-
عباس عبدی در گفتوگو با ایبنا مطرح کرد:
رسانههای ایرانی در اطلاعرسانی با ضعفهای جدی مواجهاند
نویسنده کتاب «آزمون آزمونها» تأکید میکند که التزام به علم، عقلانیت و اولویتدادن به منافع مردم، مهمترین درسهایی است که باید از بحران کرونا گرفت. عملکرد رسانهها در دوران همهگیری کرونا نشان میدهد که بیاعتمادی به رسانه ملی یکی از ضعفهای اساسی مواجهه ایران با کرونا بود.
-
منصور هاشمی در گفتگو با ایبنا:
اندیشههای داریوش شایگان با مسائل اجتماعی روز پیوند داشت
گرچه کتاب «سلوک در کنارها» به تاریخ اندیشهها میپردازد، اما ارتباط اندیشههای داریوش شایگان با مسائل اجتماعی و تاریخی ایران را نادیده نمیگیرد. این کتاب با بررسی مفهومپردازیهای شایگان، به ویژه در زمینه بازبینی شرایط تاریخی، اجتماعی و سیاسی ایران، نشان میدهد که چگونه آگاهی از این اندیشهها میتواند تبعات اجتماعی و سیاسی شایان توجهی داشته باشد.
-
گفتوگو با رضا تسلیمی طهرانی درباره مطالعات فرودستی در ایران؛
محدود کردن مطالعات فرودستی در ایران به رویکرد انتقادی درست نیست
رضا تسلیمی طهرانی میگوید: محدود کردن مطالعات فرودستی به دیدگاه انتقادی و اینکه حتماً مکانیسم سلطه را بازنمایی کند وگرنه فرودستان به تعبیر برخی تبدیل به افراد گوگولی میشوند که بقیه برایشان دلسوزی کنند لزوماً درست نیست. دلیلی ندارد اگر مطالعه با رویکرد انتقادی انجام نشد نتیجه آن به تعبیر برخی تبدیل فرودستان به قشر گوگولی باشد!
-
عباس عبدی در گفتوگو با ایبنا:
نهاد علم در ایران فاقد استقلال است
عباس عبدی اظهار کرد: سیاسی شدن دانشگاهها در ایران ناشی از ضعف نهادهای حزبی و نیاز جامعه به نهاد سیاسی است، که باعث میشود نهادهای دیگری مانند آموزش از کارکرد واقعی خود باز بمانند. همچنین فقدان استقلال نهاد علم و دانشگاه که از ابتدا تابع حکومت شد موجب اختلال در کارکرد نهاد دانشگاه در ایران میشود.
-
گفتوگو با مؤلف کتاب «فی بیوت اذن الله» به مناسبت سوم شعبان؛
کتابی که مؤلف در تلفن همراهش تألیف کرد
حجتالاسلام حمزه فکری گفت: اصل کتاب برخی منابری است که به توفیق الهی و عنایت کریمانه حضرت سیدالشهدا (ع) در ایام عزا و زیارت آن بزرگوار در مجالس ارائه شده بود. قسمت عمده کتاب مثلاً حدود ۴۰۰ صفحه از آن را در صفحه یادداشت گوشی و با انگشت تایپ کردم، دلیل آن هم این بود که به رایانه دسترسی نداشتم.
-
نویسنده «شمع محفل» در سالگرد رحلت آیتالله مجتبی تهرانی گفت:
داستان عشق و علاقه به همسر تا نسبت خانوادگی با جلال آلاحمد
نویسنده کتاب «شمع محفل» گفت: وقتی اصرارها برای پذیرش مسئولیت در جمهوری اسلامی جدیتر شد، حاجآقا مجتبی خدمت امام خمینی(ره) رفت و گفت: «اگر امرتان ارشادی است، بگذارید من به کارم برسم اما اگر امرتان مولوی است. این یک بحث دیگری است.»
