پنجشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۴
رونمایی از ۶ نمایشنامه روی عرشه در خلیج فارس / جشن تئاتر گناوه؛ مروج گفت‌وگو در میان تئاتری‌های جنوب

بوشهر- رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر با اشاره به رونمایی از ۶ نمایشنامه نویسندگان بومی همزمان با روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر روی عرشه کشتی در خلیج فارس، تاکید کرد: جشن تئاتر گناوه فرصتی برای تقویت گفتمان مکتوب در میان تئاتری‌های جنوبی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گناوه، جهانشیر یاراحمدی عصر پنجشنبه در حاشیه جشن روز جهانی تئاتر در گناوه گفت: تا پیش از سال ۱۳۹۵ روز ملی هنرهای نمایشی در اردیبهشت یا اسفند در مرکز و استان‌ها برگزار می‌شد و روز جهانی تئاتر نیز همزمان با ۲۷ مارس برابر با ۷ فروردین بیشتر در تهران پاس داشته می‌شد تا اینکه در دوران مدیریت مهدی شفیعی در اداره‌کل هنرهای نمایشی در دولت یازدهم، با جمع‌آوری مستنداتی در خصوص هنرهای نمایشی ایران و ارائه آن‌ها در شورای عالی انقلاب فرهنگی، با مصوبه این شورا، روز ملی هنرهای نمایشی نیز مقارن با روز جهانی تئاتر نامگذاری شد و فرصتی برای پاسداشت این هنر و هنرمندان این عرصه فراهم آمد.

وی ادامه داد: این روز از سال ۹۵ با اینکه همزمان با ایام نوروز بود ولی در برخی از استان‌ها نظیر استان بوشهر به فضایی برای ترویج گفت‌وگو و گفتمان مکتوب در میان اهالی تئاتر و توجه به دستاوردها و تولیدات صحنه‌ای و مکتوب هنرمندان بوشهری درآمد.

نویسنده کتاب «روایت صحنه» افزود: چندین سال است که در بندر گناوه جشن تئاتر این بندر همزمان با هفتم فروردین، روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر به همت انجمن هنرهای نمایشی این بندر در عرشه لنج در گستره آبی و آرام خلیج فارس با حضور اهالی تئاتر استان و برخی از مسئولان برگزار می‌شود. در این برنامه، در کنار دیدار و گفت‌وگوی هنرمندان و کارگردانان تئاتری، از کتاب‌های تازه منتشر شده نمایشنامه‌نویسان و نویسندگان بومی نیز رونمایی می‌شود.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر بوشهر بیان کرد: در جشن تئاتر امسال ۶ اثر از نمایشنامه‌نویسان هم‌استانی شامل «شش خاطره و یک شکست» و «بیژن و قصر شیرین» نوشته غلامحسین دریانورد، «شنا در خاک» اثر محمد ابراهیم‌زاده‌مطلق، «خَن» نوشته حبیب خدامی، «مطاف سرگردان» از فریبا جعفری و «بچه‌های ته جاده آسفالت» نوشته علی نبی‌پور رونمایی شدند که هر ۶ اثر در حوزه مقاومت و جغرافیای جنوب پدید آمده‌اند و جالب اینکه از این شمار، داستان پنج اثر با دریا و خلیج فارس مرتبط است.

وی با اشاره به رشد کمی و کیفی نمایشنامه‌نویسی استان در ۱۰ سال اخیر، توضیح داد: خوشبختانه از دهه ۹۰ تا کنون با فرایند روبه رشد و درخشان نمایشنامه‌نویسی در استان بوشهر مواجه هستیم که بسیاری از این آثار نه تنها از سوی کارگردانان بومی، بلکه از سوی برخی از کارگردان‌های غیربومی نیز برای تولید اثر مورد استفاده قرار می‌گیرند. قطعاً این رویه روبه‌رشد در سال‌های پیش‌رو ادامه خواهد داشت.

یاراحمدی یادآور شد: غیر از جشن تئاتر گناوه، انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر با همکاری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، جشن تئاتر استان بوشهر را با هدف تجلیل از افتخارآفرینان هم‌استانی در رویدادهای ملی و بین‌المللی تئاتر در یک سال اخیر اواخر فروردین‌ماه در بوشهر برگزار خواهد کرد.

آیا «جنگ» فقط یک خاطره است؟!

در ادامه جشن تئاتر گناوه به سراغ غلامحسین دریانورد رفتیم که در این مراسم دو اثر از وی رونمایی شد که اواخر اسفند ۱۴۰۳ به همت نشر «ستارگان خاک» منتشر شده‌اند.

