خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) _ مجید سانکهن، نویسنده: کتاب «دستهی یک» تألیف و تدوین اصغر کاظمی اثری حجیم و در عین حال بسیار پرارزش است. اولین باری که این کتاب را به عنوان هدیه دریافت کردم، ابتدا با خود اندیشیدم که چرا باید چنین کتابی با این حجم برای یک واقعه خاص و مختصر مانند عملیات فاو و در محدوده جغرافیایی فاو نوشته شده باشد؟ در ابتدا تصور کردم که این اثر تنها مجموعهای از جمعآوری اسناد است، همانند بسیاری از کتابهای دیگر در حوزه دفاع مقدس که به نظر میرسد بیشتر جنبه تجمیع اطلاعات دارند نه تألیف. اما پس از شروع مطالعه، به تدریج متوجه شدم که این کتاب نه تنها یک اثر تألیفی است بلکه به شیوهای عمیق و دقیق به نگارش درآمده است.
اصغر کاظمی با انتخاب یک زمان و مکان محدود، از منظرهای مختلف و نگاههای متفاوت، به روایت واقعه پرداخته است. ساختار کتاب با وجود ظاهر سادهاش، در واقع بسیار پیچیده و پرزحمت است. هر راوی، روایت خاص خود را از عملیات فاو و منطقه فاو امالقصر بیان کرده و جزئیات و حالات معنوی رزمندگان، نحوه زندگی، تعاملات روزمره، عبادتها و حتی شوخیهای آنها را به تصویر کشیده است. این جزئیات دقیق و عمیق، خواننده را به دنیای آن عملیات و فضای معنوی رزمندگان وارد میکند و حتی احساسات و روحیههای حاکم بر آن دوران را بهطور زنده بازآفرینی میکند.
مطالعه این کتاب نه تنها برای من جالب و آموزنده بود، بلکه تأثیر عمیقی در تفکر و رویکردهای نگارشیام داشت. معمولاً در ادبیات دفاع مقدس، روایات یک واقعه از منظر یک نفر یا یک گروه خاص بیان میشود، اما کاظمی با نگاهی نو و خلاقانه، روایتی چندبعدی از یک حادثه را ارائه داده است. این نگاه متنوع و متفاوت به واقعهای واحد، باعث میشود که انسان درک گستردهتری از فرآیندها و اتفاقات آن واقعه پیدا کند. این تنوع روایی باعث جذابیت ویژهای در کتاب میشود و علاقهمندی خواننده را به پیگیری جزئیات و ابعاد مختلف حادثه افزایش میدهد.
علیرغم اینکه کتاب «دستهی یک» به دلیل حجم زیادش، عموم مخاطبان را جذب نکرد، انتظار میرفت که بیشتر مورد توجه قرار گیرد. به ویژه با توجه به کارهای ارزندهای که توسط انتشارات سوره مهر در معرفی آن انجام شده بود، باید این کتاب بیشتر در دسترس مخاطبان عمومی قرار میگرفت. این اثر ظرفیت زیادی دارد که بتواند به شکلهای مختلف فرهنگی و هنری از جمله فیلم، انیمیشن و سایر قالبهای مدرن هنری ارائه شود.
در نهایت، مطالعهی «دستهی یک» برای من علاوه بر لذت، یک تجربه جدید و کشفی تازه در نحوه نگارش وقایع و تبدیل اسناد به روایات نرم و جذاب بود. این کتاب بهعنوان یک منبع مهم میتواند در مسیر نگارش آثار جدید قرار گیرد و به مولفان و پژوهشگران کمک کند تا با الگوبرداری از این سبک، وقایع جدید را با نگاهی ادبی و تألیفی بازآفرینی کنند. این کتاب نه تنها در لحظات فراغت میتواند مورد استفاده قرار گیرد، بلکه بهعنوان یک منبع مرجع برای نویسندگان، در نگارش آثار جدید نیز مفید واقع خواهد شد.
این کتاب که بنا برگفته نویسنده اش تحقیق، پژوهش و نگارش آن سه سال به طول انجامیده، سه بخش دارد و در شانزده فصل تدوین شده است. در هریک از فصلها خاطرهای خواندنی و داستانی از زبان رزمندگان روایت میشود. در یگانهای پیاده، کوچکترین واحد نظامی و رزمی، دسته است. دسته یک، یکی از دستههای گروهان یکم از گردان حمزه لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) بود که در عملیات والفجر هشت در جاده ام القصر در عمق هفده کیلومتری جبهه دشمن و در نزدیکی مرز عراق با کویت در شب ۲۴ بهمن ۱۳۶۴ با بخشی از ارتش متجاوز عراق درگیر شد. گردان حمزه آن شب با دو گردان پیاده- مکانیزه دشمن جنگید و طرفین درگیری، متحمل تلفاتی سنگین شدند. این درگیری ساعت ۲۲ و ۲۰ دقیقه شروع شد و هجده نفر از دسته یک شهید شدند.
کتاب «دستهی یک» به تالیف اصغر کاظمی در ۸۸۲ صفحه از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
نظر شما