سه‌شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵
قصه‌های آرمانی باید نیازهای اجتماعی را برآورده کنند

یزد- مراسم اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی با حضور قصه‌گویان کشورهای مختلف در تالار مرکزی یزد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یزد، مراسم اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی و سخنرانی با حضور فرهاد فلاح، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور، در شهر تالار مرکزی یزد برگزار شد.

آیت‌الله سید حسن عاملی، عضو مجلس خبرگان رهبری در این مراسم به بیان نکاتی درباره ویژگی‌های قصه‌های آرمانی پرداخت.

وی گفت: آرمانی‌ترین قصه سه فصل دارد که فصل اول آن علاوه بر سرگرمی، بر اصلی از اصول فاخر اجتماعی مبنی بر نیاز جامعه است. اصل دوم آن نیز سوژه‌ای زنده است که در هر دوره‌ای بشر به آن مبتلا شود و اصل سوم آن نیز در قالب هنر بودن آن و فصل چهارم آن نیز به حرکت درآوردن فکر بشر است.

وی همچنین با اشاره به قصه‌ای از متون دینی، پرسشی را مطرح کرد: آیا شما قصه‌ای نوشته‌اید که ملکه امانتداری را در کودکان ما ایجاد کند؟ این قصه را در قصه حضرت عیسی شاهد هستیم.

وی در ادامه با ذکر قصه‌ای کهن از اصالت‌های مردمان ترک زبان، افزود: ما در تاریخ‌، قصه‌های بسیار کهنی داریم که برای ما درس‌های مختلفی دارد.

در ادامه مراسم فرهاد فلاح معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور نیز با اشاره به قدمت دیرینه جشنواره قصه‌گویی در حوزه فعالیت‌های فرهنگی، گفت: این جشنواره نتیجه تلاش‌های شبانه‌روزی معلمان کانون است که ثمره آن به صورت جشنواره ظهور و بروز دارد.

وی همچنین به اهمیت کانون پرورش فکری اشاره کرد و افزود: کانون با بیش از هزار مرکز فرهنگی، به ارائه خدمات به کودکان و نوجوانان در سراسر کشور می‌پردازد.

معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور همچنین از استقبال ویژه مردم شهر یزد از این جشنواره قدردانی کرد و گفت: این روزها با استقبال بی‌نظیری مواجه بودیم که جای تقدیر از مردم شهر یزد برای میزبانی از این جشنواره دارد.

این جشنواره به عنوان یک فرصت مناسب برای ترویج فرهنگ قصه‌گویی و ارتقای مهارت‌های بیانی کودکان و نوجوانان، به پایان رسید و امید می‌رود که با ادامه این رویدادهای فرهنگی، شاهد شکوفایی بیشتر استعدادهای جوانان کشور باشیم.

کانون پرورش فکری، نهاد بی‌نظیر در تربیت فرهنگی کودکان

همچنین افشین علا، عضو هیئت مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در سخنانی به اهمیت و جایگاه این نهاد در تربیت فرهنگی کودکان اشاره کرد.

وی گفت: کانون یکی از نهادهایی است که مشابهی ندارد و بیشترین ثمره‌ها را با کمترین هزینه‌ها به دست می‌آورد.

علا با بیان اینکه بیش از چهل سال است که عضو کانون است، افزود: از ۱۲ سالگی به کانون پیوسته‌ام و اگرچه در جاهای مختلفی کار کرده‌ام، اما هیچ‌جا مانند کانون خانه ما نیست.

وی همچنین به نقش مربیان کانون در حفاظت از فرهنگ و هنر ایران اشاره کرد و گفت: ملت ایران را مدیون مربیان کانون می‌دانم. اگر ارتش و نیروهای امنیتی از جان و امنیت ما حفاظت می‌کنند، مربیان کانون از فرهنگ و هنر و ادبیات ایران برای بچه‌ها حفاظت می‌کنند.

علا در ادامه تأکید کرد: نفت ثروت ما نیست، بلکه ثروت ما ادبیات ما است که بچه‌ها را تربیت می‌کند تا قصه‌گویی کنند.

وی با اشاره به چالش‌های دنیای امروز، گفت: ما افتخار می‌کنیم که کانون همچنان بچه‌هایی تربیت می‌کند که عاشق شعر، نقاشی و هنر هستند و ایران زمین را در جهان زنده نگه می‌دارند.

این عضو هیئت مدیره کانون همچنین به پایین‌ترین حق‌الزحمه‌ها در کانون اشاره کرد و گفت: پایین‌ترین حق‌الزحمه‌ها مربوط به کانونی‌ها است، اما بیشترین ثمره‌ها را در این بخش می‌بینیم و مربیان با عشق کار می‌کنند.

علا در پایان با تأکید بر لزوم قدردانی از کانون، گفت: خداوند از ناسپاسی بندگان خشم می‌گیرد و ما امروز باید قدر کانون را بدانیم.

وی همچنین به درخشش تولیدات سینمایی کانون در جهان اشاره کرد و افزود: کانون نه جای سیاست و نه جای قدرت است و برای هیچ دولت و حکومتی نیست، بلکه برای ملت است.

