-
کاوشی در مفهوم محوری «ذات فلسفه» دیلتای
پیوند ناگسستنی فلسفه و زندگی
محوریترین و ماندگارترین ایده در «ذات فلسفه»، درک دیلتای از فلسفه به مثابه فعالیتی عمیقاً انسانی و ریشهدار در کلیت زندگی است. او فلسفه را نه یک بازی فکری مجرد، بلکه پاسخی ضروری به پرسشها و معماهایی میداند که از متن تجربه زیسته انسان سر بر میآورند
-
در ادامه سلسله دیدارهای «با بزرگان فرهنگ و هنر ایران»؛
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هادی خانیکی دیدار کرد
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ادامه سلسله دیدارهای «با بزرگان فرهنگ و هنر ایران»، اینبار به دیدار هادی خانیکی رفت.
-
نگاهی به کتاب هرمنوتیک هویت چهلتکه
زندگی در گمآباد
شایگان اگرچه گفته همواره در گمآباد زندگی کرده اما همیشه به خانه تکانی ذهنی دعوت کرده و معتقد است ما باید هر مفهومی را سر جای خودش و در متن فرهنگی خاص خودش بنشانیم و با هم قاطی نکنیم
-
گفتار فرهنگ و هنر درباره داریوش شایگان؛
به درد ایران مبتلا بود
داریوش شایگان سخت عاشق ایران بود. به درد ایران مبتلا بود. دغدغهی دائمی فکریاش سرنوشت ایران بود تا آخر از جستوجوی معنا دست نکشید و بر در معنویت کوفت، اما گویی حلقهی اقبال ناممکن میجنبانید تا آخرین نفس، بیقرار و ناآرام بود و در فاصلهی کهکشانی معنویت و پوچانگاری و در تکوپو و سعی و هروله بود.برای دوستی ارزش و اهمیت فراوان قائل بود و برای ایجاد و یا حفظ و یا تعمیق دوستی هر کاری میکرد
-
بررسی آموزش عالی و پیشرفت در ایران
«مجموعه مقالات کنفرانس: آموزش عالی و پیشرفت در ایران» نوشته لیلا فلاحتی در ۵۰۰ صفحه از سوی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی منتشر شده است.
-
کتاب «تولید دانش و نوآوری سبز» بررسی میکند؛
چارچوبی برای دانشگاههای سبز
دانشگاه سبز مدنظر نویسندگان «تولید دانش و نوآوری سبز: چارچوبی برای دانشگاههای سبز» دانش و نوآوری سودمند را بهمنظور حل مسائل اجتماعی پیچیده تدوینشده در دستورکار ۲۰۳۰ برای هفده هدف توسعه پایدار تولید میکند.
-
با نگاهی به کتاب نوروزنامه و رباعیات خیام نیشابوری
خیام، نوروز و باقی ماجراها
دربارهی خاستگاه ایرانی نوروز آنقدر نوشته شده که اضافه کردن سطرهایی بر آن انبوه اضافهکاری است. از قضای روزگار در روزهای پایانی سال گذشته و چند هفته مانده به نوروز، کتابی منتشر شد که با این موضوع و همچنین هجمه علیه خیام مناسبت دارد:
-
نگاهی به کتاب «سیاست»:
بازخوانی پرسش بنیادین آرنت: «سیاست چیست؟»
بررسی کتاب «سیاست» هانا آرنت و ترجمه فارسی آن توسط فرهنگ رجایی، نه فقط به عنوان معرفی یک اثر مهم، بلکه به مثابه کنشی فرهنگی است که امکان مواجهه دقیقتر و انتقادیتر با اندیشه آرنت را در بستر فکری و سیاسی ایران میسر میسازد.