-
پژوهشگر تاریخ اسلام در گفتوگو با ایبنا:
اصلاح فهم از فاطمیه با کتاب «فدک در تاریخ»/ خطبه فدکیه باید در خانوادهها خوانده شود
سعید طاووسی مسرور پژوهشگر تاریخ اسلام گفت: در بین خاندان اهل بیت (ع) خطبه فدکیه رواج داشته و آن را حفظ بودهاند و میخواندند و نقل میکردند. باید در جامعه ما هم در خانوادهها خطبه فدکیه مطرح و خوانده شود و بین مردم و خطبه فدکیه پیوند و ارتباط بیشتری برقرار شود.
-
غلامرضا اعوانی، مولف کتاب «فروغ حکمت» در گفتوگو با ایبنا:
در جهانی کردن فرهنگ حکمی خودمان کمکاری کردیم
عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی گفت: الان کتابهایی در مجامع علمی ما تدریس میشود اما در سطح و اندازه جهانی نیست. باید کمک کنیم تا تراث حکمی خودمان را بهتر بشناسیم و آن را جهانی کنیم. متأسفانه با وجود این فرهنگ غنی حکمی، در جهانی کردن آن زیاد موفق نبودیم.
-
ابراهیم فیاض در گفتوگو با ایبنا:
راهپیمایی اربعین مظهر صلح جهانی و موجب وحدت جغرافیایی-تمدنی است
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران: در زیارت اربعین امام حسین(ع) در همان فقرات اول گفته میشود که ایشان «قتیلالعبرات» است. این تعبیر لطیف، زیبا و پرمفهوم، منشور صلح جهانی است.
-
شرکت دختران با پوشش نامناسب در عزاداری نشانه چیست؟
پویافر: بُعد عاطفی و تجربه دینی رو به افزایش است
محمدرضا پویافر جامعهشناس دین گفت: با وجود کاهش ابعاد عملی دینداری، بعد شناختی و اعتقادات دینداری تغییری نکرده و بُعد عاطفی و تجربه دینی هم رو به افزایش است. مناسک سوگ امام حسین (ع) ظرفیت عاطفی خیلی بالایی دارد. یعنی بیشتر از اینکه حضور در سوگ امام حسین (ع) به لحاظ مناسکی قابل توجه باشد، این کار در جستجوی یک نوع عاطفه، محبت و آن چیزی که ما به آن حب الحسین میگوییم، خود را نشان میدهد. اینکه خود این کار را به عنوان نماد و نمود هویت خود معرفی میکنید، معنا دارد. یعنی این من هستم و اگر این نباشد من نمیدانم چه کسی هستم.
-
چرا ناشران غیردانشگاهی میداندار جریان عمومی علم شدهاند؟-۴
کتابهای ناشران دانشگاهی حتی نمیتواند در کشور توزیع بشود
امیر مازیار، عضو هیئت علمی فلسفه هنر دانشگاه هنر گفت: کتابهای ناشران دانشگاهی حتی نمیتواند در کشور توزیع بشود چرا که ساختار نشر دانشگاهی شکل نگرفته است که بتواند کتاب جدی و قابل عرضه برای جامعه داشته باشد و بتواند آن را با استقبال عمومی مواجه کند.
-
چرا ناشران غیردانشگاهی میداندار جریان عمومی علم شدهاند؟-۳
بین محصولات نشر دانشگاهی و انتظارات جامعه فاصله وجود دارد
رسول رسولیپور، عضو هیئت علمی فلسفه دانشگاه خوارزمی گفت: من فکر میکنم یک فاصلهای میان محصولات و کتب تولید شده توسط دانشگاه و انتظاراتی که جامعه دارد، وجود دارد. جریاناتی که در سطح اجتماعی باید ایجاد بشود توسط نشر دانشگاهی آغاز نمیشود. همانطور که ارتباط دانشگاه با صنعت و نیازهای جامعه مورد انتقاد قرار گرفته و عقب مانده است و تلاش برای پر کردن این فاصله مثمر ثمر واقع نشده است، این فاصله (gap) در حوزه نشر هم صورت گرفته است.
-
چرا ناشران غیردانشگاهی میداندار جریان عمومی علم شدهاند؟-۲
نظام اداری دانشگاه بر نظام علمی آن غلبه دارد / دانشگاه عهدهدار آموزش شده نه طرح فکری نو
حسن سیدعرب، عضو هیئت علمی بنیاد دایرة المعارف اسلامی گفت: فلسفه در دورهای که ما به سر میبریم بیرون از دانشگاه جریان دارد. مترجمان، مولفان، نظریهپردازان و متفکران کشور ما با ناشرانی کار میکنند که خارج از دانشگاه فعالیت دارند. به خاطر اینکه دانشگاه بیشتر عهدهدار آموزش است، نه طرح فکری نو!
