«بحارالحقیقه» یکی از تالیفهای «شیخ احمد جام ژنده پیل» عارف قرن پنج و ششم خراساني است که منظومه فکری وي را نشان میدهد. تصحيح اين اثر از سوي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي منتشر شد._
بحارالحقیقه شامل یک مقدمه و هیجده باب است و آغاز آن نشان از اسلوب مجلسگویی شیخ دارد. مقدمه و بسیاری از بابهاي اين اثر، گفتههاي شیخ در جمع مریدان و مخاطبان در مجلس است. اين مطالب توسط مریدانی کتابت و سپس استنساخ و رونویسی شدند. القاب شانزدهگانه این مجموعه به خوبي تکریم مریدان و فرزندان شیخ به وي را نشان ميدهد.
مقدمه «بحارالحقیقه» تناسب و تشابه بسیاري با مقدمه «کنوزالحکمه» دیگر اثر شيخ جامي دارد. مقدمه شیخ در این اثر موضوعهایی نظير اهمیت علم حکمت، سبب نام کتاب، در فضیلت سخن، حکمت و گفتار در ارجمندی کتاب را شامل ميشود.
بابهای هجدهگانه كتاب به دو دسته کلی بابهای تفسیری که به تفسیر آیاتی از کلام مبین پرداختهاند و بابهای موضوعی شامل به چهارده باب با عنوان مشترک «در بیان کردن...» تقسیم میشوند. این موضوعها اغلب دربر دارنده نکتههاي عرفانی و مسايل زهد و سلوک و خداجوییاند.
شیخ جامي هنگام تالیف این اثر در مقدمه به سن خود اشاره کردهاست؛ «ما را هشتاد و اند عمر است.»(ص 5) بنابراين بحارالحقيقه محصول دوره پایانی و دوره کامل و کهولت شیخ و دیدگاههای نهایی او بوده است.
چاپ نخست كتاب «بحارالحقیقه» در شمارگان 1000 نسخه، 460 صفحه و بهاي 110000 با تصحيح حسين نصيري جامي از سوي انتشارات پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي منتشر شده است.
نظر شما