-
مروری بر کتاب «ستیز با جهان مدرن» اثر مارک سجویک؛
راهنمایی ضروری برای فهم مکتب سنتگرایی
در زمانهای که پرسشها درباره مسیر مدرنیته و پیامدهای آن اوج گرفته، کتاب «ستیز با جهان مدرن» نوشته مارک سجویک، راهنمایی ضروری برای فهم مکتب سنتگرایی است؛ جریانی فکری که بنیادهای ماتریالیسم و سکولاریسم مدرن را به چالش کشید.
-
مصطفی ملکیان برای مطالعه در ایام نوروز چه کتابهایی پیشنهاد می دهد؟
مصطفی ملکیان اخلاق پژوه و فیلسوف برای ایام نوروز چهار کتاب فارسی و دو کتاب به زبان انگلیسی را برای مطالعه به مخاطبان پیشنهاد داده است.
-
وضعیت نوآوری در نظام حکمرانی چند دانشگاه برتر ایران
نویسندگان کتاب «نوآوری در حکمرانی آموزش عالی» با مرور پیشینه علمی و تلفیق الگوی دانشگاه نوآور برتون کلارک و چارچوب راهنمای داشگاههای نوآور اروپا، یک چارچوب مفهومی در هفده بُعد برای فهم و ارزیابی نوآوری در نظام حکمرانی دانشگاهی ارائه می دهند.
-
مروری بر کتاب «حلقه گسترنده» اثر پیتر سینگر؛
تلاقی علم و فلسفه: «حلقه گسترنده» و جستجوی بنیانهای عینی اخلاق
آیا اخلاق صرفاً برساختهای فرهنگی است یا ریشه در طبیعت بیولوژیک و عقلانیت ما دارد؟ کتاب «حلقه گسترنده» اثر پیتر سینگر تلاشی جسورانه برای پاسخ به این پرسش دیرینه از طریق پیوند دادن یافتههای تکاملی با استدلال فلسفی است.
-
کتاب «روشهای آینده پژوهشی: چالشها و کاربردها» تشریح میکند؛
تأمل نظری بر مسائل آیندهپژوهی
کتاب «روشهای آینده پژوهشی: چالشها و کاربردها» حاصل تأمل نظری بر مسائل آیندهپژوهی، بهویژه با تکیه بر چالشهای بهکارگیری این رویکرد در کشور سوئد است.
-
معرفی کتاب «سیاست گذاری مسئولیت اجتماعی دانشگاه پژوهشی تطبیقی»؛
ارائه الگویی از مسئولیت اجتماعی دانشگاه
تمرکز و ساختار کتاب «سیاست گذاری مسئولیت اجتماعی دانشگاه پژوهشی تطبیقی» بر آن است تا الگویی را از پس تعاریف گوناگونی که از مسئولیت اجتماعی در متون علمی و نهادهای معتبر جهانی در این زمینه ارائه شده است به دست آورد.
-
نگاهی به کتاب «غائله هایدگر»:
فلسفه یا سیاست؟ هایدگر در بوته نقد ریچارد ولین
آیا فلسفه هایدگر جدا از تعهدات سیاسی او قابل ارزیابی است؟ ریچارد ولین در کتاب «غائله هایدگر» این پرسش اساسی را بررسی کرده و به بررسی رابطه پیچیده میان اندیشه فلسفی و مسئولیت سیاسی پرداخته است. این اثر ما را به تفکر درباره مرز میان فلسفه و اخلاق فرا میخواند.
-
جنگ الجزایر: فیلمهایی که ما را به خواندن وا میدارند!
میان استعمارگر و استعمارشده هنوز شکاف بزرگی است که ترمیم نخواهد شد؛ تا زمانی که ادبیات استعماری و کنش استعمارگرانه وجود دارد و اشغال، شهرکسازی، جنگ و نسلکشی در فلسطین نمونه زنده این استعمار است. کتاب «جنگ الجزایر» برای بازخوانی ریشههای تاریخی این چالش همچنان موجود ترجمه شده است.
