به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر گودرز رشتیانی، استاد تاریخ دانشگاه تهران برای نوروز ۱۴۰۴ چند کتاب را برای مطالعه در نظر گرفته است. آنچه در ادامه آمده است لیست کتابهایی است که رشتیانی برای مطالعه انتخاب کرده است.
انقلاب مشروطه ایران / جنبش آزادیخواهای ایرانیان از علیرضا ملاییتوانی نشر ثالث
گرچه درباره انقلااب مشروطه صدها کتاب و اثر علمی نوشته شده اما همچنان آثار متنوع و قابل توجهی در این حوزه منتشر میشود که انقلاب مشروطه ایران / جنبش آزادیخواهای ایرانیان از آخرین آنها و کتاب بسیار سودمندی است. نویسنده انقلااب مشروطه را از منظر تجربه زیسته ایرانیان در مواجهه با مدرنیته نگریسته و تلاش کرده جایگاه و نقش این انقلاب را در آگاهی تاریخی مردم ایران بررسی کند. نویستده شکست مشروطه را نظریهای نادرست میداند و اگر جان مایه مشروطیت را تکاپو برای آزادی بدانیم این آرمان همچنان زنده و در زندگی امروزین ما هم جاری و ساری است.
نامههای منوچهر ستوده و ایرج افشار، به کوشش محمد افشینوفایی، انتشارات بنیاد موقوفات افشار
دوستی ایرج افشار و منوچهر ستوده به عنوان دو دلسوخته و عاشق ایران پیوند و استواری دیرینهای داشت. این دو در راستای دلبستگی به ایران و نیز نیاز به آموختن و تجربه اندوزی سفرهای بسیاری به سراسر کشور داشتند و هر وقت که جدا و دور از هم بودند با نوشتن نامه از احوالات هم باخبر میشدند. نامههای این دو از اوایل دهه سی قرن پیش آغار میشود و تا آخرین سالهای آنها را در برمیگیرد. اهمیت این نامهها هم برای شناخت بهتر این دو استاد برجسته و نیز برای مطالعات ایرانشناسی و تاریخ ایران بسیار سودمند هستند.
پان تورانیسم از سیاست شرقی بریتانیا تا ابزار توسعه طلبی ترکیه به کوشش کاوه بیات انتشاارت شیرازه
واژه توران یک نام اساطیری است و قدمت کهنی در متون فارسی دارد. در دوران اخیر نام توران به یک اصطلاح برای مطالعات زبانشناختی و بعداً برای نامگذاری زبانهای آلتایی به کار برده شده است. اما در سدههای اخیر این نام بار سیاسی به خود گرفته است. زبانهای تورانی و پانتورانیسم به قلم ولادیمیر مینورسکی نخستین بخش کتاب است که به دلیل مهارت و دانش عمیق مینورسکی، حاوی اطلاعات مهم و مختصری دربارۀ ظهور تورانیسم است. در ادامه، مقالۀ مهمی به قلم میکائیل آرماناحراری به تشریح نقش مکس مولر، دانشمند آلمانی مستقر در بریتانیا و یوریو کاسکنِن در فنلاند با رویکرد ضدروسی به تورانپژوهی پرداخته که تلاش کردند به ارائۀ تعریفی از یک هویت فنلاندی با هدف کسب استقلال از روسیه دست یابند.
رقابتهای میان آلمان، فرانسه و روسیه بر سر مرزبندی اروپا در قالب نژاد ژرمنی و اسلاویسم تا برآمدن تورانیسم در این فرایند، در اثر مارلن لاروئل به خوبی واکاوی شده است. همکاری آرنولد توین بی، دانشمند شناختهشده انگلیسی، با ادارۀ اطلاعات وزارت امور خارجۀ بریتانیا برای استفادۀ دوایر نظامی بریتانیا هم به تدوین رسالهای با نام نهضت پانتورانی منجر شده است. توین بی در این رساله اطلاعات بسیار مفیدی دربارۀ جریانهای پانتورانی، به ویژه در عثمانی سابق ارائه میکند. رسالۀ راهنمای تورانیان و پانتورانیسم که از سوی ادارۀ اطلاعات نیروی دریایی بریتانیا منتشر شده و نیز فصلی از کتاب ترکهای آسیای میانه در تاریخ به قلم بانوی مردمشناس لهستانی، ماریه آنتوانت چاپلیسکا از دیگر آثار ارزندهای است که در این کتاب ترجمه و منتشر شده است.
ایران در جنگ / تعامل با جهان مدرن و کشاکش با امپراتوری روسیه به قلم مازیار بهروز و ترجمه شهریار خواجیان نشر اختران
مازیار بهروز، استاد دانشگاه ایالتی سانفراسیسکو است و در این کتاب دوران پرچالش و تلاطم آغاز سلطنت قاجار به دست آقامحمدخان قاجار و دوره فتحعلیشاه با محوریت جنگهای ایران ور وسیه در اوایل قرن نوزدهم (۱۸۰۴-۱۸۱۳ و ۱۸۲۶-۱۸۲۸) بررسی میکند. در این کتاب تصممیات کلیدی و سرنوشت ساز بازگیران و کارگزاران قاجاری، روسیه و بریتانیا بررسی می شود و چشم انداز جددی از تاریخ صدر قاجار پیش روی علاقمندان قرار میدهد.
زیستن با کتاب و قلم / گفتگو با عبدالحسین آذرنگ نشر اختران
عبدالحسین آذرنگ نویسندهُ، پژوهشگر، دانشنامهنگار ویراستار و مترجم نامی معاصر است که در این کتاب خاطرات نیم قرن گذشته در حوزههای مختلف فرهنگی و اجتماعی را بیان میکند. این کتاب از خاطرات شخصی برای تاریخ فرهنگی و نهادهای مهم انتشاراتی تاریخ معاصر ایران همانند انتشارات فرانکلین، موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی-آموزشی، دایره المعارف بزرگ اسلام، دانشنامه جهان اسلام و… مهم است.
مقالات سعید نفیسی / جلد چهارم / در زمینه زبان و ادب فارسی، به کوشش جواد بشری، انتشارات بنیاد موقوفات افشار
این کتاب حاوی مهمترین یافتهها در مطالعات ایراننشاسی به ویژه در تاریخ ادبی و فرهنگی ایران است که به دست یکی از مهمترین، کوشاترین و جویاترین دانشمندان معاصر ایران عنی سعید نفیسی نوشته شده است و جواد بشری آنها را تدوین و منتشر کرده است. این کتاب حاوی ۴۶ مقاله از سعید نفیسی است و از منظر تاریخ مطالعات ادبی و تاریخی معاصر ایران حایز اهمیت بسیاری است.
نظر شما