وی با ابراز امیدواری از جهش بزرگ کانون در سال‌های اخیر، تأکید کرد که کانون برای بچه‌ها و مربیان است و باید از تغییرات سیاسی دور بماند.

یزد پایتخت قصه، نیازمند استمرار رویدادهای فرهنگی است

دهستانی، معاون استاندار یزد نیز در این مراسم در سخنانی به اهمیت قصه‌گویی و نقش آن در تربیت و فرهنگ اشاره و ابراز امیدواری کرد: شاهد استمرار این رویدادها در استان و کشور باشیم.

وی در توضیح نامگذاری یزد به عنوان پایتخت قصه گفت: قصه برگرفته از سرزمین کهن و دیار با اصالت و همچنین همنشینی ادیان در کنار هم و مفاخر است و به همین دلیل یزد به عنوان پایتخت قصه شناخته شده است.

دهستانی با اشاره به دنیای مدرن و رسانه‌های نوظهور، تأکید کرد: نیاز به قصه در این عصر بیشتر از همیشه احساس می‌شود.

وی افزود: قصه‌گویی ابزاری ساده و پیچیده در حوزه تربیتی است که نه تنها سرگرمی بلکه برگرفته از اندیشه برای ما است.

معاون استاندار یزد همچنین به نقش قصه در آرامش روح و اندیشه انسان اشاره کرد و گفت: قصه بیشترین بهره‌وری را در ابزارهای فرهنگی و تربیتی دارد و با کمترین هزینه مادی، خروجی تربیتی و فرهنگی بیشتری را به همراه دارد.

وی به مزایای انتقال بین نسلی فرهنگ‌ها از طریق قصه اشاره کرد و افزود: قصه می‌تواند خلاءهای فرهنگی را جبران کند و منجر به ارتقای وابستگی عاطفی والدین و فرزندان در جامعه شود که در آینده رابطه عاطفی مؤثری را ایجاد می‌کند.

دهستانی بر لزوم توجه به مفاخر و بزرگان در قصه‌ها تأکید کرد و گفت: در حوزه فرهنگ، به جرات می‌توان گفت قصه چای نبات فرهنگ است که می‌تواند همه دردهای فرهنگی را درمان کند.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد: یزد میزبان خوبی برای رویدادهای فرهنگی باشد.

جشنواره قصه‌گویی، ترویج فرهنگ و خلاقیت در کودکان

حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانا، نیز در سخنانی به اهمیت جشنواره قصه‌گویی و تأثیر آن بر فرهنگ و تربیت کودکان اشاره کرد.

وی با بیان اینکه مجموعه کانون پرورش فکری به حضرت رقیه (س) تاسی دارند، گفت: این جشنواره یک جشنواره معظمی است که کانون‌های مختلف استان‌ها و کشور را درگیر کرده است.

علامتی با اشاره به نام یزد و مفاهیم قنات، قناعت و قنوت، افزود: امروز قصه به این نام‌ها اضافه شده است و آثار قصه‌گویی به عنوان یک اقدام پیشگام در عرصه فرهنگی، در حوزه‌های دیگر ظهور و بروز پیدا می‌کند.

وی تأکید کرد: قصه‌گویی به ظاهر یک اقدام ساده فرهنگی است، اما آثار آن بسیار قابل توجه است. ترویج قصه و قصه‌گویی می‌تواند مهارت‌های زبانی و ارتباطی را تقویت کند و با آشنایی با لغات و درک مطلب‌ها افزایش یابد.

مدیرعامل کانون پرورش فکری همچنین به پرورش خلاقیت و تخیل در کودکان از طریق قصه‌گویی اشاره کرد و گفت: انتقال ارزش‌ها، تقویت مهارت‌های اجتماعی، تعامل درست با دیگران و آشنایی با فرهنگ و تاریخ از جمله مزایای دیگر قصه است.

علامتی با اشاره به روایت قصه عاشورا، گفت: بچه‌های ما حضرت رقیه را با این قصه‌ها می‌شناسند.

وی همچنین به اثر مستقیم قصه‌گویی در افزایش نرخ مطالعه اشاره کرد و افزود: کشورهای مختلف دنیا برای کودک و نوجوان جشنواره‌های قصه‌گویی برگزار می‌کنند و امروز جریان قصه و قصه‌گویی در سطح جهانی به بالاترین سطح رسیده است.

وی با تأکید بر لزوم عمومی‌سازی قصه‌گویی، گفت: ما باید به دنبال نقطه مطلوب باشیم و شعار ما نیز عمومی‌سازی قصه‌گویی است که باید در بین خانواده‌ها زنده شود.

علامتی همچنین به تعداد ۲۴ میلیون کودک و نوجوان در سطح کشور اشاره کرد و گفت: باید شماری قصه‌گو و شماری نیز مخاطب آن باشند. عمومی‌سازی قصه‌گویی باید اولویت اول ما باشد.

وی در پایان به اضافه کردن بخش ایثار و مقاومت به عنوان حمایت از کودکان غزه و لبنان به جشنواره قصه‌گویی اشاره کرد و گفت: این جشنواره قصه‌های علمی را شروع کرده است و باید برای ماندگاری قصه تلاش کنیم و به تولید دانش و کتاب نیز بپردازیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین

اخبار مرتبط