سرویس استانهای خبرگزاری کتاب (ایبنا) – مرجانه حسینزاده: جمال مدیرشانهچی که پیش از این کتابهایی نظیر «چهرههای ادبی انجمن نویسندگان اهل قلم خراسان»، «پنجاه چهره فاخر خراسان بزرگ» و «مفاخر ادبی خراسان از گذشته تا به حال» را به رشته تحریر در آورده، یکی از نویسندگان و پژوهشگران میراثکهن است که همواره با محور «مفخرهشناسی» قلم زده است، او اینبار کتاب وزین «مفاخر هنر خراسان» را به زیور طبع آراسته است. وقتی با او در خصوص چرایی نوشتن این اثر گفتوگو کردیم، گفت: از دیر باز شوق و علاقهای برای معرفی مفاخر سرزمینم داشتهام و همواره این فکر در ذهن من بود که مفاخر کشورم به ویژه مفاخر خراسان بزرگ را به مردم معرفی کنم.
وی گفت: ابتدا هدفم این بود که به عزیزانی که زنده و در قید حیات هستند بپردازم که تا وقتی هستند، قدرشان را بدانیم و به نوعی این کار، تجلیلی از خدماتشان باشد.
مدیرشانهچی بیان کرد: وقتی این افراد از دنیا رفتتد دیگر چه سودی دارد که خودشان نباشند ولی خیابانی به نامشان کنیم؟ البته نام مفاخری که در قید حیات نیستند هم در همه آثار بنده منعکس شده است و به این موضوع بسیار هم توجه کردهام اما به هر روی، نگاه من همان شعر معروف است که میگوید: «قدر شیشه را بدانیم که هست.. نه در آن موقع که افتاد و شکست».
این پژوهشگر با اشاره به اینکه دغدغه این موضوع را از دهههای قبل در ذهن داشته، تصریح کرد: در دهه ۶۰ و در دوران دبیرستان ویژهنامههایی را منتشر میکردیم که به معرفی استادان و دبیران پیشکسوت که موی خود را در راه تعلیم و تربیت سفید کرده بودند، میپرداخت. ما این کار را در قالب چاپ جزوه انجام میدادیم و آن جزوه و نشریه را در اختیار دانشآموران، دبیران و مسئولان دبیرستان قرار میدادیم.
جمال مدیرشانهچی عنوان کرد: در دهه ۷۰ که دوران جوانی من بود نیز در این راستا با نشریه و فصلنامه «مرآه» که متعلق به مرکز مشاوره و پژوهشهای جوانان آستان قدس رضوی بود، همکاری داشتم در این نشریه صفحهای را به من محول کردند و من با توجه به شخصیتهای فوت شده آن ماه، مطالبی را در اختیار خوانندگان نشریه قرار میدادم.
وی اظهار کرد: روزها و سالها به همین منوال گذشت تا اینکه در سالهای پایانی دهه ۹۰، انجمن نویسندگان اهل قلم خراسان به همت محمد حقیقتخواه تشکیل شد و من با توجه به سبقه و سابقه فعالیت در زمینه مفاخر خراسان اولین اثر چاپی خود را در بهار سال ۱۳۹۸ با عنوان «پنجاه چهره فاخر خراسان بزرگ» که به معرفی، شرح حال و آثار ۵۰ شخصیت علمی و مطرح خراسان بزرگ می پرداخت، منتشر کردم.
نویسنده کتاب «مفاخر هنر خراسان» عنوان کرد: در این کتاب شرح حال و آثار بزرگانی چون علامه حکیمی، علامه مطهری، علامه مهدی محقق، مهدوی دامغانی، دکتر علی شریعتی، محمد تقی شریعتی و..... نگاشته شد که با استقبال خوب اهالی علم و فرهنگ ایران و همچنین روزنامه ها و جراید کثیرالانتشار کشور مواجه شد و در آبان ماه همان سال نیز جلد دوم آن اثر که شامل زندگانی بزرگانی چون پرویز مشکاتیان و…بود، رونمایی شد.
مدیرشانهچی با اشاره به همهگیری کرونا در سال ۱۳۹۹ اظهار کرد: آن سال به دلیل تعطیلی محافل ادبی عملاً کار خاصی انجام نشد تا اینکه در سال ۱۴۰۰ کتاب «پنجاه چهره علمی خراسان» را به چاپ رساندم که همان سال با توجه به استقبال بسیار خوب این کتاب در شهرهای مشهد و نیشابور به شکلی وزین و زیبا رونمایی شد. در سال ۱۴۰۱ نیز کتاب «مفاخر ادبی خراسان از گذشته تا حال» را تالیف کردم که زندگانی بزرگانی چون فردوسی، خیام، عطار، شفیعی کدکنی و دیگران را شامل میشد.
وی افزود: با توجه به شخصیتهای ادبی فعال در انجمن نویسندگان اهل قلم خراسان، در سال ۱۴۰۲ کتاب «چهرههای ادبی انجمن نویسندگان اهل قلم خراسان» را در راستای همان ایده و تفکر که به معرفی مفاخر وطنی میپرداخت، تالیف و رهسپار بازار کتاب کردم که شرح حال و خدمات ۳۷ شخصیت ادبی صاحب اثر و صاحب نام را شامل میشد.
این نویسنده ادامه داد: امسال هم در جدیدترین اثر خود به معرفی بزرگان هنر خراسان پرداختم که شامل معرفی زمانه و زندگی ۳۷ شخصیت هنری و سرآمد و به عبارتی گل سرسبد مفاخر هنری است و به معرفی افرادی همچون محمدرضا شجریان، ایران درودی، منوچهر اسپهبدی، محمدرضا لطفی، نادر سیار، موسوی خطاط، فضلی نژاد، عثمان محمدپرست، دکتر لباف خانیکی، علی اصغر میرخدیوی، مهدی صباغی، شهاب ملت خواه، حسین زمرشیدی، عیسی آلفته، امیر برزگر_ باسط راد، سعید سهیلی، امیر بیات مختاری، صباغیان طوسی، حسین ترمه چی، رضا کمال علوی، مصطفی مهدی زاده، زهره مهانی منش_ مهران صدرالسادات، محمود متبسم، بروسان قزلباش، حجت اشرف زاده اسماعیل پور قوچانی، سلطانعلی مشهدی، محمد علی فضلی، و....دهها شخصیت ممتاز هنر خراسان میپردازد.
مدیرشانهچی بیان کرد: این کتاب شامل دو مقدمه است یک مقدمه به قلم محمدحقیقت خواه، دبیر انجمن نویسندگان اهل قلم خراسان و دیگر مقدمه متعلق به خود بنده است که در آن به چگونگی تالیف این کتاب پرداختهام.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «مفاخر هنر خراسان» به قلم جمال مدیرشانهچی، با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه به همت انتشارات سیمرغ خراسان و طرح جلد و صفحهآرایی محمد منصوری به زیور چاپ رسیده و هماکنون در کتابفروشیها در دسترس علاقهمندان است.
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۸
نظر شما