حميد اكبرپور، كتاب "خاطرات محمد هاشم پوريزدانپرست"را بانك سوژه براي نگارش فيلمنامه و نمايشنامه درباره روزهاي منجر به پيروزي انقلاب اسلامي توصيف كرد و گفت: اين كتاب منبعي مستند براي شناسايي شعارهاي انقلابي است. اين كتاب، خاطرات شفاهي پوريزدانپرست از سالهاي منتهي به پيروزي انقلاب اسلامي را دربر دارد./
نويسنده كتاب "آخرين عكس" تصريح كرد: "خاطرات محمد هاشم پوريزدانپرست"، در برگيرنده تعداد بسياري خاطره از سالهاي 53 تا 57 است كه هر يك با عنوان مشخصي مجزا شدهاند و بين عناوين خاطرات تفاوت بسياري وجود دارند. براي مثال در عناوين؛ "خانه تيمي كمونيستها"، "انقلاب در پشت بامها"، "مامور سرشماري"، "دختري در برزخ"، "كشتار مردم قم در 19 دي"، "راهپيمايي دانشجويي روز عاشورا"، "پيرمردي در انتظار" و "ستاره پنجاهم"، تفاوتهاي بارزي از نظر تكراري و تازه بودن ديده ميشود.
وي با اشاره به نقطه آغازين اين كتاب كه مربوط به سال 53 و ورود راوي به تهران است، گفت: پوريزدانپرست ميتوانست از خاطرهاي كه در پاورقي يكي از صفحات، درباره تبعيد پدرش به خاطر فاش كردن فساد رييس خود، استفاده كند تا با بيان اين خاطره جذاب، ماهيت مبارز بودن خانوادهاش نيز مشخص شود.
اكبرپور با تاكيد بر اصل "نگو؛ نشان بده" و با اشاره به علاقه مخاطب امروز به دست يافتن به واقعيات در قالب داستان و غير مستقيم، درباره نوع روايت پوريزدانپرست خاطر نشان كرد: راوي در اين كتاب به جاي پرداختن به جزييات حوادث، خاطرات را به صورت كلي و با موضعگيري شخصي بيان كرده است. بر همين اساس اغلب خاطرات شكل مقاله به خود گرفتهاند.
اين منتقد ادبي افزود: در كتاب "خاطرات محمد هاشم پوريزدانپرست" اضافات بسياري وجود دارد كه در صورت بازنويسي اين اثر و حذف اضافات و چينش مناسب خاطرات، ميتوان لحظه به لحظه نبض مخاطب را در دست داشت.
نويسنده كتاب "شكارچي پرندگان" در ادامه با تاكيد بر ارايه تصويري صادقانه و باورپذير از سالهاي 53 تا 57 توسط راوي، اظهار داشت: پوريزدانپرست حال و هواي دانشگاه تهران را در روزهاي پر التهاب انقلاب چنان بازگو كرده كه اين اثر به بانك سوژه براي نگارش فيلمنامه و نمايشنامه تبديل شده است.
وي همچنين كتاب "خاطرات محمد هاشم پوريزدانپرست" را منبعي براي شناسايي شعارهاي انقلابي دانست و تصريح كرد: اين اثر به لحاظ استنادي، بسيار قوي و پربار است. اما ميتوان با استفاده از ابزار كلمات تاثيرگذار، بر جذابيت خاطرات و متن افزود.
حميد اكبرپور در پايان به وضعيت ادبيات انقلاب اسلامي اشاره كرد و اظهار داشت: ادبيات انقلاب نسبت به ادبيات دفاع مقدس، پيشيني است، اما اين ادبيات، آن را تحتالشعاع خود قرار داده است. بر همين اساس شاهد متوليان بسياري براي ادبيات دفاع مقدس هستيم، در حالي كه هيچ برنامهريزي زيربنايي درباره داستان و رمان انقلاب اسلامي صورت نميگيرد.
كتاب "خاطرات محمد هاشم پوريزدانپرست" به قلم راوي، در قطع رقعي و 325 صفحه، با شمارگان 2000 نسخه و بهاي 38 هزار ريال، به كوشش دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه هنري استان فارس توليد و توسط انتشارات نويد شيراز منتشر شده است.
نظر شما