-
چرا ناشران غیردانشگاهی میداندار جریان عمومی علم شدهاند؟-۱
ناشران دانشگاهی ما درگیر بروکراسی دولتی و اداری شدند
محسن صبوریان، عضو هیئت علمی علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: انتشارات دانشگاهی هم به لحاظ توزیع و پخش، قیمت زدن و کیفیت چاپ از انتشارات غیردانشگاهی ضعیفتر هستند.
-
مراد ثقفی در گفتوگو با ایبنا مطرح کرد؛
آخرین عناوین منتشر شده در نشر شیرازه ما
مراد ثقفی، مدیر نشر شیرازه ما: در مفاهیم علوم اجتماعی کتابی با عنوان «ملتسازی» داریم که سوتیتر این کتاب نیز مانند دیگر کتابهای مشابه در این حوزه است و به این سوالها پاسخ میدهد که چرا برخی از کشورها پیشرفت نمیکنند، عقب میمانند یا حتی فرومیپاشند.
-
مدیر گروه حکمت هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی:
انقلاب اسلامی امتداد جهان معنایی فردوسی است
مدیر گروه حکمت هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی گفت: برخلاف روایت تاریخی معمول روشنفکری که انقلاب اسلامی را نوعی بدعت در تاریخ میداند، اتفاقاً انقلاب اسلامی و تشیع، تار و پود تاریخ ما است. فردوسی شاعر شیعهای است که جهان و معنایی تولید میکند که امتداد آن جهان انقلاب اسلامی است.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران- ۴۳
پیشنهادهای موسی نجفی برای خرید از نمایشگاه کتاب
موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به مخاطبان ایبنا دو کتاب پیشنهاد داد.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران -۲۶
۳ کتاب برای فهم تاریخ تطور تشیع
عبدالمجید مبلغی برای فهم سیر تطور هویتیابی شیعیان کتابهای «سیر تطور هویتیابی شیعیان تا پایان مکتب شیعی بغداد»، «تعامل حوزه علمیه با رشتههای علومانسانی» و «صداقت در تراث سیاسی اسلامی» را معرفی کرد.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران- ۱۸
۶ کتاب پیشنهادی استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی
روحالله اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ۶ عنوان کتاب را برای خرید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به مخاطبان سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب معرفی کرد.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران-۳
شاهنامه برای حل مسائل جامعه ما الهامبخش است
عظیم محمودآبادی، پژوهشگر علوم انسانی، کتابهایی با موضوع شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی را به مخاطبان حوزه دین و اندیشه پیشنهاد میکند.
-
مؤلف کتاب «سیاستنامه سعدی»:
سعدی یک سیاستنامهنویس مردمی است
روحالله اسلامی: سعدی از منظری کسی مثل نظامالملک یا کسانی که به حکومت نزدیک هستند، درباره سیاست نظر نداده است بلکه او یک سیاستنامهنویس مردمی است.
-
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معرفی کرد؛
کتابی جامع در نقد آرای مجتهد شبستری
قاسم ترخان مولف کتاب «مطالعه انتقادی آرای مجتهد شبستری» گفت : این کتاب میتواند به عنوان کتاب جامعی باشد که تمام ابعاد و اضلاع اندیشه جناب آقای شبستری را هم بیان کند و هم مورد تحلیل و نقد مبنایی و روبنایی قرار دهد.
-
مترجم کتاب «راهنمای کاربست سواد رسانهای برای معلمان»:
واقعیت نوظهور را بپذیریم و با آن نقادانه رفتار کنیم
فواد حبیبی گفت: برخلاف بیشتر بحثهایی که در حوزۀ فضای مجازی و سواد رسانهای است؛ این کتاب بهجای ترس، ما را تشویق میکند که با آگاهی و تفکر نقادانه و با یادگیری مجموعهای از مهارتها که برای سواد رسانهای لازم است، در این دوره بیشازپیش فعال باشیم و اتفاقاً مداخله و مشارکت کنیم.
