی (ره) در سال ۱۳۴۳ تا پیروزی انقلاب اسلامی اتفاق افتاده است.
چاپ چهارم کتاب «عدم تحریف قرآن»
کتاب «عدم تحریف قرآن» از مجموعه پنج جلدی «تبیین باورهای شیعی» اثر آیتالله سیدحسن طاهری خرمآبادی نیز اخیراً به چاپ چهارم رسید.
زندگی عالمان مجاهد در عصر ما، همواره با مبارزه با رژیم منحوط پهلوی همراه بوده است. آیتالله طاهری خرم آبادی نیز، چون دیگر عالمان عصر خویش و مانند پیر و مراد و مقتدای خویش، حضرت امام خمینی (ره) حکومت ننگین پهلوی و سکوت در مقابل ستمهای آن را برنمیتابید و روز و شب را به مبارزه با آن میگذراند. سخنرانیها، نامهها و اعلامیهها، به زندان رفتنها و شکنجه شدنهای وی نقش مهمی را در پیشبرد انقلاب و پیروزی آن ایفا میکرد که ذکر نمونهها و شرح آن، در این مختصر نمیگنجد.
آیتالله طاهری خرم آبادی ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ دعوت حق را لبیک گفت و به دیار باقی شتافت. پیکر این عالم بزرگ شیعی از مسجد امام حسن عسکری (ع) قم به سمت بارگاه نورانی حضرت معصومه (س) تشییع شد و پس از اقامه نماز از سوی آیتالله شبیری زنجانی به خاک سپرده شد. رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت، در پیامهای جداگانهای درگذشت این عالم ربانی را تسلیت گفتند.
نظر شما