-
یادداشت میهمان؛
چرخه معیوب مطالعه و آگاهی در جامعه
رضا یعقوبی، مولف و مترجم معتقد است: «مردم باید متوجه حساسیت شرایط بشوند و با وجود فشار و استرس وقت بگذارند و اجازه ندهند فقدان مطالعه و آگاهی باعث غلبه رویکردهای پوپولیستی در سیاست و جامعه شود.»
-
نگاهی به رمان «کمال» نوشته وینچنزو لاترونیکو:
«کمال»، روایتگر شکست سبک زندگی ایدهآل در عصر مصرفگرایی است
وینچنزو لاترونیکو در رمان «کمال» با تمرکز بر زندگی دو شخصیت مهاجر در برلین، موضوعاتی مانند مصرفگرایی، نمایش در شبکههای اجتماعی و خالی شدن آدمها از معنا در دنیای مدرن را بررسی میکند و نشان میدهد چگونه شیوه زندگی پر زرق و برق در نهایت به مکانی برای بیگانگی و نارضایتی فردی تبدیل میشود.
-
عباس عبدی در گفتوگو با ایبنا مطرح کرد:
رسانههای ایرانی در اطلاعرسانی با ضعفهای جدی مواجهاند
نویسنده کتاب «آزمون آزمونها» تأکید میکند که التزام به علم، عقلانیت و اولویتدادن به منافع مردم، مهمترین درسهایی است که باید از بحران کرونا گرفت. عملکرد رسانهها در دوران همهگیری کرونا نشان میدهد که بیاعتمادی به رسانه ملی یکی از ضعفهای اساسی مواجهه ایران با کرونا بود.
-
کتاب «چرا سوسیالیست نیستم» چه میگوید؟
کالبدشکافی یک ایدئولوژی شکستخورده
رند پال در کتاب جنجالی خود با عنوان «چرا سوسیالیست نیستم» با مروری بر تجربیات شکستخورده سوسیالیسم در قرن بیستم، هشداری جدی به کسانی میدهد که همچنان به این ایدئولوژی دل بستهاند.
-
در کتاب «هانا آرنت و آیزایا برلین»:
کی هیروتا میراث فکری آرنت و برلین را بازخوانی میکند
کتاب «هانا آرنت و آیزایا برلین: آزادی، سیاست و انسانیت» میراث فکری دو متفکر برجسته قرن بیستم را بازتعریف میکند و نشان میدهد که چگونه اندیشههای آنها همچنان برای درک مسائل امروزین جهان راهگشا هستند.
-
«ممکن ساختن غیرممکنها»: بازاندیشی در سیاست اخلاقمدار
کتاب «ممکن ساختن غیرممکنها» نوشته واتسلاف هاول، رئیسجمهور پیشین چک و نمایشنامهنویس برجسته، نگاهی بیپروا به سیاست، اخلاق و زندگی اجتماعی پساکمونیستی دارد.هاول در این مجموعه با تأکید بر ادغام اخلاق و سیاست، نشان میدهد که روشنفکران و سیاستمداران چگونه میتوانند در برابر ظلم و بیعدالتی ایستادگی کنند.
-
یادداشتی در واکنش به حرفهای اخیر اردوغان؛
جسم و روح نوروز ایرانشهری است!
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به تازگی در سخنانی نوروز را میراث گذشتگان ملت ترک نامید و گفت در نشست آتی دولتهای ترک زبان که در ماه میدر مجارستان برگزار میشود نیز به کشورهای عضو "سازمان دولتهای ترک" پیشنهاد بزرگداشت مشترک نوروز را خواهد داد. در واکنش به این صحبتها، جواد رنجبر درخشیلر یادداشتی در اختیار ایبنا گذاشته است که در ادامه میخوانید.
-
پیشنهاد مطالعه کتاب «اتوپیا و امید: دو جستار» در فراغت نوروزی
ارنست بلوخ؛ متفکری که در جستوجویش بودهاید!
بلوخ، فیلسوف اتوپیا و امید، چنان که با برداشت او از مفهوم «نه-هنوز» آشنا خواهید شد، میتواند متفکری باشد که در جستوجویش بودهاید تا از تنگنای نومیدی نظری و انسداد عملی که در خود و جامعهتان میبینید، بگریزید.
-
منصور هاشمی در گفتگو با ایبنا:
اندیشههای داریوش شایگان با مسائل اجتماعی روز پیوند داشت
گرچه کتاب «سلوک در کنارها» به تاریخ اندیشهها میپردازد، اما ارتباط اندیشههای داریوش شایگان با مسائل اجتماعی و تاریخی ایران را نادیده نمیگیرد. این کتاب با بررسی مفهومپردازیهای شایگان، به ویژه در زمینه بازبینی شرایط تاریخی، اجتماعی و سیاسی ایران، نشان میدهد که چگونه آگاهی از این اندیشهها میتواند تبعات اجتماعی و سیاسی شایان توجهی داشته باشد.
-
کتابی تاثیرگذار در حوزه نظریه فمینیستی و تحلیل مارکسیستی
کتاب «زنان و جامعه: قدرت واژگونی» نوشته ماریاروزا دالاکاستا و سلما جیمز، یکی از تأثیرگذاترین آثار در حوزه نظریه فمینیستی و تحلیل مارکسیستی است. این کتاب، که اولین بار در سال 1972 منتشر شد، به طور گستردهای جنبش آزادی زنان و گفتمان شغل و سرمایهداری را تحت تأثیر قرار داد.
-
گفتوگو با رضا تسلیمی طهرانی درباره مطالعات فرودستی در ایران؛
محدود کردن مطالعات فرودستی در ایران به رویکرد انتقادی درست نیست
رضا تسلیمی طهرانی میگوید: محدود کردن مطالعات فرودستی به دیدگاه انتقادی و اینکه حتماً مکانیسم سلطه را بازنمایی کند وگرنه فرودستان به تعبیر برخی تبدیل به افراد گوگولی میشوند که بقیه برایشان دلسوزی کنند لزوماً درست نیست. دلیلی ندارد اگر مطالعه با رویکرد انتقادی انجام نشد نتیجه آن به تعبیر برخی تبدیل فرودستان به قشر گوگولی باشد!
-
گزارش ایبنا از بازار کتابهای اندیشه در سالی که گذشت؛
انسان ایرانی در جستوجوی معنا
خوانندگان ایرانی در سال 1403 بیش از پیش به دنبال آثاری بودند که نه تنها به آنها در مواجهه با چالشهای زندگی کمک کند، بلکه بینشی نو درباره هستی و جایگاه انسان در جهان ارائه دهد. کتابهایی که در صدر فهرست پرفروشها قرار گرفتند، عمدتاً به موضوعاتی همچون خودشناسی، روابط انسانی، معناجویی و مدیریت اضطراب و استرس در دنیای پرتلاطم امروز پرداختهاند.
-
گفتوگو با مولف کتاب «روایتهایی از زندگی فرودستان در ایران»؛
چهره نادیده فرودستان/ بازخوانی انتقادی کلیشهها درباره فرودستی در ایران
مولف کتاب «روایتهایی از زندگی فرودستان در ایران» میگوید: هدف این کتاب نه نشان دادن فرایندهای فرودست ساز بلکه در هم شکستن کلیشههاست. بنابراین مجموعه مقالات این اثر را میتوان مطالعاتی انتقادی نامید چرا که سبب بی اعتباری بسیاری از کلیشهها درباره زندگی فرودستان شدهاند.
-
احمد سیف پاسخ میدهد؛
بحران در اقتصاد جهانی، چه باید کرد؟
کتاب «بحران در اقتصاد جهانی، چه باید کرد؟» بیانگر تازهترین دغدغههای احمد سیف درباره اقتصاد سیاسی است.