-
علی معظمی، مترجم کتاب «زندگینامه هانا آرنت» در گفتوگو با ایبنا:
مسئله آرنت، تنهایی انسان در جهان جدید است
مسئله آرنت فردگرایی جهان مدرن نیست؛ تنهایی و متفرد شدن آدمی در فضای اجتماعی شده جهان جدید است ؛ «اجتماعی» به همان تعبیری که در کتاب «وضع بشر» در برابر «سیاسی» قرارش میدهد.
-
امیرحسین ساکت، مترجم «اصول الهیات» در گفتوگو با ایبنا:
چون گذشته خودمان را نشناختیم، در یک برزخ تاریخی هستیم
این کتاب تقریباً بینظیر است. در عالم قدیم من نمونهای از این کتاب نمیشناسم. این کتاب در یک نظم فوقالعادۀ منطقی و هندسی و دقیقاً به تقلید از «اصول هندسه اقلیدوس» تالیف شده است. از این نظر، اولین نمونه از نظامهای فلسفی است که بعدها ما نمونههای آن را در «اخلاق» اسپینوزا، آثار هگل و حتی ویتگنشتاین میبینیم.
-
مترجم کتاب «تاملاتی در وجودشناسی فارابی»، نامزد جایزه کتاب سال:
فارابی گسستی در فلسفه یونان ایجاد کرده اما مؤسس فلسفه اسلامی ابنسینا است
فاطمه شهیدی: در آثاری که منسوب به فارابی هستند همچون «فصوصالحکمه»، چکیده نظام فلسفی سینوی وجود دارد یعنی در این آثار نظام فلسفی تمایز وجود از ماهیت و تمایز واجب از ممکن به معنای وجود ذاتی و امکان ذاتی را مشاهده میکنیم.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «اقتصاد خیر عمومی»، نامزد جایزه کتاب سال؛
پیرزنها پای درس نوبلیست اقتصاد
جعفر خیرخواهان: ژان تیرول در کتاب «اقتصاد خیر عمومی» مقالات علمی و مباحث تخصصی را کنار میگذارد و به این میپردازد که اقتصاد چقدر به پیشرفت جوامع کمک میکند. او باور دارد هدف اقتصاد خدمت به خیرِ عمومی است.
-
گفتوگوی ایبنا با استاد دانشگاه کارلتون کانادا -۲؛
متعجبم که چرا اِشمیت اینقدر در ایران طرفدار دارد؟/ چیزی از چین درنمیآید همانطور که از شوروی درنیامد
جناب آقای کارل اشمیت یکباره میگوید امرسیاسی مرز بین دوست و دشمن است. و من هر چه فکر میکنم میبینم عقل سلیم به آدم میگوید مرز بین دوست و دشمن عرصه جنگ است. دوست و دشمن مقابل هم ایستادهاند و وسط اینها یا جنگ یا مذاکره است؛ ولی سیاست نیست. پس چرا اینطور میگوید و این چه حرفی است که اشمیت بیان میکند.
-
شهین اعوانی، دانشیار فلسفه و مدیر گروه فلسفه دانشگاه خاتم:
مرحوم مجتهدی به اصالت فارسیگویی اهمیت میداد / نظم کانتی در او جلوه عملی به خود گرفته بود
دکتر مجتهدی همیشه خود را «آموزگار فلسفه» و یک پژوهشگر میدانست و برای به کار بردن لفظ آموزگار به جای معلم اصرار داشت. زیرا به اصالت فارسیگویی اهمیت میداد و در نوشتار و گفتار خود سعی میکرد از واژههای انگلیسی یا فرانسه و حتی عربی استفاده نکند.
-
گفتوگوی ایبنا با فؤاد حبیبی درباره فیلسوف ایتالیایی-۲
اسپینوزیسم نگری؛ یک انتخاب عاطفی یا فکری؟
بخش دوم گفتوگوی ما با فؤاد حبیبی به تاثیرات اسپینوزا بر آنتونیو نگری و طرح سیاسی-فلسفی او متمرکز است.