به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «نقد نوین در حوزه شعر» دربرگیرنده 11 مقاله درباره نقد شعر کهن و معاصر است.
در بخش «نقد شعر کهن» پنج مقاله با عنوانهای «پدیدارشناسی «زمان» در شعر حافظ»، «تحلیل و بازخوانی فرمالیستی و ساختارگرایانه دو غزل از حافظ»، «حیرت و حیرانی و وهم در برابر آینه»(فراواقعیت در شعر بیدل دهلوی) و «اسطورهزدایی و اسطورهآفرینی در اندیشه شاعرانه با تکیه بر اشعار بیدل دهلوی و صائب تبریزی» دیده میشود.
«نقد نشانهشناختی، ساختاری و تاویلی شعر «شاسوسا» از سهراب سپهری»، «تحلیل کارکرد شاعرانه گزارهها در شعر فروغ فرخزاد»، «تحلیل زیباشناختی بر فضاسازی دو شعر عاشقانه از احمد شاملو»، «نقد کهنالگویی دو منظومه فولکلوریک از احمد شاملو»، «تاملی در ساختار شعر «آنا آخماتووا» و «تاملی در نقش(ایماژ، استعاره و نماد) در دلالتهای شاعرانه زبان» عنوان شش مقالهای اند که در بخش «نقد شعر معاصر» گنجانده شدهاند.
سلاجقه در تدوین این مقالهها تلاش کرده که ضمن استفاده از رویکردهای متنوع نقد ادبی مدرن، از جمله نقد ساختارگرایانه، فرمالیستی، روانکاوانه، اسطورهشناختی، اجتماعی و زیباییشناختی خواننده را در فرآیند بازخوانی متن شرکت دهد.
وی در پیشگفتار کتاب با تاکید بر این نکته که از دیدگاه روششناسی نقد این مقالهها را به رشته تحریر درآورده، نوشته است: «سعی داشتم در این اثر با تکیه بر امکانات فراوان رویکردهای متنوع نقد توانمند و علمی معاصر، ظرفیتهای هنری چند متن شاعرانه را، اعم از متنهای مدرن و کهن، مورد تحلیل انتقادی قرار دهم. در برخی از موارد به ویژه در استفاده از رویکرد نقد زیباشناختی، گاهی بنا به ضرورت، از برخی امکانات نظریههای کلاسیک نیز استفاده شده است.»
وی در بخش دیگری از این مقدمه آورده است: «در این مجموعه، هر مقاله بدون وابستگی به مقالههای دیگر، برای خود ساختاری مستقل دارد؛ برهمین اساس نحوه طبقهبندی و ترتیب قرارگرفتن آنها در اصل مطلب تفاوتی ایجاد نمیکند. همچنین سعی کردهام در عین استفاده از زبان علمی، در تحلیلها از کاربرد اصطلاحات تخصصی نیز پرهیز و مطالب را با زبانی سادهتر بیان کنم.»
این پژوهشگر در مرداد گذشته در گفتوگویی با ایبنا از تحویل این اثر به ناشر خبر داده و گفته بود: بهطور عمده این مقالات با رویکردهای مدرن نقد نوشته شدهاند. همچنین تعدادی از این مقالهها پیشتر در برخی از نشریات به چاپ رسیدهاند. البته این نشریات چندان در دسترس مخاطبان قرار نداشتند بر همین اساس تصمیم به چاپ آنها گرفتم.
پروین سلاجقه متولد 1 اردیبهشت 1340 در كرمان است.
از جمله آثار او میتوان به كتابهای «امیرزاده كاشیها»(نقد اشعار شاملو)، «از این باغ شرقی»(نظریههای نقد شعر كودک و نوجوان)، «صدای خط خوردن مشق»(بررسی ساختار و تاویل آثار هوشنگ مرادی كرمانی)، «در آمدی بر زیباییشناسی شعر»(در زمینه معانی و بیان)، «قصه تالاب»(داستان برای كودكان و نوجوانان)، «بنفشه كوچولو» داستان برای كودكان و نوجوانان و «دنیای قشنگ پوپو»(داستان برای كودكان و نوجوانان) اشاره کرد.
«نقد نوین در حوزه شعر»(مجموعه مقالات) در 324 صفحه، شمارگان 1100 نسخه و قیمت 7900 تومان توسط نشر مروارید منتشر و راهی بازار کتاب شده است.
دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۵
نظر شما