این نمایشنامه‌نویس جنوبی در خصوص داستان نمایشنامه «بیژن و قصر شیرین» به خبرنگار ایبنا گفت: نمایشنامه «بیژن و قصر شیرین» حول محور خاطرات جنگ ایران و عراق و عملیات دریایی موسوم به «کاروان» می‌چرخد. داستان این اثر با تمرکز بر دو نسل (پدران و پسران) و تلاش برای حفظ میراث جنگ، دو خط روایی موازی را دنبال می‌کند: ۱) گذشته (جنگ): عملیات انتقال تجهیزات سنگین به جبهه فاو از طریق شناورها و یدک‌کش‌هایی مانند «قصر شیرین» و «آبادان» با حضور ناخدایانی چون رحیم و مهدی و ۲) حال (پس از جنگ): تلاش مهدی (سرباز سابق) برای دریافت امضای فرماندهان قدیمی برای معافیت پسرش بیژن از خدمت سربازی و ساخت فیلمی مستند درباره عملیات کاروان به همت گروهی از هنرمندان.

وی در خصوص درون‌مایه این اثر هم بیان کرد: تقابل خاطرات جنگ با واقعیت‌های جامعه پس از جنگ، جست‌وجوی هویت فردی در گرو احترام به تاریخ جمعی، تأکید بر روحیه همکاری و ایثار در شرایط بحرانی و ضرورت روایت تاریخ شفاهی جنگ برای نسل‌های آینده مولفه‌هایی بودند که به درون‌مایه این اثر قوام بخشیدند.

دریانورد تاکید کرد: نمایشنامه «بیژن و قصر شیرین» با ترکیب خاطرات واقعی و تخیل هنری، تصویری انسانی از جنگ ارائه می‌دهد و بر اهمیت حفظ میراث تاریخی برای ساختن آیندهای آگاهانه تأکید می‌کند.

رونمایی از ۶ نمایشنامه روی عرشه در خلیج فارس / جشن تئاتر گناوه؛ مروج گفت‌وگو در میان تئاتری‌های جنوب

این نمایشنامه‌نویس گناوه‌ای که در سال ۹۸ به عنوان چهره برتر هنر انقلاب اسلامی بوشهر معرفی شد، در خصوص دیگر اثرش که در این جشن در پهنه خلیج فارس رونمایی شد، گفت: نمایشنامه «شش خاطره و یک شکست» متنی اجتماعی و جنگی است که بر بستر خانواده و تأثیر جنگ بر روابط انسانی شکل می‌گیرد. این اثر در هفت داستان چندلایه از فقدان، غرور، تعلق خانوادگی و کشمکش‌های درونی شخصیت‌ها روایت می‌کند.

دریانورد تاکید کرد: نمایشنامه دارای ساختاری خطی نیست، بلکه از طریق دیالوگ‌ها، مونولوگ‌ها و کنش‌های رفتاری شخصیت‌ها، داستان را به شیوه‌ای اپیزودیک روایت می‌کند. هر صحنه بر اساس «خاطره‌ای» شکل می‌گیرد که یکی از جنبه‌های جنگ و اثر آن بر شخصیت‌ها را بررسی می‌کند. این نمایشنامه ترکیبی از درام خانوادگی، تراژدی جنگ و تحلیل روان‌شناختی است. این اثر با تمرکز بر خاطره و تأثیر آن بر افراد، جنگ را نه فقط در میدان نبرد، بلکه در دل خانه‌ها و روابط انسانی بررسی می‌کند.

نویسنده «شش خاطره و یک شکست» یادآور شد: با استفاده از دیالوگ‌های زنده، شخصیت‌هایی چندلایه و پیرنگی که میان گذشته و حال حرکت می‌کند، این نمایشنامه توانسته است تصویری انسانی از جنگ ارائه دهد که فراتر از کلیشه‌های رایج درباره قهرمانی و فداکاری است. «شش خاطره و یک شکست» در نهایت، مخاطب را با این سؤال روبه‌رو می‌کند: آیا جنگ تنها یک خاطره است یا همچنان در زندگی ما جریان دارد؟

به گزارش ایبنا؛ جشن تئاتر گناوه همزمان با روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر در روی عرشه لنج در گستره خلیج فارس با حضور شهردار و رئیس شورای اسلامی این بندر و جمعی از نمایشنامه‌نویسان و هنرمندان تئاتر بوشهر عصر پنجشنبه برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین