چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۵
ماسوله؛ تاریخ چهره به چهره با طبیعت

گیلان - کتاب «ماسوله، وقتی تاریخ با طبیعت چهره به چهره است» توسط نشر فرهنگ ایلیا منتشر شده و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در رشت، این روزها و در ایام تعطیلات نوروزی، گیلان مقصد سفرهای نوروزی است و در میان جذابیت‌های پرشمار تاریخی و طبیعی این استان برای مسافران، شهر تاریخی ماسوله همواره جایگاه ممتازی داشته است.

ماسوله که به عنوان اولین شهر تاریخی زنده کشور ثبت شده، تعداد ۳۵۰ خانه تاریخی روستایی دارد که با قدمت ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ ساله در دامنه‌های جنگلی البرز و در ارتفاع ۱۵۰۰ متری از سطح دریا واقع است و معماری پلکانی و بافت تاریخی آن، اصلی‌ترین ویژگی این روستا به شمار می‌آید. در ماسوله پشت بام هر خانه، حیاط خانه همسایه است و این ویژگی، سوژه‌ای ناب و منحصر به‌فرد برای علاقه‌مندان به هنر عکاسی است.

در این رهگذر، نشر فرهنگ ایلیا، کتاب «ماسوله، وقتی تاریخ با طبیعت چهره به چهره است» را به قلم روزبه خلیق معینی راهنمای کوهنوردی، نیما فریدمجتهدی راهنمای طبیعت‌گردی و مهرداد مسلم مدرس صعودهای ورزشی منتشر کرده است.

این کتاب در چهار فصل به نگارش درآمده است. در فصل اول به جغرافیای فومن پرداخته شده و علاوه بر بررسی موقعیت جغرافیایی و طبیعی این شهرستان، درباره پوشش گیاهی، محیط زیست، جمعیت، آثار تاریخی و باستانی و گردشگری در این شهرستان توضیحاتی آورده شده است.

️فصل دوم کتاب، جغرافیای ماسوله رودخان را بررسی می‌کند و علاوه بر تشریح ناهمواری‌های این حوضه آبریز، درباره کوه های ماسوله شاه معلم، آسمان کوه، تُریشُم و ماسوله رودخان پرداخته شده است.

در فصل سوم های طبیعت گردی ماسوله مانند قلعه کول، دیه گا، کله قندی، گیلوندرود، خَرِبو، وَله پِشت و لاسه سَر و… بررسی شده و در فصل چهارم نیز سایت‌های سنگ نوردی ماسوله معرفی شده‌اند.

در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: درباره سکونتگاه ماسوله بسیار نگاشته‌اند و شاید از لحاظ کمی، کمتر نقطه‌ای در ایران این‌گونه باشد. اما تکیه و توجه اصلی در این کتاب بر جغرافیای ماسوله است. در این کتاب تلاش شده شناختنامه‌ای با اطلاعات مستند در زمینه منظر و چشم‌انداز جغرافیایی طبیعی ماسوله ارائه و از موارد مشابه که تنها به توصیف زیبایی‌ها، جاذبه‌های تاریخی و انسانی شهرک ماسوله می‌پردازد، پرهیز شده است.

شهرک تاریخی ماسوله، سال ۲۰۰۷ در میراث تاریخی یونسکو به طور موقت ثبت شد و فرآیند ثبت جهانی آن همچنان ادامه دارد.

به گفته ولی جهانی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان؛ این اداره کل دو سال است که به‌طور جدی به موضوع ورود کرده و در این مدت ۹۰ اثر تاریخی در ماسوله احیاء شده که این موضوع نقش مهمی در ثبت جهانی این اثر ارزشمند دارد.

ماسوله در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن در سال ۱۳۵۴ با شماره ۱۰۹۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین